7 bÀsta böckerna av Charles Bukowski du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

FĂ„ Ă€r författarna som har lyckats fĂ„ kultstatus att verka som superstjĂ€rna. Ärke-litterĂ€r outsider Charles Bukowski (1920-1994), med miljontals böcker sĂ„lda över hela vĂ€rlden, Ă€r en av dem.

“Arketypen för ett amerikanskt lĂ„gliv” – som tidningen Time kallade honom 1986 – föddes i Tyskland men vĂ€xte upp i Los Angeles, dĂ€r han tog upp nĂ„got av en besatthet med sĂ€rskilt tvĂ„ Ă€mnen: sex och droger.

Bukowski Àr kÀnd för sin fyndighet och brutala Àrlighet i sina böcker. BÄda Äterspeglas i denna serie tidningskolumner skrivna för den underjordiska tidningen Open City.

Dessa skildrar turbulensen i hans eget liv pÄ tydligt noggranna sÀtt och Àr sÄ transparenta att deras publicering ledde till en FBI-utredning om Bukowski och hans livsstil.

Som en produktiv författare av bÄde prosa och poesi lÀmnade Bukowski ganska mÄnga fantastiska verk bakom sig. Det hÀr Àr vÄr lista över Charles Bukowskis bÀsta böcker genom tiderna.

1. Post Office (1971)

Bukowskis första roman, som publicerades nĂ€r han var 50 Ă„r gammal, Ă€r en sjĂ€lvbiografisk berĂ€ttelse om hans liv, ungefĂ€r frĂ„n Ă„ren 1952 till 1969. Vi följer Henry Chinaski, gĂ„r frĂ„n kvinna till kvinna och posttjĂ€nstjobb till arbetslöshet (till posttjĂ€nstjobb igen) – en rĂ€nnbana med en rĂ€nnsten av ett liv fylld med alkoholism och mörk humor.

2. Erections, Ejaculations, Exhibitions, and General Tales of Ordinary Madness (1972)

Hans första novellsamling, boken, publicerades av Lawrence Ferlinghettis City Lights Press och bestÄr av verk som Bukowski hade skrivit för olika underjordiska tidskrifter och tidningar. Precis som resten av hans fiktion Àr den semi-sjÀlvbiografisk och anekdotisk i form och nÄgot besatt av Los Angeles barkultur (om Àn med enstaka fantastiska anfall).

3. Burning in Water, Drowning in Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)

NÀr det gÀller Bukowskis poesi Àr författarens första, stora antologisamling utan tvekan platsen att börja. Bukowskis fria vers faller inte för formens vanliga fÀllor och döljer inte hans grusiga budskap och hÄrda sanningar. TvÀrtom Àr effekten av hans indrag och ovanliga avstÄnd extremt djupgÄende.

Bukowskis fria och nĂ„got abstrakta form anvĂ€nds faktiskt mĂ€sterligt för att lyfta ut dikternas starka bilder och se till att de alltid packar: “nĂ€sta gĂ„ng ta min vĂ€nstra arm eller femtio / men inte mina dikter: / Jag Ă€r inte Shakespeare / men nĂ„gon gĂ„ng kommer det helt enkelt / inte att finnas mer, abstrakt eller pĂ„ annat sĂ€tt; / det kommer alltid att finnas pengar och horor och berusare. ”

4. Factotum (1975)

Bukowskis andra roman börjar 1944 och följer Äterigen hans alter-ego Henry Chinaski runt USA. Avvisad av utkastet flyttar han frÄn menial jobb till arbetslöshet (och tillbaka igen), kvinna till kvinna, bar till bar, allt med det intermitterande hoppet att göra det som författare.

Det Àr typiskt Bukowski, om det kanske Àr lite mörkare Àn vanligt.

5. Ham on Rye (1982)

Bukowskis fjÀrde roman Àr allmÀnt ansedd som sitt bÀsta och Àr en historia om Äldrande. Dess huvudperson, Henry Chinaski, berÀttar om den grova brutaliteten i livet som vÀxer upp under den stora depressionen; Àrrad av missbruk och isolering kommer Henry att avvisa samhÀllet och den vanliga kulturen.

Trots att den Àr tragisk vÀlsignas boken av den fantastiska humor och ironi som Bukowski Àr kÀnd för, och Àr ibland en galen rolig reflektion över livet. Dess berÀttelse Àr Äterigen semi-sjÀlvbiografisk, och mycket av dess lidande Äterspeglar sanna hÀndelser som Bukowski har genomgÄtt.

“Jag hade mĂ€rkt att bĂ„de i de mycket fattiga och mycket rika ytterligheterna i samhĂ€llet fick de galna ofta mingla fritt.”

6. Hot Water Music (1983)

Ytterligare en novellsamling, en annan rekord av besatthet för allt som dricker, spelar, kvinnor och skriver. Men det som kanske skiljer den hĂ€r boken frĂ„n Ă€r hur mycket den överflödar av humor och cynism. ”Faderns död” del I och II, och deras skrĂ€mmande, men Ă€ndĂ„ sida-splittring, skildring av efterdyningarna av sin fars död, Ă€r frĂ€msta exempel pĂ„ Bukowskis stil.

BerĂ€ttelserna i den hĂ€r antologin representerar inte bara vad vĂ€rlden kan göra mot mĂ€nniskor, utan, i deras utbrĂ€nda och grymma handlingar, vad mĂ€nniskor kan göra mot vĂ€rlden. Den starka Ă€rligheten i hans skrivande Ă„terspeglas i brutaliteten i formuleringen i varmvattenmusik: ‘Inte riktigt Bernadette’, till exempel, har linjerna: ‘Jag slog handduken runt min blodiga kuk och ringde till lĂ€karmottagningen’.

7. The Last Night of the Earth Poems (1992)

The Last Night of the Earth Poems Ă€r en av Bukowskis mest framgĂ„ngsrika diktsamlingar. Skrivet nĂ€ra slutet av sitt liv Ă„terspeglar det Ă„tervĂ€ndsgrĂ€ndjobben, besvikelserna och svĂ„righeterna i hans ungdom. Dikter som ”Young in New Orleans” beskriver motgĂ„ngar som drabbas av mĂ€nniskor som lever i utkanten av samhĂ€llet.

Den gamle mÀnniskans perspektiv Àr rörande underskattad; lÀsarna Àr inte övervÀldigade av tragedi, men denna subtilitet gör faktiskt effekten pÄ lÀsaren Ànnu mer övertygande. Tonen hela tiden Àr ocksÄ punkterad med ironisk humor.

Spurning blommiga beskrivningar och överflödiga metaforer, Bukowskis rena, trubbiga val av ord sĂ€kerstĂ€ller att en grov verklighet uppstĂ„r. NĂ„gra av Bukowskis bĂ€sta och hĂ„rdaste verk finns i denna antologi. ”Dinosauria, vi” Ă€r till exempel en fantastisk realistisk och fördömande skildring av den orĂ€ttvisa, krigsstyrda planeten vi lever pĂ„.

Dikten profeterar vĂ„r förstörelse, men ocksĂ„ jordens efterfödelse. Reflektioner över hans ohĂ€lsa lĂ€gger emellertid till nya djup i Bukowskis verk genom att avslöja en mer kĂ€nslig sida för författaren. En överraskande djup dikt, ‘The Bluebird’, beskriver fĂ„geln i sitt hjĂ€rta som försöker fly.

“Vi Ă€r
Född sÄ hÀr
In i detta
In i dessa noggrant galna krig
Inom synen av trasiga fabriksfönster av tomhet
I barer dÀr mÀnniskor inte lÀngre pratar med varandra
I knytnĂ€vekĂ€mpar som slutar som skjutningar och knivar ”

—Charles Bukowski, ”Dinosauria, We”

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Charles Bukowskis bÀsta böcker.

Vi hoppas genuint du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!