Bokrecension: Staden av Camilla Sten

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Staden
Författare: Camilla Sten
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1308-706-1
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 408

Handling

Det har gÄtt sextio Är sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden SilvertjÀrn försvann. Niohundra mÀnniskor spÄrlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Var det en olycka, ett massjÀlvmord eller spelade stadens fanatiska vÀckelserörelse en roll i försvinnande? 

Alice en ung dokumentÀrfilmare som vuxit upp med sin mormors berÀttelser om SilvertjÀrn. Nu vill hon en gÄng för alla ta reda pÄ sanningen. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den isolerade och övergivna staden och samla in material till filmen.

Men sÄ fort de anlÀnder börjar de höra underliga ljud ch se oförklarliga saker. Snart mÄste de frÄga sig om det förflutna verkligen Àr förflutet, eller om staden kommer att sluka dem ocksÄ. 

Mina tankar

Det Àr ju som upplagt för en perfekt rysare nÀr en grupp mÀnniskor pÄ fem tillbringar fem dagar pÄ en helt ödelagd, övergiven och isolerad ort, lÄngt borta frÄn kommunikationer, ingen tÀckning, mitt i skogen.

Visst kan jag tycka att det Àr lite vÀl att en hel stad pÄ 900 personer bara försvinner spÄrlöst och faller helt i glömska, att ingen pÄ 50-60 Är skulle ha grÀvt mer i detta, att det inte skulle skrivits om det alls. Lite otroligt tycker jag allt att det Àr.

Men om man bortser frÄn det sÄ Àr detta en riktigt nagelbitare till bok, det riktigt kryper av obehag medan jag lÀser den. Speciellt de avsnitt som beskriver de som handlar om filmteamet, de ger mig gÄshud pÄ riktigt och jag kÀnner mig nÀstan iakttagen medans jag lÀser.

Som i sÄ mÄnga andra böcker har denna en dÄtid och en nutid, de vÀvs samman pÄ ett smidigt sÀtt. BÄda delarna Àr bra men de jag fastnade för mest Àr dÄtiden. BerÀttelsen frÄn dÄtid Àr skriven och berÀttad ur Alices mormors perspektiv, riktigt intressant lÀsning.

Sakta fÄr man veta vad orsaken var till att alla invÄnarna i SilvertjÀrn försvann bara sÄdÀr.

Det Àr en klaustrofobisk kÀnsla genom hela boken.

Camilla gestaltar miljöerna med bravur, det kÀndes nÀstan som att jag gick omkring dÀr sjÀlv. KaraktÀrerna har författaren ocksÄ gestaltat mycket vÀl. Man vet inte riktigt vem man kan lita pÄ och inte. Vill verkligen lÀsa mer av denna författare.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇