10 författare frÄn Edinburgh vÀrlden Àlskar


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Edinburgh har ett anmĂ€rkningsvĂ€rt litterĂ€rt arv; det var dĂ€r Skottlands första bok, The Black Knight’s klagomĂ„l, publicerades 1508.

Den skotska huvudstadens rykte som ett litterÀrt knutpunkt godkÀndes officiellt 2004 nÀr den kronades till vÀrldens allra första UNESCO-litteraturstad.

Rita pÄ nÄgra av de största namnen i skotsk skrift och de mest berömda verk som har kommit ut ur staden, ta en rundtur i Edinburghs litteratur med 10 av dess största författare.

Sir Walter Scott (1771-1832)

Edinburgh Àr praktiskt taget en helgedom för Sir Walter Scott. Det finns Scott Monument, vÀrldens högsta monument som firar en författare; Waverley tÄgstation, uppkallad efter hans berömda Waverley-romaner; och till och med en Wetherspoons till hans Àra.

FrÄn Rob Roy (1917) och The Lady of the Lake (1810) till Waverley (1814), Old Mortality (1816) och Ivanhoe (1819) skrev Scott mÄnga klassiska litteraturverk och var nyckeln till upprÀttandet av den historiska romangenren.

Förutom att vara en produktiv författare var han advokat i Edinburgh och en ivrig skotsk historiker.

Robert Louis Stevenson (1850-1894)

Robert Louis Stevenson tillbringade nÀstan 30 Är i Edinburgh, bodde i Heriot Row i New Town som barn och skrev mycket om staden i sina verk, inklusive platser som Parliament Square, Calton Hill och Mound (som, som korsningen mellan Edinburghs gamla och New Towns, tros ha inspirerat konceptet för den dubbla personligheten i 1886-romanen Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde).

Stevenson var en produktiv och begÄvad författare och skrev allt frÄn resekonton och poesi till uppsatser och romaner.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)

Överraskande nog kĂ€mpade Sir Arthur Conan Doyle under de första Ă„ren av sin litterĂ€ra karriĂ€r för att hitta en förlĂ€ggare för sitt arbete.

En pionjÀr inom brottslitteratur, Doyle Àr kÀnd för sin geniala utformning av den berömda fiktiva detektiven Sherlock Holmes.

Det Àr lÀtt att se hur den viskande stÀngningen och kullerstensgatorna i Edinburgh kunde ha inspirerat de mÄnga mysterier som Holmes undersökte.

Innan han blev en produktiv författare studerade Conan Doyle medicin vid University of Edinburgh, praktiserade botanik vid Royal Botanic Garden och var ocksÄ en praktiserande lÀkare.

Kenneth Grahame (1859-1932)

Edinburgh-född Kenneth Grahame Àr författare till barnlitteraturklassikern The Wind in the Willows (1908).

En mĂ€stare i att skapa nyckfulla vĂ€rldar och förtjusande karaktĂ€rer, bĂ„de The Wind in the Willows och novellen ‘The Reluctant Dragon’ (1898) anpassades till Disney-filmer.

Det sÀgs att Grahames sons livfullhet och beslutsamhet förevigades i den populÀra Mr Toad-karaktÀren i The Wind in the Willows, medan Ratty skapades i bilden av Grahames goda vÀn.

JM Barrie (1860-1937)

Mannen bakom Neverlands odödliga magi, den skotskfödda Sir James Matthew Barrie, skapade en symbol för evig ungdom nÀr han skapade historien om Peter Pan.

En alumn frÄn University of Edinburgh, Barrie skrev ett stort antal framgÄngsrika pjÀser och romaner, men hans berÀttelse om pojken som aldrig vÀxer upp har utstÄtt som den mest populÀra av hans verk.

Dame Muriel Spark (1918-2006)

Muriel Spark tillbringade sin barndom pÄ Bruntsfield Place i Edinburgh och gick i skolan vid James Gillespies High School for Girls, vilket inspirerade Marcia Blaine School som deltog i Brodie-uppsÀttningen i hennes berömda arbete The Prime of Miss Jean Brodie (1961).

Sparks verk var en poet och litteraturkritiker innan hon vÀnder sin hand till romaner för att anvÀnda förutsÀgelser och utforska moral och religion.

Spark utsĂ„gs till nr 8 i tidningens Times 2008-lista över ”De 50 största brittiska författarna sedan 1945”.

Iain Banks (1954-2013)

Iain Banks var en Edinburgh-baserad författare som var mest kÀnd för sin debutroman, The Wasp Factory (1984), pÄ en isolerad skotsk ö.

Medan boken blev en vanlig framgÄng nÀstan omedelbart var Banks passion att skriva science fiction; efter att ha publicerat The Wasp Factory fortsatte han med att skriva flera science-fiction-böcker under det nÄgot förÀndrade namnet Iain M Banks.

MĂ„nga av hans romaner spelas i Skottland. Till exempel berĂ€ttelsen om Espedair Street (1987) Ă€ger rum över Paisley och Glasgow, medan Forth Bridge Ă€r inspirationen för hans 1986-roman The Bridge. Iain Banks listades 2008 av The Times som en av ”De 50 största författarna sedan 1945”, och det har förekommit ett antal teater-, radio- och tv-anpassningar av hans böcker.

Irvine Welsh (1958)

Ända sedan 1993 nĂ€r hans första roman Trainspotting publicerades har Irvine Welsh fĂ„tt en kultliknande följd.

Han Àr kÀnd för sin brutalt Àrliga och grova skildring av grusiga frÄgor som drogmissbruk, skotsk identitet, förtryck och klass.

FrÄn Trainspotting and Filth (1998) till Porno (2002), Marabou Stork Nightmares (1995) och The Sex Lives of Siamese Twins (2014), Àr det ingen överraskning att walesiska romaner, som delar karaktÀrer, verkar vara en lekplats för filmskapare.

MÄnga av hans verk Àr skrivna helt i Edinburghs skotska dialekt.

Ian Rankin (1960)

Ian Rankin Àr en berömd kriminell skribent, kÀnd för sina Inspector Rebus-romaner. Serien spelas i Edinburgh och Àr ett typiskt exempel pÄ Skottlands tartan noir-genre.

Dess titulÀra karaktÀr Àr en infödd Edinburgher som bor i en lÀgenhet pÄ översta vÄningen pÄ Arden Street och regelbundet pÄ Oxford Bar, en historisk pub i New Town.

Förutom brottslitteratur har Rankin blandat sig med att skriva grafiska romaner och sjungit i ett sexdelat band. Han bor i Edinburgh med sin fru och tvÄ söner.

JK Rowling (1965)

Harry Potter-författaren JK Rowling behöver ingen introduktion. NĂ€r Harry Potter and the Philosopher’s Stone publicerades första gĂ„ngen 1997 tog Hogwarts förtrollande trollkarlsvĂ€rld vĂ€rlden med storm och blev den bĂ€stsĂ€ljande bokserien i historien och skapade en enorm filmfranchise.

Flera platser i Edinburgh gav inspiration till böckerna, med Diagon Alley skapad i likhet med kullerstensgatan Victoria Street och Hogwarts inspirerad av den slottliknande George Heriot’s School.

The Elephant House har blivit ett populÀrt café att besöka för Harry Potter-fans; det var hÀr Rowling tillbringade mÄnga timmar pÄ att skriva böckerna.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!