3 böcker av Charlotte Brontë du måste läsa

Charlotte Brontë, född 21 april 1816 i Thornton, West Yorkshire, död 31 mars 1855 i Haworth, West Yorkshire, var en brittisk författare. Hon var syster till Emily Brontë och Anne Brontë. Charlotte Brontë använde sig av pseudonymen Currer Bell.

Det här är vår lista över 3 böcker av Charlotte Brontë vi anser att alla bör läsa.

1. Jane Eyre

Jane Eyre är historien om en föräldralös flicka som tack vare sin själv ständighet tar sig ur ett liv i förtryck till att bli en oberoende kvinna.
Hon växer upp bland hjärtlösa släktingar och går i en skola för fattiga. Senare blir Jane själv lärare på samma skola. Hon lämnar den när hon erbjuds ställningen som guvernant på Thornfield Hall, ett gods som liknar ett medeltida slott.

Ägaren, mr Edward Rochester, blir hennes stora kärlek. Men så visar det sig att han är gift – och att han håller sin psykiskt sjuka fru inlåst i en avskild del av godset. Jane tvingas ta ett svårt beslut. I översättning av Ingegärd von Tell.

2. Shirley

Svensk nyöversättning för första gången sedan 1854.

Efter succén med Jane Eyre [1847] förnyade Charlotte Brontë sitt författarskap med en roman som speglar livet i norra England under den tidiga industrialismen. I Shirley möter vi fabriksägaren Robert Moore, vars maskiner attackeras av rasande arbetare. I centrum står Caroline Helstone, Roberts föräldralösa, unga kusin, och Shirley Keeldar, mäktig godsägare. De båda kvinnorna lever i skilda världar, men mellan dem växer vänskapen. Arbetarnas villkor länkas samman med kvinnors villkor, i vad som kallats Brontës mest feministiska roman. Men detta är också en bok om kärlek och längtan efter kärlek. Charlotte Brontë har en unik blick för själens lönngångar och Shirley är en mörk berättelse om förälskelse och makt, om frihet och kamp.
Här i ny svensk översättning – den första sedan 1854 – av Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling.

Se även  Martina Haags 3 bästa böcker du måste läsa

 CHARLOTTE BRONTË [1816-1855], som under större delen av sitt liv bodde på Haworths prästgård, nära Bradford i Yorkshire, var en engelsk romanförfattare och poet, den äldsta av de berömda systrarna Brontë. Romanen Shirley [1849] skrevs under en svår period, då Charlotte på kort tid förlorade såväl sin bror som systrarna Emily och Anne.

3. Villette

»En fantastisk bok.«
C-G KARLSSON, GO KVÄLL, SVT

»Om Jane Eyres popularitet bygger på all härlig skräckromantisk rekvisita, med den demoniske Mr Rochester och hans galna kvinna på vinden, så ligger Lucy Snows storhet i hennes levande psyke. Till det inre är hon förbluffande modern, vår samtida under bahytt och krinolin. Modern också som romangestalt, komplex, kapabel till starka motstridiga eller kluvna känslor.«
ULRIKA KNUTSON, GP

»Villette är en tidig psykologisk roman, där den intensiva, närmast febriga introspektionen är den dramatiska kraften. Charlotte Brontë skrev här med sitt fulla geni.«
MALIN ULLGREN, DN

»Där Jane Eyre bär hoppet om sagans förtrollande kraft är Villette mer realistisk, mer som livet i de flesta fall är – en kärlekshistoria utan garantier om ett lycklig slut. En fantastisk roman.«
JOSEFIN HOLMSTRÖM, SvD

»Det är med detta stoiska lugn Lucy möter alla hinder, roat observerar sin bitvis hysteriska omgivning och orkestrerar sin egen karriärklättring. Det är en berättare som är ganska svår att tycka om, och de yttre intrigerna är få och triviala ändå behåller romanen en i sitt grepp genom (nästan) alla sina nära 600 sidor.«
AMANDA SVENSSON, SYDSVENSKAN

»Villette står, liksom Charlotte Brontës övriga verk, i skuggan av Jane Eyre, men alla hennes romaner är värda sin plats i rampljuset.«
MAGNUS ERIKSSON, SVD

»Hennes bästa roman. All hennes kraft – desto starkare eftersom den är trängd – går in i yttrandet Jag älskar. Jag hatar. Jag lider«.
VIRGINIA WOOLF

Efter en familjekatastrof måste föräldralösa Lucy Snowe ta sig fram bäst hon kan, i ett 1800-talets London, utan annat skyddsnät än den sista lönen från ett arbete som sällskapsdam åt en äldre kvinna som nu avlidit.

Se även  20 bästa ledarskapsböckerna 2021

Slumpen tar Lucy ombord på en båt till kontinenten och till Villette, där hon lyckas få anställning som lärarinna i engelska på en flickskola. Ständigt övervakas hon av skolans intriganta förestånderska. Som protestant betraktas hon med misstänksamhet i den strängt katolska kultur som präglar platsen.

Ändå är det här Lucy söker ett hem åt ett känsligt men tåligt hjärta fostrat av besvikelser, den ena hårdare än den andra. Med åren ska miss Snowe komma att se allt klarare på människolivet; på lidandet och lyckan; på rådande världssyner som religion och inte minst kön.

Villette [1853] var en för sin tid utmanande roman, med dess skarpa ifrågasättande av tidens kvinnoroll. Först efter modernismens genombrott fick romanen den klassikerstatus den förtjänar ett mästerverk av Charlotte Brontë som legat i skuggan av den världsomspännande succén Jane Eyre.

Denna pärla bland engelska klassiker presenteras här av Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling i den första svenska översättningen av romanen sedan 1854. CHARLOTTE BRONTË [1816 1855] var en engelsk författare, född i Thornton, West Yorkshire. Hon hade fem syskon, av vilka två var författarna Emily och Anne. Flera av Charlotte Brontës romaner hör till den engelska litteraturens klassiker.

»Brontë var en knivskarp iakttagare av sociala strukturer och konvenanser, och ger sina karaktärer det där lilla extra som gör dem så minnesvärda, och som gör att de passar klockrent för både författarens syfte och i sin omgivning. (…) Läs den, prata om den, bokcirkla om den!«
BEAS BOKHYLLA

»Villette är en ännu underbarare bok än Jane Eyre. Den har en närmast övernaturlig kraft.«
GEORGE ELIOT


Charlotte Brontë var en engelsk 1800-talsförfattare vars roman ”Jane Eyre” anses vara en klassiker inom västerländsk litteratur.

Vem var Charlotte Brontë?

Charlotte Brontë arbetade som lärare och guvernant innan hon samarbetade på en poesibok med sina två systrar, Emily och Anne, som också var författare. 1847 publicerade Brontë den halvsjälvbiografiska romanen Jane Eyre, som blev en hit och skulle bli en litterär klassiker. Hennes andra romaner inkluderade Shirley och Villette. Hon dog den 31 mars 1855 i Haworth, Yorkshire, England.

Se även  5 bästa böckerna av Camilla Läckberg du måste läsa

Charlotte Brontë: Tidigt liv

Brontë föddes den 21 april 1816 i Thornton, Yorkshire, England. Charlotte sägs vara den mest dominerande och ambitiösa av Brontës, och växte upp i ett strikt anglikanskt hem av sin prästfader och en religiös faster efter att hennes mor och två äldsta syskon dog. Hon och hennes syster Emily gick i Clergy Daughters School vid Cowan Bridge men utbildades till stor del hemma. Trots att hon försökte försörja sig som både guvernant och lärare, saknade Brontë sina systrar och återvände så småningom hem.

Charlotte Brontës första roman: Jane Eyre

Brontë, en författare hela sitt liv, publicerade sin första roman, Jane Eyre, 1847 under den manliga pseudonymen Currer Bell. Även om den var kontroversiell i sin kritik av samhällets behandling av fattiga kvinnor, blev boken en omedelbar hit. Hon följde framgången med Shirley 1848 och Villette 1853.

Charlotte Brontë: Död och arv

Brontë-syskonens död är nästan lika anmärkningsvärd som deras litterära arv. Hennes bror, Branwell och Emily dog ​​1848, och Anne dog året därpå.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇