Theodor Kallifatides 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Theodor Kallifatides, född 12 mars 1938 i byn Molai i Lakonien pÄ Peloponnesos i Grekland, Àr författare och översÀttare. Han erhöll 2000 professors namn av Sveriges regering. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Theodor Kallifatides 3 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. KÀrlek och frÀmlingskap

Christo har lĂ€mnat sina förĂ€ldrar i Athen och flyttat till Stockholm. Det Ă€r sextiotal och det nya studielĂ„net ger honom möjlighet att studera idĂ©historia pĂ„ universitetet – nĂ„got han alltid velat göra.

Men han Àr alltför ensam i Stockholm. Det rÀckte inte att lÀra sig sprÄket, han mÄste byta inÀlvor ocksÄ. Grekland finns i hans hjÀrna och hjÀrta, i hans humor och i alla hans val, men nÀr han möter Rania vÀnds alla begrepp upp och ned.

KÀrlek och frÀmlingskap Àr en varm och humoristisk berÀttelse om en passion med förhinder och om svenskar och invandrare i ett Sverige som fanns för inte sÄ lÀnge sedan.

2. Ett nytt land utanför mitt fönster

“I början dĂ„ jag var en frĂ€mling som skulle erövra frĂ€mlingskapet kastade jag mig över det nya sprĂ„ket likt en utsvulten hund över en saftig köttbit. Jag Ă„t upp svenskan. Jag fyllde min mun med ord, tuggade dem, svalde dem. Jag tog vissa ord i min mun som praliner. Fors, Ă€lv, flod, fjĂ€ll, berg, hav, vik, sol, moln, regn, snö, dag, natt. Jag föll platt för den svenska naturens enstavighet.

Som författare har jag aldrig varit friare Ă€n i dessa första dikter dĂ„ skrivandet inte var bundet vid futtigheter som mening, betydelse, avsikt. Men det Ă€r bara en gĂ„ng i livet man kan skriva pĂ„ det sĂ€ttet.”

“Om man Ă€r invandrare och samtidigt inte beredd att möta det nya med vĂ€lvilja och intresse, dĂ„ Ă€r man dömd att hamna i samhĂ€llets utkanter; och om ett samhĂ€lle tar emot nya mĂ€nniskor utan att vara berett att möta det nya hos dem, dĂ„ blir det dömt att fĂ„ problem.

Allt detta Ă€r egentligen sjĂ€lvklarheter. TyvĂ€rr verkar det nödvĂ€ndigt att upprepa dem.”

Det Ă€r sĂ„ mycket man inte vet nĂ€r man lĂ€mnar sitt land. Man anar inte att man bĂ€r med sig sĂ„ mĂ„nga strukturer och spĂ„r i sin sjĂ€l och att de slutligen fĂ„r en att vara och förbli en frĂ€mling i det nya landet; och nĂ€r man inte lĂ€ngre Ă€r en frĂ€mling i det nya landet har man blivit en frĂ€mling för sig sjĂ€lv och dĂ„ Ă€r man frĂ€mling överallt.”

NÄgra smakprov ur Theodor Kallifatides avklarnade och nakna berÀttelse om frÀmlingens villkor och möjligheter.

3. Slaget om Troja

NĂ€r bomberna faller över den grekiska byn under andra vĂ€rldskriget tar lĂ€rarinnan med sig skolbarnen till en skyddande grotta. DĂ€r berĂ€ttar hon för dem om ett annat krig – om hur grekerna belĂ€grade Troja. Eller med Homeros ord: hur akajerna belĂ€grade Ilion.

“Fröken, varför var akajerna sĂ„ grymma? Varför skulle de ge sig pĂ„ trojanernas fruar och döttrar?” frĂ„gar en flicka. “Inte för att njuta i kvinnornas famn, utan för att förödmjuka deras mĂ€n. SĂ„ gjorde man dĂ„ och sĂ„ gör man Ă€n idag”, svarar fröken.

Dag efter dag berĂ€ttar hon om hur akajerna lider av törst, vĂ€rme och hemlĂ€ngtan och hur motstĂ„ndarna möts – hĂ€r mot hĂ€r, man mot man. Huvuden flyger, hjĂ€lmar klyvs, blodet rinner.

Och allting hade börjat nÀr prins Paris frÄn Troja blev förÀlskad i akajernas kung Menelaos hustru, den vackra Helena, som rymde med honom till Troja. Nu stÄr Helena vid stadsmuren för att se nÀr förföraren Paris och den bedragne maken Menelaos ska mötas i strid. Hur det Àn slutar blir det hon som förlorar.

I Theodor Kallifatides version av Iliaden Àr gudarna bortrensade och dramatiken tydligare. Men kriget, grymheterna och hjÀltedÄden Àr marinerade i författarens varma livsvisdom. NÀr han Äterger den klassiska berÀttelsen fÄr lÀsaren lika mycket spÀnning som reflexioner om kÀrlek och sorg och hur det Àr att vara mÀnniska.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!