11 bosniska författare du borde kÀnna till


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Författare underhÄller och ger ett fönster till hur livet Àr eller var i deras samhÀllen.

Författare frÄn Bosnien arbetar i alla tÀnkbara genrer, frÄn romantisk fiktion till insikter i livet under de jugoslaviska krigarna och belÀgringen av Sarajevo.

HÀr Àr 11 bosniska författare att kolla in.

Semezdin Mehmedinovic

Semezdin föddes 1960 i Kiselja, en liten central bosnisk stad, och blev senare en framstÄende författare, tidningsredaktör och filmskapare.

Författarens Äsikter och perspektiv under sitt liv i Jugoslavien ledde honom till en redaktionell position vid tvÄ tidskrifter som bildade en oppositionsröst till kommunistpartiet.

NÀr Jugoslavien sakta upplöstes till kaos, valde han att stanna kvar i Sarajevo under belÀgringen.

Enligt Washington Post Àr Sarajevo Blues, Semezdins mest framstÄende verk, ett av de bÀsta litterÀra dokumenten frÄn Bosnien kriget.

Bisera Alikadic

Denna poet och romantiker frÄn vÀstra Bosnien har en speciell plats i landets historia.

Bisera var en av de första bosniska kvinnorna som publicerade en roman i sin tidiga karriÀr. Idag finns hennes verk tillgÀngliga pÄ flera sprÄk, inklusive engelska, franska och tyska.

Hennes andra anmÀrkningsvÀrda prestationer inkluderar att dokumentera hÀndelserna under BelÀgringen av Sarajevo.

Otto Lang

Otto Lang (1908-2006) föddes i det österrikiska-ungerska Bosnien, i dagens Tesanj. Han blev en skicklig Äkare och flyttade senare till USA och startade ett antal skidskolor.

Efter att ha undervisat HollywoodstjÀrnor befann sig Otto regissera filmer mellan 1930- och 1950-talet.

Senare i sitt liv författade han nĂ„gra böcker, inklusive hans berömda 1994 frĂ„n Alperna i Österrike till Hollywood, USA och hans 2000 bilder frĂ„n My Life’s Journey, som dokumenterade sitt liv genom en samling fotografier.

Aleksandar Hemon

Aleksandar, en bosnieramerikaner, befann sig strandad i USA nÀr jugoslaviska krig började riva sönder sitt land.

Född i Sarajevo 1964 lÀrde sig författaren engelska nÀr han bodde i USA. Senare började han skriva fiktion och uppsatser.

Mycket av hans fiktion inkluderar hÀndelser som Àgde rum under kriget och kampen för att hantera dem.

Karim Zaimovic

Den unga författaren mötte sin alltför tidiga död vid ett skal 1995, vid 24 Ärs Älder.

Karim Àlskade serietidningar och konst och som spirande författare och journalist ville presentera Sarajevo för vÀrlden pÄ ett helt annat sÀtt Àn den globala bilden av en krigshÀrjat land.

Raspberry Jams hemligheter, Karims mest kÀnda verk, skrevs under belÀgringen och beskriver kriget utan att nÀmna det.

Zlata Filipovic

Zlatas dagbok beskriver belÀgringen av Sarajevo ur en ung flickas perspektiv.

Född 1980 i Sarajevo var Zlata bara 12 nÀr krig bröt ut, och hon dokumenterade dagliga hÀndelser sÄvÀl som sina tankar, i samma stil som Anne Frank.

1993 flyttade Zlata och hennes mamma till Paris med hjÀlp av FN.

Zlatas dagbok Àr en av de mest ikoniska böckerna frÄn Bosnien om kriget, och en mÄste lÀsas för att förstÄ tiderna genom ett barns ögon.

Miljenko Jergovic

Född i Sarajevo 1966, har Miljenko starka Äsikter, skriver med bitter ironi och undviker inte trubbiga observationer och kritik.

Han skriver romaner, noveller och poesi, och Àven om de Àr lÀtta att lÀsa har de komplexa övertoner.

En av hans mest kÀnda Àr en roman pÄ 700 sidor som slÀpptes 2003 med titeln Dvori od Oraha och tÀcker Bosnien frÄn det österrikiska-ungerska imperiets fall, genom bÄde vÀrldskrig och till slutet av socialismen.

Alija Izetbegovic

Ailja Izetbegovic (1925-2003) Àr mer kÀnd för att vara den första presidenten för ett oberoende Bosnien (1992-1993) Àn för sitt skrivande.

Men den hÀr före detta politiska aktivisten har skrivit nÄgra saker som Àr vÀrda att lÀsa, till exempel hans mest kÀnda verk, Islam mellan öst och vÀst (1993).

Boken behandlar olika frÄgor som muslimer stÄr inför i den vÀsterlÀndska civilisationen och har varit en inflytelserik publikation runt om i vÀrlden.

Andra böcker om honom beskriver sin tid som politisk fÄnge i slutet av 1980-talet, inklusive en sjÀlvbiografi.

Safvet-beg Basagic

Bosniak Safvet-beg (1870-1934) föddes och vÀxte upp i Sarajevo under den österrikisk-ungerska eran och var en framstÄende poet och politiker.

I slutet av 1800-talet började nationella Äterupplivningsrörelser och Safvets tidiga arbete spelade en viktig roll.

Andra prestationer inkluderar hans bidrag till nÄgra av Bosnias första tidningar och tidskrifter.

Abdulah Sidran

Abdulah, eller Avdo, skriver manus, drama och dikter. Manus och manus presenterades i flera jugoslaviska och bosniska filmer, till exempel When Father Was Away on Business (1985).

MÄnga av hans senare dikter berör olika aspekter av de jugoslaviska krigen och BelÀgringen av Sarajevo, som senare blev mycket symboliskt i dagens Bosnien.


Ivo Andric

Bosniens mest kÀnda författare och Nobelpris för litteraturvinnare (1961) Àr Travnik-född Ivo Andric (1892-1975).

Ivo’s Bridge on the Drina Ă€r en historisk roman baserad pĂ„ Visegrads Mehmed Pasa Sokolovic Bridge, och tĂ€cker fyra Ă„rhundraden av ockupation under ottomanerna och österrikisk-ungrarna.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!