Bokrecension: Vingar av stål: Kristoffer, drogerna, missbruket: en sann historia av Tina Rydberg

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

 Missbruk är inte något man väljer; det är något man drabbas av. Det är många som inte förstår sig på detta, och väljer att anklaga missbrukaren istället för att trösta och stödja.

Livets påfrestningar tvingar en till att söka eskapism, och det enda alternativet man ser i sina svagaste stunder är ofta droger.

Det kan börja med alkoholmissbruk, men övergå till ännu farligare substanser såsom metamfetamin eller heroin.

I det svenska samhället är missbruk ofta något skamligt; något man måste gömma för omvärlden. Detta går att se i hur folk samtalar om droger, och hur hårda straff man kan få i landet för narkotikainnehav.

Även när det är personligt bruk det gäller, kan hela ens liv plötsligt omkullkastas av rättssystemet. Detta när man redan tappat hoppet, och inte känner för att ta sig vidare.

Men så behöver det inte vara. Vägen till drogmissbruket är ofta lång, och den som går längs vägen marscherar vanligtvis med en skylt i hand. Ett rop för hjälp.

Det var precis hur det var för Kristoffer i Vingar av stål av Tina Rydberg – en sann berättelse om hur samhället ofta agerar – eller inte agerar – när någon lider av ett missbruk.

I denna artikel får man läsa mer om boken och dess innehåll.

Om författaren

Tina Rydberg är författaren till boken, och har personlig erfarenhet av hur drogmissbruk kan helt omkullkasta ett liv. Kristoffer var nämligen hennes son.

Trots kärleken från familj och vänner kunde han inte slita sig ifrån drogerna. Han fick inte det stöd från samhället som krävdes för att kunna slå emot sitt missbruk.

Rydberg kände sig helt maktlös, och Kristoffer avled till sist från sitt missbruk. 

Hon har därför skrivit Vingar av stål i syfte att väcka debatt, och uppmana till förändring.

Hon anser att ett missbruk kan liknas vid en sjukdom. Ansvaret att bota sjukdomen ligger således inte endast på missbrukaren, utan även på dennes medmänniskor.

Det känns som en rimlig tanke; man ber ju inte någon som brutit benet att själv spjäla det, utan det krävs förstås en läkare.

Rydberg har arbetat inom utbildning hela livet, först som vikarie, sedan som lärare, och sist som rektor. Hon har därför lång erfarenhet av barn från olika bakgrunder och med olika förutsättningar.

Missbruk är något som kan drabba alla, oavsett familjeförhållanden och livssituation. Att informera samhället om riskerna för, och realiteten av, missbruk är därför otroligt viktigt.

Kristoffer – en sann berättelse

Genom att dela med sig av sina erfarenheter och om det som hennes son Kristoffer upplevt, vill Rydberg inspirera andra i samma situation, i hopp om att de kan få den insikt som krävs för att hjälpa missbrukaren i deras egna liv.

Att känna sig maktlös är en normal del av processen, för såväl missbrukaren som familj och vänner, men rätt stöd och rätt kunskap kan spela en avgörande roll i rehabiliteringen. Författaren vill dela med sig av denna kunskap för att andra inte ska behöva uppleva den smärta som hon och hennes familj fått uppleva.

Hon vill dessutom ändra på samhällets syn på missbrukare, som borde ses som offer, inte som brottslingar eller avträde. Sättet missbrukare blir behandlade idag känns inte mänskligt.

De i omgivningen vänder dem ryggen, och rättssystemet fördömer dem som brottslingar.

Hur ska man lyckas kämpa emot missbruket när resten av världen ter sig vara emot en? Det blir förstås otroligt mycket svårare, och leder endast till mer smärta.

Det som krävs är ett fokus på rehabilitering.

Stöd och uppmuntring behövs, inte skam och förnedring – det hjälper ingen alls.

Det är många missbrukare som lyckats överleva drogberoendet, och gått vidare till att leva normala liv.

Men det är inte enkelt, utan det kräver en del resurser. 

Dels behöver man psykologisk hjälp i form av terapi, men man behöver dessutom hjälp från läkare. Att helt sluta använda sig av en drog man är beroende av kan ofta vara en alltför stor shock för kroppen.

Med läkares vägledning kan man istället vänja sig av drogerna på ett säkert sätt. Det reducerar dessutom risken att man fallar tillbaka i missbruket.

En bok som behöver läsas av alla

Om alla får läsa Vingar av stål blir saker och ting mycket enklare. Det som ofta saknas när man talar om missbruk är nämligen empati. Vanligt folk har ofta svårt att relatera till narkotikamissbruk eller alkoholism.

Det känns inte som en utmaning för dem att sluta efter ett glas vin, eller vara ensam med tankarna. Det känns därför som att det borde vara likadant för alla. Men så är det faktiskt inte.

Genom att få läsa en sann och rörande berättelse om en missbrukare blir det svårt att förneka mänskligheten i det hela. Sätter man sig själv i Tina Rydbergs skor ett tag får man ett helt nytt perspektiv på såväl missbruk som missbrukare.

Att få rätt hjälp låter som något som borde vara rätt enkelt. Det är väl bara att ringa ett par samtal för att ta sig in på rehab? Verkligheten ser dock rätt annorlunda ut relativt till den bild många har.

Det är ofta otroligt svårt att få rätt hjälp, med långa väntetider och dåligt bemötande. Rätt infrastruktur för rehabilitering är något som endast kan byggas upp med en gemensam insats.

Summering

Vingar av stål rekommenderas till alla läsare, oavsett bakgrund och familjeförhållanden. Men den rekommenderas särskilt till de som känner att de lider av ett missbruk.

Den rekommenderas dessutom starkt till de som har en missbrukare i familjen eller som vän.

Här får man insikter kring missbruk som kan rädda liv, varför detta är en otroligt viktig och relevant bok.

Vingar av stål erbjuder en sann berättelse om en missbrukare. Författarens son Kristoffer. Det gör boken otroligt djup och berörande.

Det gäller därför att man känner sig förberedd på en mer emotionell bok innan man plockar upp denna.

Man får lära sig om hur samhället ser på missbruk och hur svårt det kan vara att faktiskt få den hjälp som behövs. Hjälp som kan rädda liv. En bok som har mycket att erbjuda.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇