Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 bra böcker för att lära sig Excel snabbt – bästa excelböckerna

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Microsoft Excel är ett av världens mest användbara verktyg av flera anledningar. Jag har använt mig av det i nästan varje anställning jag haft de senaste 5 åren.

I det här inlägget tipsar jag om vad jag anser vara de 3 bästa böckerna om Excel på svenska jag tycker alla som vill bli bättre på programmet bör spana in.

1. Excelhandboken – din guide i Excel (2020)

Excelhandboken är boken för dig som vill ha en heltäckande Excelbok – varken grund eller fördjupning – utan både och. Boken passar både för självstudier och som kurslitteratur för Excelkurser.

Som utbildningsmaterial kan den användas för såväl grundkurser, fortsättningskurser som avancerade kurser i Excel.

Boken innehåller 300 sidor i fyrfärgstryck och A4-format. Den är skriven på svenska, men även om du har en engelsk version är boken fylld med översättningar för funktioner och knappbeskrivningar.

Excelhandboken – helt enkelt din guide i Excel!

2. Excel för ekonomer (2021)

Excel för ekonomer ger en omfattande introduktion till Excel. Boken presenterar en stor mängd funktioner, arbetssätt och lösningar, och är utformad för att passa både nybörjaren och den som har en viss Excelvana.

Bland annat behandlas grundläggande och avancerade beräkningar och formler, Excelmodeller, hantering av stora datamängder, samt framtagande av kommunikations- och presentationsmaterial.

Eftersom bokens utgångspunkt är att Excel är relevant för många typer av ekonomer utgår den från situationer inom såväl marknadsföring, organisering och HR som finansiering och redovisning. Excel för ekonomer tar ett pedagogiskt helhetsgrepp om Excel som verktyg och läsaren kan använda programmet parallellt med läsningen av boken.

Till boken finns en mängd Excelfiler som innehåller övningar med lösningsförslag. Bokens syfte är att ekonomstudenter och redan yrkesverksamma ekonomer ska kunna utvecklas till vana Excel-användare som självständigt löser problem som är specifika för deras yrkesroll och situation.

3. Excel för Office 365 Grunder (2019)

I Excel för Office 365 skapar du enkelt både snygga och professionella kalkyler. I boken går vi igenom de vanligaste och mest användbara funktionerna i programmet.

Du kommer att lära dig hantera formler och funktioner, formatera data, arbeta med flera blad, sortera och filtrera data, skapa tabeller och diagram samt mycket mer. Med hjälp av verktyget för snabbanalys kan du låta Excel analysera dina data och hjälpa dig att formatera informationen på ett bra och tydligt sätt.

Till boken hör många övningar i varierande svårighetsgrad. Filerna till dessa laddar du ner utan kostnad från vår webbplats docendo.se, där finns även lösningsförslag till övningarna i pdf-format. Boken fungerar även utmärkt för dig som har engelsk version, då läromedlet har kompletterats med de engelska kommandona.


Det här var vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna för att lära sig Excel snabbt i dagens läge.

Stort lycka till i din jakt på rätt Excelbok!

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇