3 böcker av Charlotte Brontë du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Charlotte Brontë, född 21 april 1816 i Thornton, West Yorkshire, död 31 mars 1855 i Haworth, West Yorkshire, var en brittisk författare. Hon var syster till Emily Brontë och Anne Brontë. Charlotte Brontë anvÀnde sig av pseudonymen Currer Bell.

Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Charlotte Brontë vi anser att alla bör lÀsa.

1. Jane Eyre

Jane Eyre Àr historien om en förÀldralös flicka som tack vare sin sjÀlv stÀndighet tar sig ur ett liv i förtryck till att bli en oberoende kvinna.
Hon vÀxer upp bland hjÀrtlösa slÀktingar och gÄr i en skola för fattiga. Senare blir Jane sjÀlv lÀrare pÄ samma skola. Hon lÀmnar den nÀr hon erbjuds stÀllningen som guvernant pÄ Thornfield Hall, ett gods som liknar ett medeltida slott.

Ägaren, mr Edward Rochester, blir hennes stora kĂ€rlek. Men sĂ„ visar det sig att han Ă€r gift – och att han hĂ„ller sin psykiskt sjuka fru inlĂ„st i en avskild del av godset. Jane tvingas ta ett svĂ„rt beslut. I översĂ€ttning av IngegĂ€rd von Tell.

2. Shirley

Svensk nyöversÀttning för första gÄngen sedan 1854.

Efter succĂ©n med Jane Eyre [1847] förnyade Charlotte BrontĂ« sitt författarskap med en roman som speglar livet i norra England under den tidiga industrialismen. I Shirley möter vi fabriksĂ€garen Robert Moore, vars maskiner attackeras av rasande arbetare. I centrum stĂ„r Caroline Helstone, Roberts förĂ€ldralösa, unga kusin, och Shirley Keeldar, mĂ€ktig godsĂ€gare. De bĂ„da kvinnorna lever i skilda vĂ€rldar, men mellan dem vĂ€xer vĂ€nskapen. Arbetarnas villkor lĂ€nkas samman med kvinnors villkor, i vad som kallats BrontĂ«s mest feministiska roman. Men detta Ă€r ocksĂ„ en bok om kĂ€rlek och lĂ€ngtan efter kĂ€rlek. Charlotte BrontĂ« har en unik blick för sjĂ€lens lönngĂ„ngar och Shirley Ă€r en mörk berĂ€ttelse om förĂ€lskelse och makt, om frihet och kamp.
HĂ€r i ny svensk översĂ€ttning – den första sedan 1854 – av Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling.

 CHARLOTTE BRONTË [1816-1855], som under större delen av sitt liv bodde pĂ„ Haworths prĂ€stgĂ„rd, nĂ€ra Bradford i Yorkshire, var en engelsk romanförfattare och poet, den Ă€ldsta av de berömda systrarna BrontĂ«. Romanen Shirley [1849] skrevs under en svĂ„r period, dĂ„ Charlotte pĂ„ kort tid förlorade sĂ„vĂ€l sin bror som systrarna Emily och Anne.

3. Villette

»En fantastisk bok.«
C-G KARLSSON, GO KVÄLL, SVT

»Om Jane Eyres popularitet bygger pÄ all hÀrlig skrÀckromantisk rekvisita, med den demoniske Mr Rochester och hans galna kvinna pÄ vinden, sÄ ligger Lucy Snows storhet i hennes levande psyke. Till det inre Àr hon förbluffande modern, vÄr samtida under bahytt och krinolin. Modern ocksÄ som romangestalt, komplex, kapabel till starka motstridiga eller kluvna kÀnslor.«
ULRIKA KNUTSON, GP

»Villette Àr en tidig psykologisk roman, dÀr den intensiva, nÀrmast febriga introspektionen Àr den dramatiska kraften. Charlotte Brontë skrev hÀr med sitt fulla geni.«
MALIN ULLGREN, DN

»DĂ€r Jane Eyre bĂ€r hoppet om sagans förtrollande kraft Ă€r Villette mer realistisk, mer som livet i de flesta fall Ă€r – en kĂ€rlekshistoria utan garantier om ett lycklig slut. En fantastisk roman.«
JOSEFIN HOLMSTRÖM, SvD

»Det Àr med detta stoiska lugn Lucy möter alla hinder, roat observerar sin bitvis hysteriska omgivning och orkestrerar sin egen karriÀrklÀttring. Det Àr en berÀttare som Àr ganska svÄr att tycka om, och de yttre intrigerna Àr fÄ och triviala ÀndÄ behÄller romanen en i sitt grepp genom (nÀstan) alla sina nÀra 600 sidor.«
AMANDA SVENSSON, SYDSVENSKAN

»Villette stÄr, liksom Charlotte Brontës övriga verk, i skuggan av Jane Eyre, men alla hennes romaner Àr vÀrda sin plats i rampljuset.«
MAGNUS ERIKSSON, SVD

»Hennes bĂ€sta roman. All hennes kraft – desto starkare eftersom den Ă€r trĂ€ngd – gĂ„r in i yttrandet Jag Ă€lskar. Jag hatar. Jag lider«.
VIRGINIA WOOLF

Efter en familjekatastrof mÄste förÀldralösa Lucy Snowe ta sig fram bÀst hon kan, i ett 1800-talets London, utan annat skyddsnÀt Àn den sista lönen frÄn ett arbete som sÀllskapsdam Ät en Àldre kvinna som nu avlidit.

Slumpen tar Lucy ombord pÄ en bÄt till kontinenten och till Villette, dÀr hon lyckas fÄ anstÀllning som lÀrarinna i engelska pÄ en flickskola. StÀndigt övervakas hon av skolans intriganta förestÄnderska. Som protestant betraktas hon med misstÀnksamhet i den strÀngt katolska kultur som prÀglar platsen.

ÄndĂ„ Ă€r det hĂ€r Lucy söker ett hem Ă„t ett kĂ€nsligt men tĂ„ligt hjĂ€rta fostrat av besvikelser, den ena hĂ„rdare Ă€n den andra. Med Ă„ren ska miss Snowe komma att se allt klarare pĂ„ mĂ€nniskolivet; pĂ„ lidandet och lyckan; pĂ„ rĂ„dande vĂ€rldssyner som religion och inte minst kön.

Villette [1853] var en för sin tid utmanande roman, med dess skarpa ifrÄgasÀttande av tidens kvinnoroll. Först efter modernismens genombrott fick romanen den klassikerstatus den förtjÀnar ett mÀsterverk av Charlotte Brontë som legat i skuggan av den vÀrldsomspÀnnande succén Jane Eyre.

Denna pĂ€rla bland engelska klassiker presenteras hĂ€r av Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling i den första svenska översĂ€ttningen av romanen sedan 1854. CHARLOTTE BRONTË [1816 1855] var en engelsk författare, född i Thornton, West Yorkshire. Hon hade fem syskon, av vilka tvĂ„ var författarna Emily och Anne. Flera av Charlotte BrontĂ«s romaner hör till den engelska litteraturens klassiker.

»BrontĂ« var en knivskarp iakttagare av sociala strukturer och konvenanser, och ger sina karaktĂ€rer det dĂ€r lilla extra som gör dem sĂ„ minnesvĂ€rda, och som gör att de passar klockrent för bĂ„de författarens syfte och i sin omgivning. (…) LĂ€s den, prata om den, bokcirkla om den!«
BEAS BOKHYLLA

»Villette Àr en Ànnu underbarare bok Àn Jane Eyre. Den har en nÀrmast övernaturlig kraft.«
GEORGE ELIOT

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!