Bokrecension: Vit krypta av Mariette Lindstein

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Vit krypta
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3715-150-2
Serie: Pilgrimsfalkens vÀktare #1
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 389

Handling

Alex och Dani Àr enÀggstvillingar och oskiljaktiga sedan deras förÀldrar övergivit dem. En midsommarnatt nÀr de Àr 22 Är försvinner Dani spÄrlöst. Man letar efter henne i flera mÄnader utan att finna minsta ledtrÄd. 

Omgivningen försöker fÄ Alex att glömma det hemska som har intrÀffat, men hon fÄr ett nervöst sammanbrott och ligger katatonisk pÄ psyket i en hel mÄnad. NÀr hon skrivs ut har hon bara en enda tanke i huvudet: Att hitta Dani. 

För att försörja sig medan hon letar efter systern tar Alex anstÀllning pÄ den mytomspunna dejtingfirman Ash & Coal. Det Àr dÀr hon trÀffar den framgÄngsrika och attraktiva psykologen Carl Asher. Snart börjar mÀrkliga saker att hÀnda. Varför kÀnner hon Danis nÀrvaro i ett speciellt rum pÄ firman? Vem Àr det som lÀmnar mystiska meddelanden i hennes lÀgenhet?

Alex misstÀnker att en ockult sekt har kidnappat Dani, men kan det verkligen stÀmma? MÀnniskor i hennes omgivning börjar ifrÄgasÀtta hennes mentala hÀlsa: inbillar hon sig allt? Plötsligt befinner sig Alex i ett farligt limbo dÀr mycket tyder pÄ att hon stÄr nÀst pÄ tur. 

Mitt omdöme

“Vit krypta” Ă€r en fristĂ„ende bok frĂ„n trilogin om Sekten pĂ„ Dimön. Eller rĂ€ttare sagt det Ă€r en helt ny serie. Jag har lĂ€st trilogin om Sekten pĂ„ Dimön och gillade den vĂ€ldigt mycket. SĂ„ jag var klart sugen pĂ„ att fortsĂ€tta lĂ€sa denna författare. Jag blev lika fĂ€ngslad av “Vit krypta”.

Handlingen i den hÀr boken verkligen fÀngslar mig och engagerar mig frÄn första början till slutet. Detta Àr en bok som griper tag om en och hÄller i sig helt igenom, jag hade svÄrt att lÀgga ifrÄn mig den nÀr jag vÀl hade börjat lÀsa.

Att lÀsa om enÀggstvillingar Àr alltid intressant. Bandet mellan syskon Àr ju alltid speciellt skulle jag vilja sÀga men kan tÀnka mig att det pÄ nÄgot vis Àr Ànnu starkare för dem som Àr tvillingar, bara en bild jag fÄtt helt enkelt. Jag blir helt galen nÀr folk sÀger till Alex att det bara Àr att glömma att henens syster Àr försvunnen och gÄ vidare med sitt liv.

Hur troligt Àr det att man skulle göra det? Hade min syster försvunnit hade jag vÀnt pÄ varenda sten för att hitta henne.

Parallellt med att vi följer Alex fÄr vi ocksÄ följa Dani, sakta avslöjas det vad hon genomgÄr dÀr hon hÄlls fÄnge.
Jag blir nÀstan illamÄende att lÀsa om vad hon utsÀtts för.

Jag kan inte lÄta bli att störa mig lite pÄ Alex, hon gör mig frustrerad ibland. Kan man verkligen vara sÄ naiv, blÄögd och godtrogen?

Jag Àr inte pÄ nÄgot sÀtt pryd, har lÀst min beskÀrda del av erotiska böcker men jag har generellt svÄrt för sexscener i böcker om de inte tillför historien sÄ mycket. HÀr Àr det gott om dem och det tillförde inte berÀttelsen nÄgot.

Det blev lite för mycket utan tar lite för mycket plats och överskuggar sjÀlva mysteriet med Danis försvinnande.

StÀmningen genom hela boken Àr vÀldigt obehaglig. Jag riktigt kÀnner tvivlet och maktlösheten hos karaktÀrerna.

Manipulativa mÀnniskor Àr sÄ skrÀmmande och det skrÀmmer mig hur snabbt mÀnniskor kan falla för dem.

Mariette Lindstein Àr otroligt bra pÄ att skildra sekter.

Hon kan ju en hel del om dem om man sÀger. HÀr anvÀnder hon sin stora erfarenhet och kunskap komma till nytta.

Hon Àr otroligt duktig pÄ att mÄla upp bilden av obehag, det riktigt kryper i kroppen pÄ mig ju mer jag lÀser i boken.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇