3 bra böcker för att lära sig Excel snabbt – bästa excelböckerna

Microsoft Excel är ett av världens mest användbara verktyg av flera anledningar. Jag har använt mig av det i nästan varje anställning jag haft de senaste 5 åren.

I det här inlägget tipsar jag om vad jag anser vara de 3 bästa böckerna om Excel på svenska jag tycker alla som vill bli bättre på programmet bör spana in.

1. Excelhandboken – din guide i Excel (2020)

Excelhandboken är boken för dig som vill ha en heltäckande Excelbok – varken grund eller fördjupning – utan både och. Boken passar både för självstudier och som kurslitteratur för Excelkurser.

Som utbildningsmaterial kan den användas för såväl grundkurser, fortsättningskurser som avancerade kurser i Excel.

Boken innehåller 300 sidor i fyrfärgstryck och A4-format. Den är skriven på svenska, men även om du har en engelsk version är boken fylld med översättningar för funktioner och knappbeskrivningar.

Excelhandboken – helt enkelt din guide i Excel!

2. Excel för ekonomer (2021)

Excel för ekonomer ger en omfattande introduktion till Excel. Boken presenterar en stor mängd funktioner, arbetssätt och lösningar, och är utformad för att passa både nybörjaren och den som har en viss Excelvana.

Bland annat behandlas grundläggande och avancerade beräkningar och formler, Excelmodeller, hantering av stora datamängder, samt framtagande av kommunikations- och presentationsmaterial.

Eftersom bokens utgångspunkt är att Excel är relevant för många typer av ekonomer utgår den från situationer inom såväl marknadsföring, organisering och HR som finansiering och redovisning. Excel för ekonomer tar ett pedagogiskt helhetsgrepp om Excel som verktyg och läsaren kan använda programmet parallellt med läsningen av boken.

Till boken finns en mängd Excelfiler som innehåller övningar med lösningsförslag. Bokens syfte är att ekonomstudenter och redan yrkesverksamma ekonomer ska kunna utvecklas till vana Excel-användare som självständigt löser problem som är specifika för deras yrkesroll och situation.

3. Excel för Office 365 Grunder (2019)

I Excel för Office 365 skapar du enkelt både snygga och professionella kalkyler. I boken går vi igenom de vanligaste och mest användbara funktionerna i programmet.

Se även  3 böcker om Linux du måste läsa

Du kommer att lära dig hantera formler och funktioner, formatera data, arbeta med flera blad, sortera och filtrera data, skapa tabeller och diagram samt mycket mer. Med hjälp av verktyget för snabbanalys kan du låta Excel analysera dina data och hjälpa dig att formatera informationen på ett bra och tydligt sätt.

Till boken hör många övningar i varierande svårighetsgrad. Filerna till dessa laddar du ner utan kostnad från vår webbplats docendo.se, där finns även lösningsförslag till övningarna i pdf-format. Boken fungerar även utmärkt för dig som har engelsk version, då läromedlet har kompletterats med de engelska kommandona.


Varför Excel är så viktigt på arbetsplatser

Excel är kanske det viktigaste datorprogram som används på arbetsplatsen idag. Det är därför så många arbetare och blivande anställda måste lära sig Excel för att komma in på eller stanna kvar på arbetsplatsen.

Ur arbetsgivarens synvinkel, särskilt de inom området informationssystem, är användningen av Excel som ett datorverktyg för slutanvändare väsentligt. Många företagare använder inte bara Excel för att utföra vardagliga funktionella uppgifter på arbetsplatsen, ett ökande antal arbetsgivare förlitar sig på Excel för beslutsstöd.

Generellt sett dominerar Excel kalkylbladsproduktbranschen med en marknadsandel som uppskattas till 90 procent. Excel 2007 har kapacitet för kalkylblad på upp till en miljon rader med 16 000 kolumner, vilket gör att användaren kan importera och arbeta med enorma mängder data och uppnå snabbare beräkningsprestanda än någonsin tidigare.

Utanför arbetsplatsen används Excel flitigt för vardaglig problemlösning.

Låt oss säga att du har ett hemmakontor. Du kan använda Excel för att beräkna moms på ett köp, beräkna kostnaden för en resa med bil, skapa en temperaturomvandlare, beräkna priset på pizza per kvadrattum och göra analys av inmatade data.

Du kan spåra din skuld, inkomst och tillgångar, bestämma din skuld i förhållande till inkomst, beräkna ditt nettoförmögenhet och använda denna information för att förbereda processen för att ansöka om ett bolån i ett nytt hus.

De personliga användningsområdena för Excel är nästan lika oändliga som företagen använder för denna programvara – och en Excel-handledning fördjupar sig i de praktiska användningarna av programmet för personligt och affärsmässigt bruk.

Se även  Lär dig AutoCAD: 3 bästa böckerna

Användningen av kalkylblad på datorer är inte ny. Kalkylblad, i elektronisk form, har funnits sedan före introduktionen av persondatorn. Föregångare till Excel och Lotus 1-2-3 var paket som VisiCalc, utvecklade och modellerade efter revisorns ekonomibok. Sedan 1987 har kalkylprogram påverkat affärsvärlden. Längs vägen har datoriserade kalkylblad blivit ett genomgripande och allt effektivare verktyg för jämförande dataanalys över hela världen.

Idag använder slutanvändare Excel för att skapa och ändra kalkylblad samt för att skapa webbsidor med länkar och komplexa formateringsspecifikationer. De skapar makron och skript. Även om vissa av dessa program är små, engångsberäkningar, är många mycket mer kritiska och påverkar betydande ekonomiska beslut och affärstransaktioner.

Microsoft Excel används i stor utsträckning av företag, servicebyråer, volontärgrupper, organisationer inom den privata sektorn, forskare, studenter, utbildare, utbildare, forskare, journalister, revisorer och andra.

Det fina med Excel är att det kan användas som en mottagare av arbetsplats- eller affärsdata, eller som en kalkylator, ett beslutsstödsverktyg, en dataomvandlare eller till och med ett kalkylblad för informationstolkning. Excel kan skapa ett diagram eller diagram, arbeta tillsammans med funktioner för sammankoppling av brev, importera data från Internet, skapa en konceptkarta och sekventiellt rangordna information efter betydelse.

Excel erbjuder nya verktyg för dataanalys och visualisering som hjälper till att analysera information, upptäcka trender och få tillgång till information lättare än tidigare. Genom att använda villkorlig formatering med rika datavisningsscheman kan du utvärdera och illustrera viktiga trender och markera undantag med färgade övertoningar, datafält och ikoner.

Faktum är att Excel kan anpassas för att utföra så många olika funktioner att många företag inte kan fungera utan det. Excel-utbildning har blivit obligatoriskt på många arbetsplatser; i själva verket är utbildning i datorprogram ett måste för alla arbetsplatser som försöker hänga med i tiden.

Låt oss säga att du är en arbetsgivare med 97 arbetare, varav 17 har blivit sjukskrivna i dag, och du vill veta procentandelen frånvarande. Excel kan göra det.

Du kan lära dig Excel och använda det för att bestämma förhållandet mellan manliga och kvinnliga anställda, andelen minoriteter på lönelistan och rangordningen av varje arbetare efter kompensationspaketbelopp, inklusive procentsatserna för det paketet enligt lön och förmåner.

Se även  7 bästa böckerna om digital marknadsföring 2021

Du kan använda Excel för att hålla koll på produktionen per avdelning, information som kan hjälpa dig i framtida utvecklingsplaner. Du kan skapa ytterligare kalkylblad för att spåra data om leverantörer och kunder samtidigt som du upprätthåller ett löpande lager av produktlager.

Låt oss säga att du vill veta din verksamhets produktion kontra kostnad.

Du behöver inte vara en matteguide – du måste bara lära dig Excel. Excel låter dig mata in all data, analysera den, sortera den enligt ditt anpassade format och visa resultaten med färg, skuggning, bakgrunder, ikoner och andra jippon som ger tidsbesparande hjälp för att senare hitta exakt den information som önskas.

Om det här kalkylarket är för presentationsändamål, hjälper Excel dig att sätta ihop det på ett så visuellt tilltalande sätt att data kan tyckas poppa och gnistra.

Det enskilt viktigaste du kan göra som anställd idag är att lära dig Excel – det är ett av de viktigaste verktygen på arbetsplatsen inte bara i vårt tycke.

Excel och Microsoft är varumärken som tillhör Microsoft Corporation, registrerade i USA och andra länder. Lotus är ett registrerat varumärke som tillhör International Business Machines Corporation i USA och/eller andra länder.

Det här var vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna för att lära sig Excel snabbt i dagens läge.

Stort lycka till i din jakt på rätt Excelbok!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇