Bokrecension: Vi, de drunknade av Carsten Jensen

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det kÀnns tomt. Carsten Jensens 700 sidor lÄnga epos Vi, de drunknade har varit med mig under ett par veckor, och nu Àr den fantastiska berÀttelsen slut.

I Vi, de drunknade fÄr vi följa nÄgra mÀnniskoöden i den lilla danska staden Marstal och pÄ haven som de marstalska skeppen besöker under hundra Är, frÄn dansk-tyska kriget 1848 till andra vÀrldskrigets slut. BerÀttaren Àr nÄgot som ovanligt som ett vi, stadens invÄnare som med vakna ögon iakttar det som sker.

SÀttet att berÀtta ger historien nÄgot allmÀngiltigt och stort, nÀstan som en dansk Aeneiden eller Iliaden, Àven om det som skildras lika ofta Àr smÄ vardagsiakttagelser som stora hjÀltedÄd. Carsten Jensen har gjort noggranna efterforskningar om Marstals historia medan han skrev sin roman, men karaktÀrerna Àr helt fiktiva.

Romanens upplÀgg Àr för övrigt genialiskt, varje delberÀttelse skulle kunna lÀsas som en sjÀlvstÄende novell, men berÀttelserna Àr ocksÄ lÀnkade till varandra genom att karaktÀrerna vandrar in och ut ur dem.

NÀr Jensens roman kom ut hyllades den och jag lÀste ett femtiotal sidor innan jag gav upp och la den Ät sidan. Tyckte den gÄngen att den var seg och att det mest handlade om krig. Men, jag förstod ju ingenting, det Àr tydligt. Nu, nÀr Àr jag lÀste den andra gÄngen hade jag ett rikare tÄlamod och jag blev belönad. Det Àr karaktÀrerna i Vi, de drunknade som vÀxer pÄ mig.

Jag tycker sÄ mycket om dem: Laurids, Albert, Knud Erik och de andra. Krigen utspelar sig i bakgrunden, det Àr mÀnniskorna som Àr berÀttelsen. Det finns vÀrme, förtvivlan, kÀrlek, hopp, saknad och gemenskap i Vi, de drunknade och det Àr just det jag tycker om.

Blir ocksÄ imponerad av hur Jensen fÄngat varje tidsanda i i sitt sÀtt att skildra mÀnniskorna i Marstal, att jag nÀr boken Àr slut har förflyttats hundra Är i tiden utan att mÀrka hur det gÄtt till.

Nu ÄterstÄr bara en sak: Danmark, vi mÄste ses. Jag behöver smÞrrebrÞd, kransekager och ljudet av danska röster. Snarast.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇