Lär dig programmera C++: 2 bästa böckerna

1. C++ på riktigt av Simon K Jensen (2019)

C++ på riktigt ger en introduktion till det populära programspråket C++ som används vid utveckling av både enkla och mycket avancerade system. Lär man sig C++ står dörren öppen. Det är enkelt att lära sig andra programspråk om man behärskar C++, och detta gör C++ till ett perfekt språk att börja med.

På mindre än 200 sidor förklaras de teoretiska begrepp som utgör fundamentet i nästan all programmering. Det handlar bland annat om datatyper, operatorer, uttryck, satser, funktioner och objekt. Därutöver förklaras begreppen fält, strängar, pekare och klasser som i C++ skiljer sig något från de flesta andra programspråk.

Med underhållande allegorier, utförliga förklaringar och precisa kodexempel samt en del illustrationer visas hur några av de mest abstrakta begreppen hänger ihop. Boken kräver inga förkunskaper utöver ett öppet sinne och lite tålamod.

Se även  2 grymma böcker om speldesign du måste läsa

På bokens webbplats (www.riktigcpp.se) finns förslag på övningar samt ett diskussionsforum för programmeringsintresserade.

Läs C++ på riktigt om:
* du är en nybörjare och vill börja lära dig att programmera på riktigt.
* du redan kan programmera men ibland inte kan förklara varför din kod fungerar.
* du är en lärare som vill förbättra en befintlig kurs så den blir teoretiskt korrekt.
* du är en kursdeltagare som vill få en djupare förståelse av C++ utan att behöva läsa en jättetjock bok.
* du är trött på alla felaktigheter eller felöversättningar i de flesta böcker om C++ på svenska.

Boken kan användas som introduktionsbok på både högskole- och gymnasienivå. Den är skriven på ett teoretiskt korrekt sätt utan att vara långtråkig och enformig. Faktum är att den är rolig. Och det är aldrig fel.

Simon K. Jensen har tidigare undervisat i LabWindows/CVI och C/C++ på Göteborgs universitet samt hållit workshops i Java, Python, PHP och JavaScript. Han började programmera som tolvåring och har arbetat professionellt med detta sedan 1997. Idag driver han en problemlösningsbyrå samt ansvarar för två kurser vid Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium. På fritiden spelar han musik samt skriver noveller och poesi.

2. C++ direkt av Jan Skansholm (2011)

Denna upplaga av C++ direkt är baserad på den standard för C++ som togs fram 2011. Hela C++ beskrivs i boken – från de allra enklaste ting till de mest avancerade konstruktionerna. Även det bibliotek med generiska standardklasser och standardalgoritmer som ingår i standarden beskrivs utförligt.

Se även  Lär dig programmera i Python: 3 bästa böckerna på svenska

Boken följer den enkla principen: Programmera i C++ direkt! Den förutsätter inte att man tidigare kan C eller något annat programspråk. C++ direkt vänder sig både till nybörjare i inledande kurser i programmeringsteknik och till läsare med tidigare programmeringserfarenhet.

Boken C++ direkt:

  • är lättläst och pedagogisk
  • beskriver även avancerade konstruktioner i C++
  • behandlar nya konstruktioner från den standard som togs fram 2011
  • använder de generiska standardklasserna som en naturlig del av språket
  • behandlar objektorienterad programutveckling
  • diskuterar datastrukturer och algoritmer
  • innehåller en mängd exempel och övningar
Se även  7 böcker för att lära sig programmera Javascript 2021

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇