Bokrecension: Tigerkvinnan av Katerina Janouch

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: “Tigerkvinnan”
Författare: Katerina Janouch
Antal sidor: 444
Förlag: Pocketförlaget
CopyrightÄr: 2011
Serie: Cecilia Lund #4

Baksidetext

Det Àr höst pÄ LindÀngstorget. Cecilia Lunds familj har Äterupptagit rutinerna efter den stormiga sommaren. Cecilia ÄtergÄr till barnmorskejobbet pÄ förlossningen och barnen till sina aktiviteter. Men relationen till John har blivit nÄgot anstrÀngd pÄ grund av barnet de vÀntar och Cecilia kÀnner sig pressad frÄn alla hÄll.

Även i systrarna Susannas och Marias liv sker förĂ€ndringar. KĂ€rlekskriser och arbetslöshet, hur hanterar man livet nĂ€r saker inte blir som man tĂ€nkt sig?

Mitt i vardagen dimper ett anonymt paket ner i familjens brevlÄda.

Det Ă€r en bok med ett obehagligt budskap. Samtidigt fĂ„r Ă€ven Cecilias mor Christina ett kryptiskt brev till sin tidningsredaktion. Har dessa tvĂ„ hĂ€ndelser med varandra att göra – och vem Ă€r det i sĂ„ fall som hotar mor och dotter?

Cecilia kĂ€nner sig mer och mer orolig. För ju lĂ€ngre tiden gĂ„r, desto mer uppenbart blir det. NĂ„gon hĂ„ller ögonen pĂ„ hennes familj. NĂ„gon vill henne illa. Eller, gud förbjude – hennes barn.

Mitt omdöme

Jag Ă€r vĂ€ldigt förtjust i böckerna om Cecilia Lund, och jag gillade sĂ€rskilt “Bedragen”, den första boken i serien. Janouch Ă€r en mĂ€stare pĂ„ att skildra vardagsliv och göra karaktĂ€rerna trovĂ€rdiga, levande och Ă€kta.

Det finns fĂ„ författare som slĂ„r henne pĂ„ fingrarna dĂ€r. Och framförallt Ă€r Janouch duktig pĂ„ att skildra arbetet pĂ„ ett sjukhus och personalens stĂ€ndiga kamp för livet – kampen för allt som inte Ă€r döden.

Men sĂ„ brukar Janouch lĂ€gga in en liten “sido-story” i sina böcker. Kanske försöker hon öka spĂ€nningsnivĂ„n lite grann.

Kanske tror hon att böckerna inte stĂ„r sig utan dessa “sido-storys”. Det brukar dock bli dessa nĂ„got lösryckta vid-sidan-av-hĂ€ndelser som drar ner betyget och som fĂ„r böckerna att bli lite för osammanhĂ€ngande och faktiskt lite för osannolika.

Men denna gĂ„ng hĂ„ller Janouch “sido-storyn” pĂ„ en mer lagom nivĂ„. TyvĂ€rr hĂ„lls Ă€ven Cecilia Lunds vardagsliv pĂ„ en mer subtil nivĂ„, och det Ă€r ju det man lĂ€ngtat efter att lĂ€sa om som troget Cecilia Lund-fan.

För att sammanfatta det hela Ă€r “Tigerkvinnan” en vĂ€lskriven bok dĂ€r Janouch pĂ„ ett skickligt vis lyckas knyta samman alla “trĂ„dar”, Ă€ven om man hade önskat att vissa av “trĂ„darna” vore lite tjockare. Utan tvekan Ă€r detta den bĂ€sta boken i serien sedan “Bedragen”.

Betyg: 4/5

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇