3 bra böcker om moderaterna du inte läst

1. Stå aldrig still!

Per Schlingmann är en av de mest inflytelserika kommunikatörerna och profilerna inom svensk politik under senare år. Han är en av arkitekterna bakom Moderaternas framgångsrika förvandling till De nya moderaterna som bidrog till valsegrar 2006 och 2010. I Stå aldrig still! beskrivs förändringsarbetet samt hur människor, företag och organisationer kan besluta om, leda och kommunicera förändring.

Några konkreta och inspirerande exempel på vad som krävs för att lyckas med förnyelse och positiv förändring är:

– Var beredd att rubba dina cirklar.

– Släpp historien och blicka framåt.

– Lyssna till andra men också till din egen intuition.

– Våga göra misstag, det är vägen till framgång.

– Försök inte bli älskad av alla, däremot respekterad.

– Ta fram din kreativitet och ha roligt!

I boken utvecklar Per Schlingmann sina tankar kring förändringsarbete med utgångspunkt i sin unika erfarenhet. Han visar hur man kan använda kommunikation och retorik för att främja förändring. Mot bakgrund av de omvälvande förändringar som sker i samhället och ekonomin ger han initierade exempel från en rad olika branscher – och visar övertygande att förändring angår alla!

Stå aldrig still! är tillgänglig som e-bok.

2. Inifrån

Anna Kinberg Batra blev Moderaternas partiledare 2015, den första kvinnan i partiets historia. Men i stället för att bli Sveriges första kvinna som statsminister i höst blev hon den första moderatledaren på över 100 år som tvingades avgå i förtid i stället för att prövas i val.

Nu berättar Anna Kinberg Batra vad som hände, hur hon tänkte och hur det kändes. ”Inifrån” är hennes personliga berättelse om några dramatiska år i svensk politik, om vardagslivet som statsministerkandidat och om ledarskap när allting förändras.

Inifrån är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Halvvägs

»Den 17 september 2006. Jag sitter ensam med två tal framför mig. Valrörelsen är över, vallokalerna har stängt och runt om i landet räknas röster. Det är jämnt. Hela mitt politiska liv passerar för mitt inre. Alla mina drömmar och alla mina planer, men också vetskapen om att allt är minuter från att förändras. Halvvägs är min berättelse om hur jag hamnade här och vad som hände därefter.«

Hur blir man statsminister? Från elevrådet till Rosenbad, från MUF till Bryssel – Halvvägs är Fredrik Reinfeldts egen berättelse om tjugofem år i svensk och internationell politik.

Reinfeldt skriver om en ung samhällsintresserad man som strax efter sin 40-årsdag blev Sveriges statsminister. Han skildrar sin uppväxt i förorter till Stockholm och sin väg in i politiken. Han beskriver konflikterna i ungdomsförbundet och tiden ute i kylan, hur han tillsammans med Anders Borg ändrade sitt partis politik och lade grunden för Nya Moderaterna, och hur han därefter tog initiativ till Alliansen. Fredrik Reinfeldt vann två val och var statsminister i åtta år, och under hans tid uppmärksammades Sverige internationellt för sitt höga reformtempo och för regeringens sätt att hantera den svåra finanskrisen.

Han berättar här om tiden som toppolitiker både i Sverige och i världen, om människor han mött och arbetat med, om makt och svåra avgöranden, men boken ger också unik insyn i hur vardagen kan se ut för en svensk statsminister.

Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister under två mandatperioder och skaparen av Nya Moderaterna. Han var partiordförande i elva år och har varit aktiv i svensk och internationell politik i över ett kvarts sekel. Nu, precis efter att han fyllt femtio, skriver han om sina år i politiken.

Halvvägs är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇