3 böcker av Hjalmar Söderberg du måste läsa

Hjalmar Erik Fredrik Söderberg, (född juni/2 juli 1869, Stockholm, Sverige – död 14 oktober 1941, Köpenhamn, Den.), svensk romanförfattare, kritiker och novellförfattare, känd för sin eleganta stil och sin ironiska behandlingar av livets besvikelser och inneboende begränsningar.

Söderberg började sin karriär som tjänsteman men övergick snart till att skriva och började som kritiker. Hans första roman, Förvillelser (1895), visar hans karaktäristiska ironi, besvikelse över livet och en dämpad medkänsla. Hans andra roman, Martin Bircks ungdom (1901; Martin Bircks ungdom), har mycket av 1890-talets fin-de-siècle melankoli i sig men är också en av de finaste barndomsskildringarna i svensk litteratur.

I den här boken fångade Söderberg Stockholms syner och ljud med en suggestiv poesi som aldrig tidigare uppnåtts. Hans roman Doktor Glas (1905; Doktor Glas) väckte sensation på grund av dess uppenbara motivering av ett avsiktligt etiskt mord. Hans pjäs Gertrud (1906) och hans roman Den allvarsamma leken (1912; ”Den allvarsamma leken”) är tragikomiska behandlingar av den romantiska kärlekens illusioner.

Söderberg var också en skicklig novellförfattare, den mest kända av hans fyra samlingar är Historietter (1898). I dessa korta skisser hånar han mänsklig självbelåtenhet och självbedrägeri i sin korta, undersökande, kvicka stil. Efter 1910 bodde han huvudsakligen i Köpenhamn.

Vi har i listan nedan valt ut 3 av Hjalmar Söderbergs absolut bästa böcker genom tiderna.

Vi hoppas du hittar något nytt att läsa.

1. Presentask med fyra svenska klassiker I (2015)

Här hittar du fyra noveller skrivna av Sveriges största och mest älskade författare. Selma Lagerlöf och Karin Boye skriver om kvinnlig frigörelse, Hjalmar Söderbergs berättelse är en existentiell exposé, medan August Strindbergs text är ett upprört svar på Henrik Ibsens för tiden kontroversiella pjäs Ett dockhem.

Ett måste för alla litteraturälskare – inte minst för dem som ännu inte har stiftat bekantskap med dessa klassiska författarskap.

Se även  Vilhelm Mobergs 5 bästa böcker du måste läsa

Asken innehåller fyra böcker:

  • August Strindberg – Ett dockhem
  • Karin Boye – Ella gör sig fri
  • Hjalmar Söderberg – Med strömmen
  • Selma Lagerlöf – Spökhanden

”Finaste gå-bort-presenten”
Femina

”En litterär pralinask.”
Svenska Dagbladet

Novellix ger ut stora läsupplevelser i litet format! En novell per bok, och alltid med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar.

2. Doktor Glas (2010)

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Se även  3 böcker av Magnus Uggla du måste läsa

Bokens centrala problem – har man rätt att döda en människa för att rädda en annan – har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm – tecknade med hela Söderbergs oöverträffade känslighet och kvickhet.

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.

3. Den allvarsamma leken (2011)

»Mig får du älska på ett hedniskt vis!« säger Lydia Stille till Arvid Stjärnblom. En gång var hon den oskyldiga flickan han hade kysst bakom syrenhäckarna. Nu är hon gift, liksom han själv, men när slumpen sammanför dem efter tio år flammar deras känslor för varandra upp. Och nu är hon en mogen, självständig kvinna som vågar bejaka lidelsens krav, med konsekvenser som han först bara anar.

Den allvarsamma leken är en roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm.


Hjalmar Söderberg: Biografi

Hjalmar Söderberg föddes i Stockholm 1869. Fadern var tjänsteman. Även om han skrev in sig på Uppsala universitet gick han bara några månader i lektioner innan han började på en mängd olika jobb, bland annat som reporter. Han började skriva poesi och noveller men hade liten framgång.

Se även  Marianne Fredrikssons 5 bästa böcker du måste läsa

Han publicerade sin första roman 1895 om en ung något omoralisk poet och dömdes för att han inte fördömde sin hjältes omoral. Han hade viss framgång med sin nästa bok, en novellbok, men det var med hans roman, Doktor Glas, utgiven 1905 som han hade verklig framgång och den har blivit en svensk klassiker. Även om han skrev fler romaner och berättelser, vände han sig senare i livet mer till journalistik och kritik.

Han var särskilt kritisk mot kyrkan och attackerade även nazismen. Han tillbringade de sista trettio åren av sitt liv i Köpenhamn, gifte sig med en dansk kvinna och dog där 1941, och förväntade sig att bli arresterad av nazisterna när som helst.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇