7 mest legendariska filippinska författarna


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ett land format av Ärhundraden av kolonisering av vÄldsamma krig, lÄngvarig politisk omvÀlvning och dess idylliska skönhet, Filippinerna erbjuder författare massor av material att arbeta med.

I berÀttelser frÄn detta komplexa arv sticker filippinska författare ut för sina kreativa, övertygande röster.

Culture Trip sammanfattar sju av de bÀsta litterÀra talangerna som kommer frÄn Filippinerna.

Jessica Hagedorn

Jessica Hagedorn Àr mest kÀnd för sin 1990-roman Dogeaters. Hon föddes och vÀxte upp pÄ Filippinerna och flyttade till San Francisco i tonÄren.

Hagedorns etniska arv Àr en blandning av spanska, filippinska, franska, irlÀndska och kinesiska.

Dogeaters, som vann det amerikanska bokpriset och var finalist i National Book Award, skiner ett ljus pÄ de mÄnga lagren i det filippinska samhÀllet, sÀrskilt det amerikanska inflytandet som finns inom underhÄllningsindustrin.

Hagedorn Àr ocksÄ en poet och dramatiker. Hennes första pjÀs, Mango Tango, producerades av Joseph Papp 1978, samma Är som hon flyttade till New York, dÀr hon för nÀrvarande bor med sina döttrar.

Sionil Jose

En författare som Àr djupt bekymrad över social rÀttvisa, F. Sionil Joses romaner har översatts till 22 sprÄk, och han Àr en av de mest lÀsta filippinska författarna.

Sionil Joses Rosales Saga Àr ett verk med fem volymer som följer Samson-familjen och deras förÀnderliga förmögenheter under en 100-Ärig tidsram.

Sionil Joses böcker Àr sÀrskilt lysande för alla som Àr intresserade av provinslivet i Filippinerna, revolutionen mot Spanien och ramarna för den filippinska familjen.

Hans anti-elitistiska Äsikter har gjort honom till en nÄgot opopulÀr författare inom Filippinerna, men Sionil Joses verk Àr bland de mest hyllade internationellt av nÄgon filippinsk författare.

Han vann Ramon Magsaysay Award for Literature 1980.

Nick Joaquin

Nick Joaquín vinner National Artist Award for Literature och Àr förmodligen den mest uppskattade författaren som Filippinerna har producerat.

Joaquin kom frÄn en vÀlutbildad familj och publicerades tidigt 17 Är. Efter att ha vunnit ett stipendium i en rikstÀckande uppsatstÀvling lÀmnade han Filippinerna för att studera i Hong Kong.

NÀr han ÄtervÀnde till Manila arbetade han i mÄnga Är som journalist, och hans mycket intellektuella författare höjde standarderna för journalistik i landet.

Joaquins bok, The Woman With Two Navels, Ă€r viktig lĂ€sning i filippinsk litteratur. Men mĂ„nga av hans noveller, som “May Day Eve”, Ă€r extremt tillgĂ€ngliga och roliga för dem som Ă€r nya pĂ„ Filippinerna.

Merlinda Bobis

Den prisbelönta författaren Merlinda Bobis började som mĂ„lare, men vĂ€xte till en författare som “att mĂ„la med ord var billigare.”

Bobis böcker, noveller och dikter berÀttar om mindre kÀnda aspekter av det filippinska livet, ofta frÄn en stark feministisk hÄllning.

En av hennes mest kĂ€nda romaner, Fish-Hair Woman, beskriver en romantik mellan en ung bykvinna och en australisk soldat mitt i en krĂ„nglande konflikt som hotar hela provinsen. Australieren kallade det en ”suverĂ€n roman” som ”bibehĂ„ller sin tragiska intensitet hela tiden.”

Bobis har ocksĂ„ vunnit det internationella Prix Italia-priset för sin pjĂ€s Rita’s Lullaby och Steele Rudd Award för sin novell “White Turtle.”

Jose Dalisay Jr.

Jose Dalisay Jr. skriver en populÀr onlinekolumn dÀr han Àr mer allmÀnt kÀnd under sitt pennanamn Butch Dalisay.

Dalisay fÀngslades under krigsrÀtten, och hans erfarenheter frÄn denna del av den filippinska historien vÀcks till liv i hans första roman, Killing Time in a Warm Place.

Hans andra roman, Soledad’s Sister, tar itu med de utlĂ€ndska filippinska arbetarnas situation och var pĂ„ listan till Man Asian Literary Prize 2007.

Inom Filippinerna har Dalisay vunnit 16 Palanca Awards, landets högsta pris för litteratur.

Luis Francia

Den prisbelönta författaren Luis Francia har bott i New York i Ärtionden, men hans erfarenheter av att vÀxa upp i Filippinerna fortsÀtter att forma de berÀttelser han berÀttar för vÀrlden.

Poeten, författaren och lÀraren emigrerade till USA efter avslutad college, dÀr han skrev och medredigerade tidningen Village Voice i mer Àn 20 Är.

Hans memoar Eye of the Fish: A Personal Archipelago vann ett PEN Open Book Award och ett Asian American Literary Award.

Amitav Ghosh, författare till Glaspalatset, beskrev Francias memoarer som “en vĂ€ldigt lĂ€sbar reseskildring och en oumbĂ€rlig guide till en fascinerande och rikt varierad skĂ€rgĂ„rd.”

Jose Rizal

Filippinernas nationella hjÀlte var ocksÄ en produktiv författare, poet och essayist. Jose Rizals tvÄ romaner, Noli me Tangere och El Filibusterismo, var sociala kommentarer som kraftigt avslöjade orÀttvisorna i den spanska koloniseringen samtidigt som de berömde filippinerna i sitt mest naturliga tillstÄnd.

Romanerna, som Àr överraskande krÄngliga och romantiska, kristalliserade den vÀxande antispanska kÀnslan och förbjöds inom Filippinerna. AvrÀttningen av Jose Rizal, 35 Är gammal, startade den filippinska revolutionen och banade vÀg för landets sjÀlvstÀndighet.

Även utan dessa dramatiska hĂ€ndelser stĂ„r Rizals böcker och hans sista dikt, “Mi Ultimo Adios,” pĂ„ sin egen litterĂ€ra förtjĂ€nst och har pĂ„verkat mĂ„nga filippinska författare sedan dess.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!