Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

En introduktion till tysk litteratur genom 10 författare

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Som fallet är inom konst och film är Tysklands litterära arv en expansiv.

Från filosofi till fiktion till verspoesi har tyskarna bidragit till mänskligheten genom sitt skrivande, något som har resulterat i internationellt erkännande och kanske ännu viktigare en bättre förståelse för det mänskliga tillståndet.

Bertolt Brecht (1898-1956)

Bertolt Brecht är en av de mest inflytelserika tyska poeterna och dramatikerna på 1900-talet.

Han och hans fru, skådespelerskan Helene Weigel, styrde Berliner Ensemble genom vilken de presenterade Tyskland med sina original teaterproduktioner.

Brecht tillbringade de sista åren av sitt liv bosatt i Östra Berlin. Marxistisk tanke genomsyrade teman och estetiken i hans verk, och han fick till och med Stalins fredspris 1954.

Hans mest inflytelserika verk inkluderar The Threepenny Opera, Galileo Life, Mother Courage and Her Children och The Good Person of Szechwan.

Idag är det möjligt att besöka Brechts tidigare hem i Berlin, som hans fru omvandlades till ett museum efter hans död 1956.

Walter Benjamin (1892-1940)

Walter Benjamin var en tysk-judisk samhällskritiker, författare och filosof. Han är känd som en ”eklektisk tänkare” som blandade marxistisk teori med andra tankeskolor, som judisk mystik och tysk romantik.

Efter att ha studerat filosofi vid Humboldt University översatte Benjamin Baudelaires verk till tyska och blev en associerad medlem av Frankfurtskolan.

Han var vän med Bertolt Brecht, Hannah Arendt, Hermann Hesse och var bekant med många andra viktiga tänkare på den tiden, som Theodor Adorno.

Benjamins roman, Das Passagen-Werk (på engelska, ‘The Arcades Project’), betraktas som hans magnum opus och startades 1927 men slutfördes aldrig, bara postumt redigerades och publicerades den.

Med början av nazistiskt styre på 1930-talet flydde Benjamin för sitt liv och slutligen begick självmord 1940 för att fly från att bli tilltalad av Gestapo.

Hans Fallada (1893-1947)

Hans Fallada var en tysk författare som arbetade under första hälften av 1900-talet. Han bidrog till den litterära stilen med ny objektivitet.

Två av hans mest anmärkningsvärda romaner är Little Man, What Now? (1932) och Every Man Dies Alone, publicerad under hans dödsår.

Fallada tillbringade mycket av sitt tidiga liv på att arbeta udda jobb, slåss mot missbruk och till och med begå småbrott för att finansiera det.

Han fortsatte att arbeta som journalist och blev så småningom föremål för nazistisk granskning. När kriget hade avslutats hade Fallada också uppnått berömmelse och ökändhet.

Fortfarande, samhällets tillstånd efter kriget – särskilt den allestädes närvarande närvaron av fascism som fortfarande förblev sammanvävd i själva kulturen – drev honom tillbaka till ett tillstånd av depression följt av missbruk, vilket slutligen ledde till hans död 1947.

Jenny Erpenbeck (1967)

Jenny Erpenbeck är en samtida tysk författare och filmregissör. Född i Östra Berlin är hon barnbarnet till författaren Hedda Zinner.

I sin unga vuxen ålder studerade hon konsten att binda och tog sedan hand om rekvisita och garderobsproduktion på teatrar i hela Tyskland.

Efter att Berlinmuren föll studerade hon för att bli musikteaterregissör vid Hanns Eisler Music Conservatory. Erpenbeck regisserade produktioner vid flera operaer och debuterade till och med en originallek, Cats Have Seven Lives.

Härifrån har hon främjat en karriär med att skriva både pjäser och prosaverk.

Hon är en spaltist för tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, och hennes mest anmärkningsvärda skrifter inkluderar prydnadssaker, saker som försvinner och slutet av dagarna.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Ofta betraktas som Tysklands Shakespeare, skulle ingen diskussion om tysk litteratur vara komplett utan att nämna Goethe.

Han var benägen för sjukdom som ungdom och började först studera i juridik. Ändå är han idag mest känd för sitt mångsidiga utbud av poetiska verk, som inkluderar både episka och lyriska former, bland andra.

Vid 25 års ålder uppnådde han redan berömmelse som författare efter släppet av sin roman The Sorrows of Young Werther.

Ett av hans mest kända verk är hans drama Faust. Goethes arv sträcker sig dock utöver hans poesi. Han fungerade också som statsman, kritiker, romanförfattare och naturfilosof.

Christa Wolf (1929-2011)

Christa Wolf betraktas till stor del som Östtysklands litterära älskling. Men i efterhand finns det faktiskt mycket att säga om hennes komplicerade förhållande till socialism och politik i större utsträckning.

Bakom muren skrev hon inom genren socialistisk realism. Under sin utveckling som författare började dock romaner som The Quest for Christa T. undersöka förhållandet mellan de individuella och socialistiska idealen, vilket inte var lika väl mottaget.

Wolf förblev i den litterära rampljuset efter murens fall, men fick därefter en hel del kritik i väst för hennes skildring av livet bakom muren och brist på fördömande för DDR:s auktoritära styre.

Ändå skulle många av hennes fans hävda att hon spelade en grundläggande roll för att formulera en litterär röst som var distinkt för Östtyskland.

Hermann Hesse (1877-1962)

Hermann Hesse är en tysk författare, mest känd för sina böcker Siddhartha, The Glass Bead Game och Steppenwolf.

Hesse var son till två missionärer som arbetade i flera år i Indien. Han föddes i Schwarzwald, men tillbringade mycket av sin ungdom i Schweiz.

Dessa mångkulturella upplevelser påverkade honom som person och som författare.

Följaktligen kämpar mycket av hans arbete med hans eget förhållande till tysk nationalism. Hesse citerar också indiska och kinesiska filosofier som hans största influenser, något som var unikt för det sammanhang inom vilket han skrev. Han tilldelades Nobelpriset för litteratur 1946.

Thomas Mann (1875-1955)

Thomas Mann är en tysk författare och samhällskritiker som främst arbetade under första hälften av 1900-talet.

Mann gav fascinerande kommentarer om artister och intellektuella psykes genom sitt författarskap, som ofta använde stora doser av ironi och symbolik.

Han var medlem i Exilliteratur-rörelsen, som bestod av tyska författare som motsatt sig nazistregimen utåt. Under tredje rikets regering, flydde Mann till Schweiz.

Hans bror Heinrich Mann är också en berömd radikal författare, och tre av hans sex barn blev också litterära framträdande.

Günter Grass (1927-2015)

Günter Grass var en tysk författare och illustratör som fick Nobelpriset i litteratur 1999. Född 1927 var ett centralt tema i Grass författning frågan om vad det innebar att vara tysk efter att nazismen tog tag i landet.

Han är känd för sina bidrag till genren av den europeiska magiska realismen, vilket mest framgick i hans 1959-roman The Tin Drum.

Hans andra stora verk inkluderade Danzig-trilogin, The Flounder, My Century, Crabwalk och hans memoarer.

Kombinationen av hans politiska budskap och hans nyckfulla skrivstil delade ofta människor när det gällde den kritiska mottagningen av hans arbete.

Anna Seghers (1900-1983)

Anna Seghers är mest känd för hur hon formulerade det tyska folks moraliska besvär i sin självbelåtenhet under andra världskriget. Seghers var själv judisk och kommunist.

Strax efter att hon gick med i detta parti publicerade hon sin roman Die Gefährten, som på ett lämpligt sätt varnade för fascismens faror. Under andra världskriget publicerade hon sin hyllade roman The Seventh Cross.

Det erbjöd en av de enda publicerade beskrivningarna av livet i koncentrationsläger vid den tiden.

När kriget fortsatte flydde Seghers så småningom till Mexiko där hon publicerade sin mest ökända roman, Outing of the Dead Girls, och fortsatte att arbeta i antifascistisk aktivism och grundade slutligen Heinrich-Heine-Klub.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇