2 böcker av Emily Brontë du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Emily Jane Brontë, född 30 juli 1818 i Thornton, West Yorkshire, död 19 december 1848 i Haworth, West Yorkshire, var en brittisk författare, kÀnd för sin enda publicerade roman Svindlande höjder. Den rÀknas till den klassiska engelska litteraturen och kommer fortfarande under 2000-talet i nya upplagor.

Det hÀr Àr 2 böcker av Emily Brontë vi anser alla bör ha lÀst.

1. Svindlande höjder

Hittebarnet Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw pÄ Wuthering Heights. Pojken vÀxer upp olycklig och svÄrÄtkomlig, Àlskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. NÀr fosterfadern dör försvÄras Heathcliffs liv och den enda som Ànnu Àlskar honom Àr hans tvillingsjÀl Catherine.

Men ödet och missförstÄnden ska skilja dem Ät. Catherine gifter sig med en barndomsvÀn och hÀmnden blir Heathcliffs enda mÄl. Tillbaka i sin uppvÀxttrakt i ett storslaget Yorkshire Äterser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt Àr för sent. En insikt som för evigt förmörkar Heathcliffs vÀrld. Den passionerade och uppslitande kÀrlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest vÀlkÀnda och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

2. FörfÀrande kvinnor

I början av 1800-talet blev romanlÀsandet en populÀr sysselsÀttning. Nya tryckmetoder och bÀttre kommunikationer spred den nya underhÄllningsformen. Tekniska och vetenskapliga framsteg som jÀrnvÀgar och elektricitet, tillsammans med spiritism och andra flugor, förÀndrade vÀrlden. Horace Walpole hade skrivit sin skrÀckroman Borgen i Otranto nÄgra Ärtionden tidigare, och 1818 kom Mary Shelleys Frankenstein.

SÄdana böcker blev början till en vÄg av gotisk skrÀck i framför allt Storbritannien ? mer eller mindre övernaturliga berÀttelser i miljöer med vittrande slott, ÄskvÀder, sönderslitna moln och mÄnsken över upprörda hav, alltsammans befolkat av hÄlögda adelsmÀn och bleka jungfrur.

MÄnga av de som skrev gotisk skrÀck var kvinnor, och nÄgra av dem finns i den hÀr samlingen. Inte bara deras noveller och romaner var förfÀrande och utmanande, utan kanske Ànnu mer deras sÀtt att leva: ogifta; boende ensamma; boende med gifta mÀn; till och med boende med andra kvinnor!
Novellerna i boken Àr skrivna mellan 1840- och 90-talen, av författare som systrarna Brontë, George Eliot och Charlotte Perkins Gilman, och förtjÀnar mycket vÀl att lÀsas Àn i dag.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!