7 bästa böckerna av Charles Bukowski du måste läsa

Få är författarna som har lyckats få kultstatus att verka som superstjärna. Ärke-litterär outsider Charles Bukowski (1920-1994), med miljontals böcker sålda över hela världen, är en av dem.

”Arketypen för ett amerikanskt lågliv” – som tidningen Time kallade honom 1986 – föddes i Tyskland men växte upp i Los Angeles, där han tog upp något av en besatthet med särskilt två ämnen: sex och droger.

Bukowski är känd för sin fyndighet och brutala ärlighet i sina böcker. Båda återspeglas i denna serie tidningskolumner skrivna för den underjordiska tidningen Open City.

Dessa skildrar turbulensen i hans eget liv på tydligt noggranna sätt och är så transparenta att deras publicering ledde till en FBI-utredning om Bukowski och hans livsstil.

Som en produktiv författare av både prosa och poesi lämnade Bukowski ganska många fantastiska verk bakom sig. Det här är vår lista över Charles Bukowskis bästa böcker genom tiderna.

1. Post Office (1971)

Bukowskis första roman, som publicerades när han var 50 år gammal, är en självbiografisk berättelse om hans liv, ungefär från åren 1952 till 1969. Vi följer Henry Chinaski, går från kvinna till kvinna och posttjänstjobb till arbetslöshet (till posttjänstjobb igen) – en rännbana med en rännsten av ett liv fylld med alkoholism och mörk humor.

2. Erections, Ejaculations, Exhibitions, and General Tales of Ordinary Madness (1972)

Hans första novellsamling, boken, publicerades av Lawrence Ferlinghettis City Lights Press och består av verk som Bukowski hade skrivit för olika underjordiska tidskrifter och tidningar. Precis som resten av hans fiktion är den semi-självbiografisk och anekdotisk i form och något besatt av Los Angeles barkultur (om än med enstaka fantastiska anfall).

3. Burning in Water, Drowning in Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)

När det gäller Bukowskis poesi är författarens första, stora antologisamling utan tvekan platsen att börja. Bukowskis fria vers faller inte för formens vanliga fällor och döljer inte hans grusiga budskap och hårda sanningar. Tvärtom är effekten av hans indrag och ovanliga avstånd extremt djupgående.

Se även  5 bästa böckerna av Haruki Murakami du måste läsa

Bukowskis fria och något abstrakta form används faktiskt mästerligt för att lyfta ut dikternas starka bilder och se till att de alltid packar: ”nästa gång ta min vänstra arm eller femtio / men inte mina dikter: / Jag är inte Shakespeare / men någon gång kommer det helt enkelt / inte att finnas mer, abstrakt eller på annat sätt; / det kommer alltid att finnas pengar och horor och berusare. ”

4. Factotum (1975)

Bukowskis andra roman börjar 1944 och följer återigen hans alter-ego Henry Chinaski runt USA. Avvisad av utkastet flyttar han från menial jobb till arbetslöshet (och tillbaka igen), kvinna till kvinna, bar till bar, allt med det intermitterande hoppet att göra det som författare.

Det är typiskt Bukowski, om det kanske är lite mörkare än vanligt.

5. Ham on Rye (1982)

Bukowskis fjärde roman är allmänt ansedd som sitt bästa och är en historia om åldrande. Dess huvudperson, Henry Chinaski, berättar om den grova brutaliteten i livet som växer upp under den stora depressionen; ärrad av missbruk och isolering kommer Henry att avvisa samhället och den vanliga kulturen.

Se även  4 bästa böckerna av Isabel Allende du måste läsa

Trots att den är tragisk välsignas boken av den fantastiska humor och ironi som Bukowski är känd för, och är ibland en galen rolig reflektion över livet. Dess berättelse är återigen semi-självbiografisk, och mycket av dess lidande återspeglar sanna händelser som Bukowski har genomgått.

”Jag hade märkt att både i de mycket fattiga och mycket rika ytterligheterna i samhället fick de galna ofta mingla fritt.”

6. Hot Water Music (1983)

Ytterligare en novellsamling, en annan rekord av besatthet för allt som dricker, spelar, kvinnor och skriver. Men det som kanske skiljer den här boken från är hur mycket den överflödar av humor och cynism. ”Faderns död” del I och II, och deras skrämmande, men ändå sida-splittring, skildring av efterdyningarna av sin fars död, är främsta exempel på Bukowskis stil.

Berättelserna i den här antologin representerar inte bara vad världen kan göra mot människor, utan, i deras utbrända och grymma handlingar, vad människor kan göra mot världen. Den starka ärligheten i hans skrivande återspeglas i brutaliteten i formuleringen i varmvattenmusik: ’Inte riktigt Bernadette’, till exempel, har linjerna: ’Jag slog handduken runt min blodiga kuk och ringde till läkarmottagningen’.

7. The Last Night of the Earth Poems (1992)

The Last Night of the Earth Poems är en av Bukowskis mest framgångsrika diktsamlingar. Skrivet nära slutet av sitt liv återspeglar det återvändsgrändjobben, besvikelserna och svårigheterna i hans ungdom. Dikter som ”Young in New Orleans” beskriver motgångar som drabbas av människor som lever i utkanten av samhället.

Den gamle människans perspektiv är rörande underskattad; läsarna är inte överväldigade av tragedi, men denna subtilitet gör faktiskt effekten på läsaren ännu mer övertygande. Tonen hela tiden är också punkterad med ironisk humor.

Se även  9 bästa böckerna som utspelar sig i Chicago

Spurning blommiga beskrivningar och överflödiga metaforer, Bukowskis rena, trubbiga val av ord säkerställer att en grov verklighet uppstår. Några av Bukowskis bästa och hårdaste verk finns i denna antologi. ”Dinosauria, vi” är till exempel en fantastisk realistisk och fördömande skildring av den orättvisa, krigsstyrda planeten vi lever på.

Dikten profeterar vår förstörelse, men också jordens efterfödelse. Reflektioner över hans ohälsa lägger emellertid till nya djup i Bukowskis verk genom att avslöja en mer känslig sida för författaren. En överraskande djup dikt, ’The Bluebird’, beskriver fågeln i sitt hjärta som försöker fly.

”Vi är
Född så här
In i detta
In i dessa noggrant galna krig
Inom synen av trasiga fabriksfönster av tomhet
I barer där människor inte längre pratar med varandra
I knytnävekämpar som slutar som skjutningar och knivar ”

—Charles Bukowski, ”Dinosauria, We”

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Charles Bukowskis bästa böcker.

Vi hoppas genuint du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇