3 böcker av Victoria Benedictsson du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Victoria Maria Benedictsson, född Bruzelius den 6 mars 1850 i byn Domme i Fru Alstads socken i SkÄne, död 21 juli 1888 i Köpenhamn, var en svensk författare och dramatiker. Hon skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren.

Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Victoria Benedictsson vi anser att alla bör lÀsa.

1. Pengar

Romanen Pengar skildrar en flickas uppvÀxt, hennes konstnÀrsdrömmar, obetÀnksamma giftermÄl och skilsmÀssa. Ett omdebatterat och glödande inlÀgg den sÄ kallade kvinnosaksfrÄgan.

Victoria Benedictsson har kallats 1880-talets geni och “hjĂ€ltinna i en tragedi”. Hon efterlĂ€mnade en liten men tungt vĂ€gande prosaproduktion, som hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Intresset för hennes författarskap och person har aldrig minskat.

2. Fru Marianne

Victoria Benedictsson har kallats 1880-talets geni och “hjĂ€ltinna i en tragedi”. Hon efterlĂ€mnade en liten men tungt vĂ€gande prosaproduktion, som hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Intresset för hennes författarskap och person har aldrig minskat. Fru Marianne frĂ„n 1887 handlar om Marianne, den bortskĂ€mda storstadskvinnan som gifter sig med Börje och blir bondhustru pĂ„ den skĂ„nska ladnsbygden. Det Ă€r en roman om kĂ€rlekens irrvĂ€gar och samtidigt en rik karaktĂ€rsskildring av en kvinna som vĂ€xer till insikt om kĂ€rlekens krav. Boken filmades för tv av Carin Mannheimer 2001, med Cecilia Frode och Per Morberg i huvudrollerna.

3. Fint folk

Fint folk Ă€r en novell ur Efterskörd, en samling med noveller och pjĂ€ser – alla kvarlĂ€mnade efter författarens död – publicerad 1890.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!