Bokrecension: Synvilla av Karina Berg Johansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Synvilla
Författare: Karina Berg Johansson
Genre: Ungdomsbok, utanförskap.
Antal sidor: 239

Samuel hatar att leva. Han förstÄr sig verkligen inte pÄ sina klasskompisar, och skulle helst slippa följa med pÄ den fÄniga klassresan till Gotland, men ingen fÄr misstÀnka nÄgot.

Samuel lever i konstant ensamhet. Han trivs rÀtt bra för sig sjÀlv, skyddad av sin lÄnga svarta rock och rufsiga hÄr. Vad de andra inte vet Àr att i fickan ligger en kniv och vÀntar pÄ det rÀtta tillfÀllet. Det hÀr ska bli det sista han gör.

Det som har fÄtt Samuel att stÄ ut sÄ hÀr lÄngt Àr Emelie. Hon Àr klassens populÀraste tjej som alla gillar. Men de andra förstÄr inte vem hon egentligen Àr. De suger Ät sig hennes uppmÀrksamhet och fÄr sedan inget tillbaka.

Men Samuel vet hur hon Àr egentligen, och han Àlskar henne. Men hela tiden finns Lukas dÀremellan, Emelies pojkvÀn. Och vem kan undgÄ att tycka om honom?

Samuel vill bara en sak innan han ska dö – att Emelie ska vara lycklig. Och innan han dör vill han att hon ska veta om att han Ă€lskar henne.

Med pÄ resan finns ocksÄ Emelies mamma Ika. Hennes förhoppning med den hÀr resan Àr att hon ska komma nÀrmare sin dotter, och att Emelie ska inse att Ika betyder mer för henne Àn hon vill lÄtsas om.
I ungefÀr varannat kapitel fÄr vi följa Samuel, och i varannat Ika.

Åh vad jag gillar den hĂ€r boken! Man lever sig sĂ„ lĂ€tt in i berĂ€ttelsen och fĂ„r uppleva den dĂ€r gnagande ensamheten.
Jag skulle tippa pÄ att omkring 50% av det som stÄr i den Àr kÀnslor, men Àven handlingen Àr bra.

Det Àr kanske inte nÄgon unik idé, men Synvilla Àr skriven pÄ ett unikt sÀtt. Det Àr den dÀr typiska niondeklassen dÀr det finns alla typer av ungdommar, och det Àr vÀl ganska smart för författaren behöver inte berÀtta sÄ jÀttemycket om dem, vi förstÄr ÀndÄ ganska bra vad de Àr för typer.

Ingenting tuggas om, det Àr hela tiden intressanta hÀndelser som för boken framÄt. Vissa kapitel har Àven spÀnnande cliffhangers i sluten. Ett annat plus Àr omslaget, jag blev direkt sugen pÄ att lÀsa boken nÀr jag sÄg den!
Alla ungdommar borde lÀsa den hÀr. Man fÄr sig verkligen en tankestÀllare och inser hur viktigt det Àr att alla fÄr ta plats.

Betyg: 5/5!

InlÀgg senast uppdaterat: 16 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇