En introduktion till colombiansk litteratur genom 9 författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Colombia Àr en av stjÀrnorna i latinamerikansk litteratur, med ett stort antal colombianska författare som producerar vÀrldsberömda romaner; landet har till och med producerat en Nobelprisvinnande författare.

Under de senaste decennierna har Colombia producerat mÄnga prisbelönta författare, som har skrivit om en mÀngd olika Àmnen och Àmnen, som visar upp Colombias nutid och dess förflutna, dess problem och dess historia.

HÀr tittar vi pÄ nio colombianska författare du behöver veta.

Laura Restrepo

Laura Restrepo föddes i Bogota 1950 och började skriva, om kÀrlek och minnen, vid nio Ärs Älder.

Restrepo deltog i Bogotas Los Andes-universitet och under hela hennes tonÄrsliv bodde hon i Kalifornien, Danmark och Madrid tills hon ÄtervÀnde till Bogota och började arbeta för Semana-tidningen som politisk författare.

Hennes första roman var den prisbelönta Isle of Passion (2005), och en av hennes mest populÀra Àr Delirium, som handlar om vÄld i det colombianska samhÀllet.

Evelio Rosero

Evelio Rosero föddes i Bogota 1958 och studerade journalistik vid University External de Colombia. Rosero blev en framgÄngsrik författare och journalist och slÀppte sin första roman Mateo Solo 1984. Denna roman var den första av en tredelad trilogi som heter Primera Vez (första gÄngen).

Rosero Àr en av Colombias mest berömda författare. Hans arbete handlar om Colombias vÄldsamma politiska historia, rÀdsla och vÄld. Arméerna (2010) fokuserar till exempel pÄ den colombianska konflikten.

2006 utnÀmndes Rosero till Colombias Premio Nacional de Literature av kulturministeriet. Hans verk har översatts till 12 europeiska sprÄk. Förutom romaner har han skrivit dikter, pjÀser och barnböcker.

Juan Gabriel VĂĄsquez

Juan Gabriel Våsquez föddes i Bogota 1973 och studerade juridik vid Universidad Rosario. Våsquez bodde i Paris, Belgien och Barcelona innan han ÄtervÀnde till Bogota, dÀr han för nÀrvarande Àr bosatt.

Hans mest kÀnda roman Àr The Sound of Things Falling (2014). 2014 fick han International IMPAC Dublin Literary Award.

Hans arbete har pÄverkats av Gabriel García Mårquez, stadslivet och landsbygdslivet i Colombia och narkotikahandeln.

GermĂĄn Castro Caycedo

Germån Castro Caycedo Àr en colombiansk journalist och författare född 1940 i Zipaquira. Han studerade vid Universidad Nacional de Colombia i Bogota och började sin karriÀr pÄ tidningen El Tiempo och som TV-regissör.

Hans arbete bygger pÄ colombiansk verklighet, kulturell identitet, sociala och ekonomiska fenomen. Hans verk har publicerats i Spanien, Ungern, Frankrike, Japan, Kina och Grekland.

Hans berömda böcker inkluderar La Bruja (The Witch), El Alcaravån, Candelabra och Con las Mans en Alto (With the Hands Up).

Jorge Isaacs

Jorge Isaacs föddes i Cali, Colombia, den 1 april 1837 och dog den 17 april 1895. Han var en politiker och en solider som skrev en roman, Maria, 1867.

Denna roman uppnÄdde vÀrldsomspÀnnande berömmelse och var toppen av den latinamerikanska romantiken. Ett viktigt arbete i spansk och amerikansk litteratur pÄ 1800-talet och visar det colombianska samhÀllet pÄ den tiden.

GermĂĄn Espinosa

Germån Espinosa föddes i Cartagena 1938 och dog 2007. Espinosa var en författare, poet och författare som inspirerades av Cartagena och ofta anvÀnde den som bakgrund.

Hans romaner inkluderar fiktion om hĂ€xor, pirater och den spanska inkvisitionen. Espinosa kallas ofta ‘Gabo sin nobel’ eller ‘Gabriel GarcĂ­a MĂĄrquez utan Nobelpris.’

Han har producerat över 40 romaner; en av de mest kÀnda Àr La Tejedora de Coronas (krönarens vÀvare), baserad pÄ Cartagena frÄn 1600-talet.

Gabriel GarcĂ­a MĂĄrquez

Gabriel García Mårquez var en av de viktigaste författarna pÄ 1900-talet. Han var författare, novellförfattare, manusförfattare och journalist.

Han föddes i Aracataca, Colombia, den 6 mars 1927 och han dog i Mexico City den 17 april 2014. Han uppnÄdde vÀrldsomspÀnnande berömmelse genom sina magiska realistiska romaner.

Hans mest kÀnda och applÄderade verk Àr 1967 Hundra Är av ensamhet, som har översatts till över 30 sprÄk och sÄlt 30 miljoner exemplar över hela vÀrlden.

Romanen Àr en tidlös klassiker och hjÀlpte honom att uppnÄ ett Nobelpris för litteratur 1982. Hans verk har pÄverkat mÄnga författare över hela vÀrlden.

Manuel Zapata Olivella

Manuel Zapata Olivella var lÀkare, antropolog och författare, född i Santa Cruz de Lorica, Colombia 1920. Han dog 2004. Han bodde i Cartagena och studerade medicin vid National University of Colombia i Bogota.

Manuel arbetade som lÀkare i Mexico City innan han fortsatte sin passion för att skriva. Hans litteratur baseras frÀmst pÄ kulturen och studierna av afro-colombianer, de kulturinvÄnarna i det colombianska Karibien, och han regisserade litteraturtidningen National Letters.

Olivella har undervisat vid ett antal universitet i USA, Kanada, Centralamerika och Afrika. Hans mest igenkÀnnliga roman Àr Changó (1983), baserad pÄ historien och historierna om afroamerikanska samhÀllen.

HĂ©ctor Abad Faciolince

Héctor Abad Faciolince föddes i Medellin 1958 och Àr författare, essayist, journalist och redaktör. Hans bÀstsÀljande romaner Àr Angosta (2004) och El Olvido que Seremos (2006). Han studerade filosofi och litteratur vid University Pontifical Bolivariana, varefter han bodde i Italien och studerade moderna sprÄk och litteratur vid universitetet i Turin.

NÀr han ÄtervÀnde till Colombia arbetade han som chef för University of Antioquia Journal mellan 1993 och 1997. Han har arbetat som journalist för El Mundo, El Colombiano och El Espectador och som spaltist för Revista Cromos, La Hoja, El Malpensante, Revista Semana och Revista Cambio.

Hans verk har översatts till mÄnga olika europeiska sprÄk.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!