Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

En introduktion till peruansk litteratur genom 7 författare

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Trots sin ställning läses eller studeras många latinamerikanska författare fortfarande inte så mycket som deras meriter kräver. Peru ligger bland de bästa i det litterära pantheonen i Latinamerika, med Mario Vargas Llosa som vann Nobelpriset för litteratur 2010. Här är en guide till författarna som utgör Perus rika litterära historia.

Mario Vargas Llosa

Vargas Llosa är en av Latinamerikas viktigaste romanförfattare och essayister och en av de största författarna i sin generation i världen. Han är Perus största litterära figur och tappar till och med knappt ett bud på presidentskapet i Peru. Hans arbete påverkas starkt av hans barndom i Lima och fokuserar på livet i Peru.

1953 gick han in på National University of San Marcos, där han studerade bokstäver och juridik och senare reste till Spanien för att slutföra en doktorsexamen vid Universidad Complutense de Madrid.

Under sin produktiva karriär har han fått otaliga utmärkelser, särskilt hans utnämning som medlem av den peruanska språkakademin (1975), och 1976 valdes han till president för International Pen Club. 1994 utsågs han till medlem i den spanska kungliga akademin och vann Nobelpriset för litteratur 2010.

César Vallejo

César Vallejo var en peruansk poet, författare, dramatiker och journalist som bäst kom ihåg för sin poesi, som inte bara var välkänd i Peru utan över hela världen. Ibland kallad en surrealistisk poet, innehåller hans verk universella teman för det mänskliga tillståndet.

Hans diktsamlingar översätts på många olika språk och studeras runt om i världen. Han anses till stor del vara Perus bästa poet.

Ricardo Palma

Ricardo Palma föddes i Lima 1833 och var en författare, forskare, bibliotekarie och politiker, mest känd för sin magnum opus Tradiciones Peruanas och hans romantiska teman och skrivstil.

Sedan barndomen var Palma mycket intresserad av politik och journalistik och blev redaktör för en tidning för politisk satir i tidiga tonåren.

Efter att ha förvisats från Peru återvände Palma med stil och publicerade sitt första historiska verk Annals of the Inquisition of Lima, som snabbt följdes av en poesisamling.

José María Arguedas

José var en peruansk romanförfattare, poet och antropolog och skrev artiklar på både spanska och quechua, det språk som talas av Inkaerna. Vid 20 års ålder gick han in på fakulteten för konst vid National University of San Marcos. År 1933 publicerade han sin första novell, Warma kuyay, i tidningen Signo.

Senare blev han professor i spanska och geografi. Arguedas kommer bäst ihåg för sina intima skildringar av inhemsk-andinska kulturen och hans förmåga att blanda spanska och quechua, som skildrar de inhemska i ett annat ljus än vad som tidigare gjorts.

José Carlos Mariategui

Han föddes i staden Moquegua 1894 och dog i Lima 1930. Mariategui var en författare, journalist och politisk tänkare från Peru som aldrig slutade gymnasiet. Under sin karriär arbetade han för många peruanska tidskrifter och tidningar. 1918 grundade han tidningen Our Epoch med César Falcón där han kritiserade militarism och traditionell politik.

En hängiven, självlärd marxist, Mariategui, insisterade på att en socialistisk revolution skulle utvecklas organiskt i Latinamerika och inte betraktas som europeiska ställningar för revolution eller produktion.

Hans mest berömda verk är de sju tolkningsuppsättningarna om den peruanska verkligheten, en uppsatsuppsättning som fortfarande resonerar idag.

Abraham Valdelomar

Valdelomar var en peruansk författare, poet, journalist, dramatiker, essayist och dramatiker, ansedd som en av Perus ledande berättare.

Han började sina universitetsstudier vid University of San Marcos, men övergav snart sina studier för att komma in i världen av politik och journalistik.

Han var en produktiv författare och publicerade berättelser och poesi i olika tidskrifter. År 1916 grundade han den litterära tidningen Colónida och publicerade en novellsamling El caballero Carmelo.

Julio Ramón Ribeyro

Julio Ramón Ribeyro är mest känd för sina noveller och har publicerats på engelska, italienska, tyska, franska, nederländska och polska.

Han studerade bokstäver och lag vid det påvliga katolska universitetet i Peru och 1952 vann han ett journaliststipendium som gjorde det möjligt för honom att studera i Spanien.

Hans noveller kännetecknas av deras ironiska och pessimistiska åsikter och hans användning av dramatisk ironi, vilket leder till att hans karaktärer faller.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇