Bokrecension: Testamente av Nina Wähä

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Testamente
Författare: Nina Wähä
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1308-697-2
Antal sidor: 438

Handling

När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt egna språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj som hukar under den mörka hemligheten. Dessutom består den av två föräldrar och tolv barn (eller fjorton beroende på hur man räknar) som aldrig någonsin drar jämt.

Där är raggaren, den duktige äldste sonen, kåkfararen, den homosexuelle sonen som skiter i vad folk i trakten tycker. Och Annie som är på smällen. Och modern som bestämt sig för att något måste hända. Och alla de andra. Och, sist men inte minst, fadern som bär på familjens mörka hemlighet. Eller snarare: fadern som är familjens mörka hemlighet.

Nu är uppgörelsens. tid. Snart kommer inget att vara som förut. 

Kommentar

Hade alldeles för höga förväntningar på denna bok eftersom den är så hypad.

Boken handlar till viss del om ett testamente, men den handlar mer om vad som händer med människor när man växer upp i en dysfunktionell familj, hur påverkad man blir av sin uppväxt, hur påverkad man blir av andra människor och deras handlingar.

Boken har massvis med karaktärer, och jag menar verkligen massvis.

Det tog ett tag att fattar vem som var vem men efter ett tag klickar det till. Alla har olika problem och demoner som de slåss mot och möter. Man kan säga att alla i familjen är skadade på ett eller annat sätt, det är ingen lycklig familj.

“Testamente” är annorlunda skriven, men den har ett fint språk.

Intressant på sina ställen men lite väl rörig emellanåt som gjorde det svårt att hänga med i alla svängar.

Vissa partier var jag tvungen att skumma igenom, jag klarar inte av alla läsa om barn och djur i detta fall som far illa och dödas av människor som njuter av det.

Inlägg senast uppdaterat: 26 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇