LÀr dig programmera C++: 2 bÀsta böckerna

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

1. C++ pÄ riktigt av Simon K Jensen (2019)

C++ pÄ riktigt ger en introduktion till det populÀra programsprÄket C++ som anvÀnds vid utveckling av bÄde enkla och mycket avancerade system. LÀr man sig C++ stÄr dörren öppen. Det Àr enkelt att lÀra sig andra programsprÄk om man behÀrskar C++, och detta gör C++ till ett perfekt sprÄk att börja med.

PÄ mindre Àn 200 sidor förklaras de teoretiska begrepp som utgör fundamentet i nÀstan all programmering. Det handlar bland annat om datatyper, operatorer, uttryck, satser, funktioner och objekt. DÀrutöver förklaras begreppen fÀlt, strÀngar, pekare och klasser som i C++ skiljer sig nÄgot frÄn de flesta andra programsprÄk.

Med underhÄllande allegorier, utförliga förklaringar och precisa kodexempel samt en del illustrationer visas hur nÄgra av de mest abstrakta begreppen hÀnger ihop. Boken krÀver inga förkunskaper utöver ett öppet sinne och lite tÄlamod.

PÄ bokens webbplats (www.riktigcpp.se) finns förslag pÄ övningar samt ett diskussionsforum för programmeringsintresserade.

LÀs C++ pÄ riktigt om:
* du Àr en nybörjare och vill börja lÀra dig att programmera pÄ riktigt.
* du redan kan programmera men ibland inte kan förklara varför din kod fungerar.
* du Àr en lÀrare som vill förbÀttra en befintlig kurs sÄ den blir teoretiskt korrekt.
* du Àr en kursdeltagare som vill fÄ en djupare förstÄelse av C++ utan att behöva lÀsa en jÀttetjock bok.
* du Àr trött pÄ alla felaktigheter eller felöversÀttningar i de flesta böcker om C++ pÄ svenska.

Boken kan anvÀndas som introduktionsbok pÄ bÄde högskole- och gymnasienivÄ. Den Àr skriven pÄ ett teoretiskt korrekt sÀtt utan att vara lÄngtrÄkig och enformig. Faktum Àr att den Àr rolig. Och det Àr aldrig fel.

Simon K. Jensen har tidigare undervisat i LabWindows/CVI och C/C++ pÄ Göteborgs universitet samt hÄllit workshops i Java, Python, PHP och JavaScript. Han började programmera som tolvÄring och har arbetat professionellt med detta sedan 1997. Idag driver han en problemlösningsbyrÄ samt ansvarar för tvÄ kurser vid Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium. PÄ fritiden spelar han musik samt skriver noveller och poesi.

2. C++ direkt av Jan Skansholm (2011)

Denna upplaga av C++ direkt Ă€r baserad pĂ„ den standard för C++ som togs fram 2011. Hela C++ beskrivs i boken – frĂ„n de allra enklaste ting till de mest avancerade konstruktionerna. Även det bibliotek med generiska standardklasser och standardalgoritmer som ingĂ„r i standarden beskrivs utförligt.

Boken följer den enkla principen: Programmera i C++ direkt! Den förutsÀtter inte att man tidigare kan C eller nÄgot annat programsprÄk. C++ direkt vÀnder sig bÄde till nybörjare i inledande kurser i programmeringsteknik och till lÀsare med tidigare programmeringserfarenhet.

Boken C++ direkt:

  • Ă€r lĂ€ttlĂ€st och pedagogisk
  • beskriver Ă€ven avancerade konstruktioner i C++
  • behandlar nya konstruktioner frĂ„n den standard som togs fram 2011
  • anvĂ€nder de generiska standardklasserna som en naturlig del av sprĂ„ket
  • behandlar objektorienterad programutveckling
  • diskuterar datastrukturer och algoritmer
  • innehĂ„ller en mĂ€ngd exempel och övningar
The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!