2 böcker om champagne du inte läst

Den riktiga champagnen kommer från regionen Champagne i den nordöstra delen av Frankrike. Medan all Champagne är mousserande vin, är inte allt mousserande vin Champagne. Tänk på det i samma termer som bourbon. All bourbon är whisky, men inte all whisky är bourbon. Det är tekniskt sett olagligt för ett vin att märkas med champagne om det inte kommer från den franska regionen med samma namn, eller om det avviker från de strikta riktlinjer som anges i lag.

1. Bubbliga viner i Champagne av Staffan Sölve

Ett femtiotal champagnehus beskrivs med dess historia och champagner, med utvalda bedömningar och recensioner. Från de mest kända champagne-märkena som Mumm, Pommery och Moët&Chandon, till mindre, familjeägda producenter i det mytiska landskapet Champagne i Frankrike. Besökstider för visning och shopping, adresser och kontaktinfo, samt kartor och geo-koordinater för navigator-program.

Se även  Bästa boken om grillning du aldrig läst

Boken innehåller också en ordlista för begrepp i Champagne, samt fakta och historik om Champagne, och tips på boende, restauranger och aktiviteter i Champagne-regionen.

Bubbliga viner i Champagne är tillgänglig som e-bok.

2. Champagne, en turistguide – del 1 av Staffan Sölve

En reseguide till de bubbliga vinerna från Champagne i Frankrike. Hitta till de berömda Champagne-husen, inklusive alla medlemmar i Club des Grandes Marques.

Del 1: Abelé – Brun
Boken presenterar varje Champagne-hus, deras historia och deras champagner:

– Besökstider för visning och shopping.
– Adress och kontaktinfo.
– Kartor med Champagne-husen markerade.
– Vägbeskrivning.
– Geo-koordinater för navigator-appar.
– Utvalda vinrecensioner och bedömningar.

Boken innehåller också:
– Ordlista för begrepp i Champagne.
– Fakta och historik om Champagne.
– Tips på boende, restauranger och aktiviteter i Champagne-regionen.

Champagne, en turistguide – del 1 är tillgänglig som e-bok.

Champagne: Varför är det så dyrt?

Prislappen på din flaska champagne beror helt på hur den är gjord.

Se även  Bästa boken om raw food du aldrig läst

Klimatet i regionen Champagne kan vara oförlåtande. Frosten, regnet och hageln utgör alla ett potentiellt hot mot vinstockar under växtsäsongen. Dåligt väder kan leda till en katastrof för druvklasar, vilket leder till lägre avkastning efter skörd. När skörden väl rullar runt måste druvorna plockas för hand snarare än maskinellt. Som du kan förvänta dig är det mycket dyrare att handplocka druvor.

De verkliga kostnaderna börjar öka när vi kommer till champagneproduktionen. Champagne görs med en process som kallas den traditionella metoden. Druvsaften jäser till ett basvin och buteljeras. Sedan tillsätter vinmakarna en blandning av socker och jäst för att starta en sekundär jäsning i flaskan. Det är detta som ger bubbel sin gnistra. Härifrån måste vinet åldras i ytterligare 15 månader för icke-vintage eller minst tre år för årgång, även om vissa hus åldrar sina champagner mycket längre.

Med en så lång och arbetskrävande process är det inte konstigt att Champagne har en så rejäl prislapp! Om du har en budget, kommer vår sammanfattning av de bästa billiga champagnerna att hålla dina gäster och din plånbok glada. Servera den i rätt champagneglas och ingen har något emot det.

Se även  Bästa boken om bröd du aldrig läst

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇