Philip Roths 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Philip Milton Roth, född 19 mars 1933 i Newark i New Jersey, död 22 maj 2018 pÄ Manhattan i New York, var en amerikansk författare. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Philip Roths 3 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. Nemesis

Den heta krigssommaren 1944 drabbas New Jersey av en polioepidemi. Unga mÀnniskor insjuknar, förlamas, nÄgra dör. InvÄnarna i Newark Àr förtvivlade. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar. Möjliga syndabockar finns plötsligt överallt.

SÄ inleds Nemesis, romanen som sÀtter punkt för Philip Roths författarskap. I centrum av handlingen stÄr den rÀttrÄdige fritidsledaren Bucky Cantor, som blir alltmer pÄverkad av poliokrisen. Han slits mellan viljan att göra det bÀsta för stadens unga och förmaningarna om att tÀnka pÄ den egna hÀlsan. Vilket val Àr det rÀtta? Bucky Cantors liv blir ett svar pÄ den frÄgan.

SÄ lÀggs grunden för en amerikansk tragedi som bÀr pÄ den ödesdigra dramatik som kommit att kÀnneteckna Philip Roths sena författarskap. Nemesis Àr en avskalad och klassisk skildring av ett mÀnniskoöde som krockar med de oförutsebara omstÀndigheter som Àr livet, en fullÀndad avslutning pÄ ett unikt författarskap som under mer Àn ett halvsekel förÀndrat den moderna romankonsten.

2. Konspirationen mot Amerika

“Philip Roth bekrĂ€ftar Ă€n en gĂ„ng sin stĂ€llning som en av de mest angelĂ€gna amerikanska nutidsskildrarna.” Blekinge LĂ€ns Tidning

Inför det amerikanska presidentvalet 1940 fick flygarhjÀlten och nazistsympatisören Charles A Lindbergh frÄgan om han ville stÀlla upp som det republikanska partiets kandidat. Han tackade nej. Vad hade hÀnt om han tackat ja?

I Philip Roths nya roman accepterar Lindbergh att bli republikanernas presidentkandidat. Han vinner en jordskredsseger mot Franklin D Roosevelt och förhandlar dessutom fram en överenskommelse med Hitler. De antesemitiska krafterna i landet vinner snabbt terrÀng.

Huvudperson i boken Àr den judiske pojken Philip, som bor i New Jersey med sin familj. Han tvingas se hur tillvaron för honom och landets alla andra judar blir alltmer anstrÀngd. FörÀndringarna smyger sig pÄ. Diskrimineringen blir mer och mer uppenbar, vÄldet trappas upp och livet blir aldrig mer detsamma.

“Författaren mĂ„lar med sin mĂ€sterliga pensel en bild av en fantasi, vilken Ă€ndĂ„ Ă€r sĂ„ pĂ„tagligt nĂ€rvarande, att man Ă€ven efter avslutad lĂ€sning, mĂ„hĂ€nda med rĂ€tta, fortfarande upplever kĂ€nslan av, att det kanske var sĂ„ hĂ€r det var.” Blekinge LĂ€ns Tidning

“… en ruggig roman med en stark psykologisk spĂ€nning.” Handelsnytt

3. SkamflÀcken

Det Àr 1998, Äret dÄ USA eggas till vanvett av anklagelserna mot presidenten. I en smÄstad i New England nalkas livets slut för den tvÄngspensionerade, vanÀrade professor Coleman Silk, Ànklingen vars eget fall speglas i Clinton-affÀren.

Coleman Silk har en hemlighet. Men det Àr inte hemligheten om hans affÀr med en trettiofyraÄrig stÀderska. Och det Àr inte hemligheten om hans pÄstÄdda rasism. Det Àr en hemlighet som gÄr lÄngt djupare Àn sÄ.

Författaren Nathan Zuckerman – bekant frĂ„n Philip Roths tidigare böcker – börjar efter vĂ€nnens död forska i hur denne briljante, rakryggade man kunde bygga hela sitt liv pĂ„ en lögn.

SkamflÀcken avslutar den trilogi om USA:s efterkrigstid som inleddes med Amerikansk pastoral och Gift med en kommunist.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!