Lista: 10 mest kÀnda australienska författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Australiska författare har en annan kĂ€nsla för dem – ett annat sĂ€tt att skriva, för att beskriva vĂ€rlden omkring dem. Kommer det frĂ„n att vĂ€xa upp i den ojĂ€mna öknen eller de skuggiga strĂ€nderna i Australien, dĂ€r folket Ă€r avslappnat, anvĂ€nder halvord och vet hur man beskriver sann, kvĂ€vande vĂ€rme?

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Australiens 10 mest kÀnda författare.

1. Kate Greenville

Hennes roman The Secret River bröt mark nÀr han tÀckte behandlingen av inhemska australier under den tid dÄ vita bosÀttare anlÀnde frÄn Europa och tog över deras land.

Boken utlöste kritik frÄn vissa historiker men fick ett positivt svar frÄn mÄnga aboriginska mÀnniskor. Grenville fortsatte att vinna flera litterÀra utmÀrkelser och var pÄ listan för Man Booker-priset.

Grenville skrev 14 andra romaner efter hennes framgÄng med The Secret River, inklusive nÄgra guider för att lÀra sig hur man skriver en roman.

2. Bryce Courtenay

Även om han föddes i Sydafrika, spelas de flesta av Courtenays romaner i hans adopterade land Australien. Hans första roman, The Power of One, blev snabbt en av Australiens bĂ€stsĂ€ljande böcker av en levande författare.

Han var en av Australiens mest Àlskade författare pÄ grund av den koppling han skapade med sina lÀsare. Han gav bort över 2500 böcker per Är till mÀnniskor pÄ gatan.

Hans roman Jessica Àr en hjÀrtskÀrande berÀttelse och episk kÀrlekshistoria om en flicka i Outback Australia och hÀndelserna som följer.

3. Tim Winton

Född i den robusta vÀstra australiensiska staden Karrinyup, skapade Tim Winton en unik litterÀr karriÀr för sig sjÀlv genom att skriva böcker som illustrerar det australiska livet och landskapet, oftast i hans hemland vÀstra kust.

Han skrev sin första roman medan han fortfarande var pÄ universitetet, men det var inte förrÀn Cloudstreet publicerades 1991 att hans karriÀr verkligen tog fart.

Hans roman Breath fÄngar perfekt kustlivet för tvÄ unga australiensiska tonÄringar pÄ sjuttiotalet, deras kÀrlek till surfing och hur de skjuter grÀnserna för mod och vÄrdslöshet för att hitta befrielse frÄn sina annars sÄ anmÀrkningsvÀrda liv.

4. Helen Garner

Garner dök upp pÄ den litterÀra scenen dÄ australiensiska författare fortfarande var en minoritet och australiska kvinnliga författare Ànnu sÀllsynta.

Betraktad som en feminist och en realist har Garners romaner beskrivits för att framkalla starka kÀnslor.

Hon grundar sitt arbete i Australien och berĂ€ttar för sin publik ‘Jag förstĂ„r Australien. Jag passar in hĂ€r. ”Hennes varumĂ€rketema Ă€r av besatthet, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller kĂ€rlek och sexualitet.

5. Melina Marchetta

Ingen australisk författare har grepp om psyket hos en tonÄrig italiensk-australier som Marchetta.

Hennes första roman Looking for Alibrandi berÀttade historien om en tonÄrig italiensk-australisk tjej pÄ en snobbig all-girl-skola och hennes kamp för att passa in i bÄda hennes kulturella identiteter.

Medan Marchetta skrev tre andra unga vuxna romaner som utforskar samma psyke slÀppte hon sin första brittiska baserade brittiska roman 2016, som mottogs med glödande recensioner.

6. Mem Fox

FrÄga alla australierar om deras mest Àlskade böcker som barn och Possum Magic kommer sÀkert att uppstÄ. Mem Fox skrev den berömda australiensiska romanen 1978; det följer berÀttelsen om tvÄ possum som reser genom Australien och de galna inhemska australiensiska djuren de stöter pÄ i busken.

Hennes senaste bok, I’m Australian Too, Ă€r en barnbok som firar Australiens mĂ„ngsidiga och mĂ„ngkulturella befolkning. Hon Ă€r en hĂ€ftklammer för varje klass i Aussie-grundskolan, och Possum Magic förblir pĂ„ tryck 35 Ă„r efter det att det först publicerades.

7. Richard Flanagan

Även om han har beskrivits som ”vĂ„r generationens stora författare” steg Richard Flanagan inte i rampljuset förrĂ€n The Narrow Road to the Dark North publicerades 2013.

Romanen berÀttar historier om krigsfÄngar i de japanska arbetslÀgren och pÄ den thailÀndska-burmiska jÀrnvÀgen och vann Man Booker-priset 2014.

Hans böcker sÀtts i scenen i Australiens rika historia, med Flanagans egna förfÀder som migrerade till Australien som fÄnge. Han har pÄ egen hand fört litterÀrt erkÀnnande till det lilla staten Tasmanien.

8. Sally Morgan

Sally Morgan Àr en aboriginal författare och konstnÀr född i Perth, hÀrstammande frÄn Bailgu-folket. Hennes första roman, My Place, berÀttar historien om hennes inhemska familjs förflutna och om Australiens brutala historiska rötter och den fruktansvÀrda behandlingen mot de aboriginska australierna nÀr vita bosÀttare anlÀnde.

Romanen vann HumanitÀra utmÀrkelsen Human Rights and Equal Opportunity Commission 1987. Morgan mÄlar ocksÄ traditionella aboriginska landskapsmÄlningar och hennes verk visas i privata och offentliga samlingar i bÄde Australien och utomlands.

9. Matthew Reilly

Australiens mest kÀnda thrillerförfattare, Reilly tar sin rÀttmÀssiga plats bredvid författare som Lee Child och Stephen King. Hans romaner Àr snabba, actionfyllda och intellektuellt vridande.

Medan han var ung, nĂ€r han först började, har hans skrivande – ungefĂ€r som fint vin – bara förbĂ€ttrats med tiden, med tre av hans romaner som de mest sĂ„lda australiensiska titlarna under Ă„ret.

10. Banjo Paterson

En oldie, men en godis. Andrew Barton Banjo Paterson Àr författaren till den dammiga boken du hÀmtar i op-butiker och begagnade bokhandlar och ler nÀr du lÀser orden. Han var journalist och författare men först och frÀmst buskpoet.

Han skrev ballader och dikter om livets enkelhet och skönhet i den australiska outbacken. Hans mest kÀnda dikt Àr den ikoniska Waltzing Matilda.

Han skrev ocksÄ The Man from Snowy River, som berÀttar historien om en modig pionjÀr som jagar en skara brumbies för att rÀdda en prisvinnande tÀvlingshÀst.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över Australiens mest kÀnda författare.

Vi hoppas du hittar en ny favorit och att du framför allt hittar en ny, spÀnnande bok att fastna för! VÀlkommen Äter eller att fortsÀtta navigera pÄ webbplatsen!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!