Bokrecension: The Lost Symbol av Dan Brown

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

NÀr Robert Langdon fÄr ett samtal frÄn sin gode vÀn och mentors kontor med frÄgan om han skulle kunna tÀnka sig att hÄlla ett föredrag i Capitol Building i Washington D.C., sÀger han genast ja. VÀnnen, Peter Solomon, har alltid varit Roberts guide och vÀn, och Robert Àr glad att fÄ ge nÄgot tillbaka.

Men nÀr han vÀl kommit till Capitol Building börjar saker snart gÄ vÀldigt, vÀldigt fel. Langdon Àr lurad. Och Peter Solomon Àr i stor, stor fara.

Langdon fÄr ett samtal frÄn en man som pÄstÄr sig ha kidnappat Solomon och vill ha Langdons hjÀlp med att dechiffrera koden som finns pÄ frimurarnas legendariska pyramid i utbyte mot Solomon. Det Àr bara ett problem. Langdon Àr sÄ gott som helt och orubbligt sÀker pÄ att ingen pyramid existerar.

Allt desperatare inser Langdon i vilken knipa Peter sitter och att allt Àr upp till honom. Men varför Àr chefen för CIA, Inue Sato, honom i hÀlarna? Hon hÀvdar att Àrendet Àr en frÄga om nationens sÀkerhet, men Langdon förstÄr inte hur.

Samtidigt försöker Peters yngre syster Katherine Solomon förgĂ€ves nĂ„ Peter utan att veta att hennes Ă€lskade bror Ă€r kidnappad. Katherine Ă€r forskare som sitter inne med information som kommer förĂ€ndra hela vĂ€rlden om den kommer ut
 men Ă€r vĂ€rlden redo?

NĂ€r Langdon inser att Solomon kommer dö om ingenting görs snabbt börjar en kamp mot tiden, innan Solomon dör
 och vi fĂ„r följa med pĂ„ en kors och tvĂ€rs-resa över Washington sĂ„vĂ€l som bakĂ„t i frimurarnas historia och organisation.

För Langdon Ă€r allting svĂ„rt att ta in. Hur ska han kunna rĂ€dda sin vĂ€n om lösningen som kidnapparen begĂ€r inte ens existerar? Eller gör den det? Om den mot alla odds finns – Ă€r Langdon som en icke-frimurare vĂ€rdig att ta del av den?

Tiden rinner ut
 och kidnapparen Mal’akh skyr inga medel.

Det Àr vÀldigt svÄr att skriva om vad den hÀr boken handlar om utan att ge bort hela berÀttelsen. Det Àr meningen att den hÀr boken ska lÀsas utan att man har en aning om vad som ska hÀnda, och jag vill inte förstöra för nÄgon som vill ge sig pÄ den.

Det hĂ€r Ă€r en typisk Dan Brown-bok. Den Ă€r vĂ€ldigt lik hans förra böcker Da Vinci-koden och Änglar och demoner. De har samma upplĂ€gg, samma teman och samma huvudperson. Det handlar om mystiska urgamla kulter och traditioner, samfund, sprĂ„k och symboler.

TyvĂ€rr finner jag den hĂ€r boken ganska trist. Jag hade svĂ„rt att komma in i den trots att den Ă€r spĂ€nnande. Det beror förmodligen till viss del pĂ„ att jag lĂ€ste boken pĂ„ engelska – frimurare och utförliga beskrivningar av arkitektur Ă€r inte lika lĂ€ttsmĂ€lt pĂ„ engelska som pĂ„ svenska och det hĂ€nder att jag mĂ„ste gissa mig till en del av slutsatserna.

Jag tycker ocksÄ att jag vid det hÀr laget kÀnner lite som om jag vet vad som kommer hÀnda efter att ha lÀst de tvÄ förra böckerna som har samma upplÀgg. Samtidigt finns det vÀldigt smarta överraskningsmoment och otroligt mycket spÀnning som ibland fÄr mig att sitta som pÄ nÄlar.

Jag hörde nÄgonstans att folk tycker om att lÀsa Dan Brown eftersom han fÄr lÀsaren att kÀnna sig smart. Det ligger nÄgot i det. I sina förklaringar Àr han allmÀnbildande och intressant pÄ ett sÀtt som gör att man tar in information vÀldigt lÀtt, och precis som jag nÀmnt förut fastnar det pÄ ett sÀtt som ingen lÀrobok nÄgonsin fÄtt mig att lÀra mig.

NÀr jag lÀser kommer jag faktiskt att tÀnka en aning pÄ James Bond. Liksom Bond-berÀttelserna Àr Browns böcker upplagda pÄ samma sÀtt som ett mönster genom böckerna. Precis som Bond Àr Langdon ganska otrovÀrdig som karaktÀr som Àr med om sÄ mycket olika saker som ÀndÄ Àr relaterade till det han kan. Och för det tredje finns det en ny tjej med i varenda bok. Det Àr en lite roande parallell faktiskt.

Liksom innan tycker jag att informationen om symboler och historia Ă€r Browns starka sida medan karaktĂ€rerna Ă€r hans svaga. Det mĂ€rks inte lika mycket pĂ„ engelska som pĂ„ svenska, men det dĂ€r sprĂ„ket som tangerar lite till klichĂ©er finns dĂ€r. ÄndĂ„ tycker jag att det Ă€r bĂ€ttre den hĂ€r gĂ„ngen.

Det Àr allt som allt en jÀmn och skickligt berÀttad spÀnningsroman, pÄ samma nivÄ som de föregÄende böckerna.
Men jag kÀnner att jag förÀtit mig en aning pÄ Brown för tillfÀllet. Jag fÄr nog vÀnta ett tag innan jag ger mig pÄ nÄgot mer av honom.

”The Lost Symbol”, 2009

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇