En introduktion till peruansk litteratur genom 7 författare

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Trots sin stÀllning lÀses eller studeras mÄnga latinamerikanska författare fortfarande inte sÄ mycket som deras meriter krÀver. Peru ligger bland de bÀsta i det litterÀra pantheonen i Latinamerika, med Mario Vargas Llosa som vann Nobelpriset för litteratur 2010. HÀr Àr en guide till författarna som utgör Perus rika litterÀra historia.

Mario Vargas Llosa

Vargas Llosa Àr en av Latinamerikas viktigaste romanförfattare och essayister och en av de största författarna i sin generation i vÀrlden. Han Àr Perus största litterÀra figur och tappar till och med knappt ett bud pÄ presidentskapet i Peru. Hans arbete pÄverkas starkt av hans barndom i Lima och fokuserar pÄ livet i Peru.

1953 gick han in pÄ National University of San Marcos, dÀr han studerade bokstÀver och juridik och senare reste till Spanien för att slutföra en doktorsexamen vid Universidad Complutense de Madrid.

Under sin produktiva karriÀr har han fÄtt otaliga utmÀrkelser, sÀrskilt hans utnÀmning som medlem av den peruanska sprÄkakademin (1975), och 1976 valdes han till president för International Pen Club. 1994 utsÄgs han till medlem i den spanska kungliga akademin och vann Nobelpriset för litteratur 2010.

CĂ©sar Vallejo

César Vallejo var en peruansk poet, författare, dramatiker och journalist som bÀst kom ihÄg för sin poesi, som inte bara var vÀlkÀnd i Peru utan över hela vÀrlden. Ibland kallad en surrealistisk poet, innehÄller hans verk universella teman för det mÀnskliga tillstÄndet.

Hans diktsamlingar översÀtts pÄ mÄnga olika sprÄk och studeras runt om i vÀrlden. Han anses till stor del vara Perus bÀsta poet.

Ricardo Palma

Ricardo Palma föddes i Lima 1833 och var en författare, forskare, bibliotekarie och politiker, mest kÀnd för sin magnum opus Tradiciones Peruanas och hans romantiska teman och skrivstil.

Sedan barndomen var Palma mycket intresserad av politik och journalistik och blev redaktör för en tidning för politisk satir i tidiga tonÄren.

Efter att ha förvisats frÄn Peru ÄtervÀnde Palma med stil och publicerade sitt första historiska verk Annals of the Inquisition of Lima, som snabbt följdes av en poesisamling.

José María Arguedas

JosĂ© var en peruansk romanförfattare, poet och antropolog och skrev artiklar pĂ„ bĂ„de spanska och quechua, det sprĂ„k som talas av Inkaerna. Vid 20 Ă„rs Ă„lder gick han in pĂ„ fakulteten för konst vid National University of San Marcos. År 1933 publicerade han sin första novell, Warma kuyay, i tidningen Signo.

Senare blev han professor i spanska och geografi. Arguedas kommer bÀst ihÄg för sina intima skildringar av inhemsk-andinska kulturen och hans förmÄga att blanda spanska och quechua, som skildrar de inhemska i ett annat ljus Àn vad som tidigare gjorts.

José Carlos Mariategui

Han föddes i staden Moquegua 1894 och dog i Lima 1930. Mariategui var en författare, journalist och politisk tÀnkare frÄn Peru som aldrig slutade gymnasiet. Under sin karriÀr arbetade han för mÄnga peruanska tidskrifter och tidningar. 1918 grundade han tidningen Our Epoch med César Falcón dÀr han kritiserade militarism och traditionell politik.

En hÀngiven, sjÀlvlÀrd marxist, Mariategui, insisterade pÄ att en socialistisk revolution skulle utvecklas organiskt i Latinamerika och inte betraktas som europeiska stÀllningar för revolution eller produktion.

Hans mest berömda verk Àr de sju tolkningsuppsÀttningarna om den peruanska verkligheten, en uppsatsuppsÀttning som fortfarande resonerar idag.

Abraham Valdelomar

Valdelomar var en peruansk författare, poet, journalist, dramatiker, essayist och dramatiker, ansedd som en av Perus ledande berÀttare.

Han började sina universitetsstudier vid University of San Marcos, men övergav snart sina studier för att komma in i vÀrlden av politik och journalistik.

Han var en produktiv författare och publicerade berĂ€ttelser och poesi i olika tidskrifter. År 1916 grundade han den litterĂ€ra tidningen ColĂłnida och publicerade en novellsamling El caballero Carmelo.

Julio RamĂłn Ribeyro

Julio Ramón Ribeyro Àr mest kÀnd för sina noveller och har publicerats pÄ engelska, italienska, tyska, franska, nederlÀndska och polska.

Han studerade bokstÀver och lag vid det pÄvliga katolska universitetet i Peru och 1952 vann han ett journaliststipendium som gjorde det möjligt för honom att studera i Spanien.

Hans noveller kÀnnetecknas av deras ironiska och pessimistiska Äsikter och hans anvÀndning av dramatisk ironi, vilket leder till att hans karaktÀrer faller.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!