3 böcker om Afrikas historia du måste läsa

Afrikanska studier enkelt definierat är den systematiska, vetenskapliga studien av afrikanska folk och deras institutioner, kultur och historia. Men en så enkel definition misslyckas med att på ett adekvat sätt omfatta komplexiteten hos denna viktiga men ofta försummade arena för sociologisk teori och forskning.

3 böcker om Afrikas historia vi rekommenderar

1. Afrikas verkliga historia av Ola Julén (2019)

Ola Julén gav bara ut en bok under sin livstid, den omsusade Orissa, som nu ingår i den första given från N/L:s poesibibliotek. Manuset till Afrikas verkliga historia hittades i Juléns hem efter hans död i augusti 2013. Det är en lika avskalad och ensam text som i debutboken men med ett vidare, mer komplicerat perspektiv; poeten rör sig i ett globalt landskap där ojämlikheten blir både kärlekens förutsättning och katastrof. Manuset var en gång klart för utgivning på ett större förlag men drogs tillbaka av författaren. Nu publiceras det för första gången, med en kommentar till det efterlämnade materialet av Daniela Floman och Marie Lundquist, samt med förord av den danske författaren och kritikern Martin Glaz Serup.

Se även  6 böcker du måste läsa innan du reser till Armenien!

Ola Julén föddes 1970 och avled 2013. Han studerade vid Stockholms universitet och på Biskops-Arnös författarskola. Orissa, som gavs ut av förlaget Ink 1999, har också kommit ut i Danmark, där förlaget Basilisk publicerar Afrikas verkliga historia sommaren 2019.

”När man läser Julén framstår mycket annan litteratur som tillkommen av fåfäng lystnad efter ord och fraser. Han ville åt det bortvända i världen, spränga gränserna för vad vi får tala om (…) Det är verkligt fascinerande med Julén, att det är så ärligt. Inte ärligt som bekännelselyrik är ärligt, ärligt som i ogarderat.” Gordana Spasic, Göteborgs-Posten

”När Afrikas verkliga historia, samtidigt med en nyutgåva av Orissa, nu ges ut för första gången måste det betraktas som en så kallad ’litterär händelse’ (…) Ola Juléns poesi är ett öppet sår, att kliva in i med varsamhet om sig själv och om dikten.” Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Utgivningen är förvisso en begivenhet.” Rebecka Kärde, Dagens Nyheter

”… en förtvivlan så uppriktig att den blir trösterik.” Vi Läser

2. Afrika: en kontinents ekonomiska och sociala historia av Ellen Hillbom, Erik Green (2018)

På 1700- och 1800-talen skedde stora förändringar i jordbrukssamhället i hela Västeuropa. Man brukar tala om den agrara revolutionen. Praktiskt yttrade sig förändringarna i nya redskap, nya odlingsväxter och nya sätt att bruka jorden. Här beskrivs jordbruksförändringarna i Sverige och övriga Europa, med tonvikt på den sociala strukturen snarare än på tekniken. På lång sikt innebar förändring arna att en krymp ande jord brukar befolkning kunde försörja en växande be folkning utanför jordbrukssektorn med livsmedel.

3. Afrikas förkoloniala historia av Anne Stamm (1998)

Om benlämningar talar sanning då härstammar vi alla från Afrika! Här får läsaren en koncis framställning av de olika rikenas utbredning fram till slavhandelns ”blomstring” på 1600- och 1700-talen, vilket ledde till många afrikanska samhällens utarmning och senare till Europas kolonisering.

Se även  10 bästa böckerna som utspelar sig i Marocko

Varför studera Afrikas historia?

Afrika är en viktig region med några av de snabbast växande ekonomierna i världen. Afrika är en kontinent med tusentals språk och kulturer, oöverträffad eko-mångfald och över en miljard livfulla och innovativa människor.

Relevansen av afrikanska frågor är uppenbar i vår vardag; vi använder afrikanska produkter, export eller mineraltillgångar, ibland omedvetet — och omedvetna om konsekvenserna för människor och miljö. Att studera afrikansk historia och politik ger oss en djupare förståelse för världshistorien och särskilt av aktuella händelser.

Se även  8 böcker som utspelar sig i Litauen du bör läsa under din resa

Till exempel, vinsterna som USA skördade från den transatlantiska slavhandeln satte fart på vår industriella revolution och lade den ekonomiska grunden för denna nation.

Just nu etablerar afrikanska invandrare fler samhällen i Amerika, vilket berikar den amerikanska kulturen, vilket sätter studiet av afrikanska frågor och kulturer vid vår ytterdörr.

Afrikastudier är viktiga för studenter som vill förstå sina grannar – och sig själva. Du blir en bättre informerad global medborgare när du studerar Afrika.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇