Bästa boken om AI du aldrig läst

Koll på AI av Jesper Allerup

Datorer med artificiell intelligens, AI, är tränade att härma människors sätt att lära sig saker och ta beslut. AI har utvecklats för att det kan hjälpa oss att hitta sjukdomar, stötta soldater i krig, hjälpa oss i vardagen och mycket annat praktiskt eller roligt. Men AI-system kan vara farliga om de används på fel sätt. En del tror att vi redan år 2045 har skapat en dator som är lika smart som alla mänskliga hjärnor tillsammans. Det kan låta skrämmande.

Faktaserien ”Koll på” ger utrymme för lite längre och mer djupgående fakta. Böckerna är rikligt illustrerade i färg och svartvitt. Svåra ord förklaras i marginalen, faktarutor ger extra och roliga fakta. Böckerna har innehållsförteckning och register. De här böckerna är lämpliga att använda både i undervisning, som bredvidläsning i skolan och för dem som gärna läser lättlästa faktaböcker. Serien är framtagen för högstadiet men passar också väl för äldre läsare, liksom för de läsare som vill ta steget från böckerna i serien ”Fakta om …” till en lite större utmaning

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Koll på AI är tillgänglig som ljudbok och e-bok. Bästa boken om AI du aldrig läst?


Nedan följer svar på vanliga frågor inom AI

Vad är artificiell intelligens?

Artificiell intelligens (AI), i sin enklaste mening, hänvisar till en dators förmåga att utföra uppgifter som liknar den för mänskligt lärande och beslutsfattande. Termen kan också syfta på studier, vetenskap och ingenjörskonst av sådana intelligenta maskiner, system och program.

Även om artificiell intelligens är ett hett ämne idag, går dess historia många decennier tillbaka i tiden. Den här lektionen ger en kort beskrivning av detta område och dess nuvarande tillstånd och potentiella framtid.

Kortfattad bakgrund om AI

Området för artificiell intelligens som vi känner det idag började på 1940-talet. Andra världskriget och dess behov av snabba tekniska framsteg för att bekämpa fienden sporrade till skapandet av detta fält tack vare matematikern Alan Turing och neurologen Gray Walter.

Dessa män, och många andra som dem, började utbyta idéer angående intelligenta maskiners olika möjligheter och vad som skulle räknas som en intelligent maskin.

Det var dock inte förrän på 1950-talet som den faktiska termen ”artificiell intelligens” myntades av datavetaren John McCarthy. Under denna tid skulle vetenskapsmannen Marvin Minskys idéer om hur man förprogrammerar datorer med intelligensregler komma att dominera de kommande decennierna. Faktum är att han och McCarthy fick mycket pengar för att utveckla AI i hopp om att få ett övertag mot Sovjetunionen. Minskys förutsägelser om artificiell intelligens (nämligen takten i dess framsteg) föll dock bedrövligt platt över tiden.

Det var också i slutet av 1960-talet som den första mobila beslutsfattande roboten som kunde utföra olika åtgärder gjordes. Dess namn var Shakey. Shakey kunde skapa en karta över sin omgivning innan han flyttade. Shakey var dock väldigt långsam i sin förmåga att känna av den omgivande miljön. Shakey var ett bra exempel på den skakiga mark AI var på vid den tiden.

Detta beror på att på 1970-talet, på grund av en hånfull och vad som i slutändan skulle visa sig vara en felaktig slutsats av matematiker Sir. James Lighthill om AI:s kapacitet, AI hamnade i en hake. Finansieringen minskade kraftigt för AI-projekt och mycket lite utveckling skedde under detta decennium.

Men i början av 1980-talet började AI få finansiering för kommersiella projekt eftersom företag noterade att AI hade användning för specifika nischer som kunde spara pengar. På 1990-talet hade AI en slags minirevolution.

Många i fältet kasserade Minskys inställning till AI och anammade istället det tillvägagångssätt som drevs av Rodney Brooks. Istället för att förprogrammera en dator med intelligensalgoritmer, som Minsky tipsade om, rådde Brooks att AI skulle byggas med neurala nätverk som fungerade som hjärnceller och därmed lärde sig nya beteenden.

Brooks kom inte på den här idén själv men han hjälpte till att väcka den till liv igen. Faktum är att du kan tacka Brooks företag för att ha kommit med den första mycket använda roboten för hemmet, Roomba-dammsugaren.

AI: Nuvarande tillstånd och framtid

Förutom Roomba-dammsugaren hade 2000-talet mycket på gång inom AI. Kanske har du sett Youtube-klipp på roboten BigDog? Det ser ut som en stor skrämmande metallisk hundhäst av något slag. Den byggdes för att fungera som ett konstgjort flockdjur i tuff terräng för militären.

Eller kanske du har hört talas om PackBot? Detta är en bombröjningsrobot som har använts i Mellanöstern av amerikanska trupper.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇