3 böcker av Hjalmar Söderberg du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Vi har i listan nedan valt ut 3 av Hjalmar Söderbergs absolut bÀsta böcker genom tiderna.

Vi hoppas du hittar nÄgot nytt att lÀsa.

1. Presentask med fyra svenska klassiker I (2015)

HÀr hittar du fyra noveller skrivna av Sveriges största och mest Àlskade författare. Selma Lagerlöf och Karin Boye skriver om kvinnlig frigörelse, Hjalmar Söderbergs berÀttelse Àr en existentiell exposé, medan August Strindbergs text Àr ett upprört svar pÄ Henrik Ibsens för tiden kontroversiella pjÀs Ett dockhem.

Ett mĂ„ste för alla litteraturĂ€lskare – inte minst för dem som Ă€nnu inte har stiftat bekantskap med dessa klassiska författarskap.

Asken innehÄller fyra böcker:

  • August Strindberg – Ett dockhem
  • Karin Boye – Ella gör sig fri
  • Hjalmar Söderberg – Med strömmen
  • Selma Lagerlöf – Spökhanden

“Finaste gĂ„-bort-presenten”
Femina

“En litterĂ€r pralinask.”
Svenska Dagbladet

Novellix ger ut stora lÀsupplevelser i litet format! En novell per bok, och alltid med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnÀrer. Novellerna sÀljs bÄde styckvis och förpackade i fina presentaskar.

2. Doktor Glas (2010)

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gĂ„ngen 1905, Ă€r inte bara ett av Hjalmar Söderbergs frĂ€msta verk, utan ocksĂ„ en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förĂ€lskar sig i den unga vackra Helga, som Ă€r fast i ett hopplöst, kĂ€rlekslöst Ă€ktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vĂ€nder sig till doktor Glas för att fĂ„ hjĂ€lp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…

Har man rÀtt att döda en mÀnniska för att rÀdda en annan?

Bokens centrala problem – har man rĂ€tt att döda en mĂ€nniska för att rĂ€dda en annan – har genom decennierna vĂ€ckt hĂ€ftig debatt. Den har ocksĂ„ blivit Ă€lskad för de vemodiga portrĂ€tten och miljöerna frĂ„n det oscarianska Stockholm – tecknade med hela Söderbergs oövertrĂ€ffade kĂ€nslighet och kvickhet.

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gÄngen 1905 och var dÄ oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utlÀggningar och förÀlskade skildring av sekelskiftets Stockholm Àr den lika aktuell idag.

3. Den allvarsamma leken (2011)

»Mig fÄr du Àlska pÄ ett hedniskt vis!« sÀger Lydia Stille till Arvid StjÀrnblom. En gÄng var hon den oskyldiga flickan han hade kysst bakom syrenhÀckarna. Nu Àr hon gift, liksom han sjÀlv, men nÀr slumpen sammanför dem efter tio Är flammar deras kÀnslor för varandra upp. Och nu Àr hon en mogen, sjÀlvstÀndig kvinna som vÄgar bejaka lidelsens krav, med konsekvenser som han först bara anar.

Den allvarsamma leken Àr en roman om kÀrleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av vÀrldshÀndelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!