Bokrecension: Som ett eko av Diana Gabaldon

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Som ett eko
Författare: Diana Gabaldon
Förlag: Bra Böcker
Sidor: 1052
Serie: Outlander-serien #7
Originaltitel: An echo in the bone

Handling

VARNING! SPOILERS FRÅN TIDIGARE DELARE!

I 1900-talets relativa trygghet har Jamies och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned pÄ den gamla skotska gÄrden Lallybroch, dÀr dramat om hennes förÀldrars liv rullas upp genom de brev som Claire skrivit.

De spröda pappersarken talar om Claires och Jamie Fraser flykt frÄn Nord-Carolina.

Claire och Jamie vet att amerikanerna kommer att segra, men inte vad det yttersta priset kan bli. Jamie skulle hellre dö Àn tvingas möta sin son som nu Àr en ung löjtnant i den brittiska armén. Deras flykt frÄn Nord-Carolina för dem ut pÄ havet dÀr de rÄkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider.

Brianna och Roger letar efter ledtrÄdar till inte bara Claires öde utan ocksÄ sitt eget för deras framtid i HöglÀnderna Àr pÄ ett mystiskt, oÄterkalleligt och djupgÄende sÀtt förknippad med liv och död i de nordamerikanska kolonierna dÀr kriget rasar.

Omdöme

Wow, jag Àlskar den hÀr serien oÀndligt mycket. Diana lyckas alltid överraska mig nÀr jag tror att den inte kan bli bÀttre. Men det kunde den.
Som ett eko Àr inget undantag och boken Àr en tegelsten pÄ ca 1000 sidor, men sidorna bara flyger förbi. Bokstavligen.

Jag tycker att det Ă€r helt otroligt hur man kan sitta och skriva sĂ„ hĂ€r mycket. Jag har inte ens skrivit 100 sidor pĂ„ min egna lilla “bok”, medan Diana Gabaldon har skrivit 7 böcker pĂ„ 700-1300 sidor + en till serie om lord John, en bikaraktĂ€r. Imponerade, eller hur?

I den hÀr sista delen, kan det inte finnas en till bok? ler hoppfullt, har man fÄtt följa flera olika karaktÀrer: Brianna, Roger, lord John, William, Jamie och Claire. Det Àr kul att fÄ lÀsa ur flera olika personers perspektiv och fÄ ta en del av vad dem tycker och tÀnker, men det Àr som bÀst nÀr man fÄr följa Claire. Hennes berÀttarröst Àr nÄgot alldeles extra, nÀr hon blandar in humoristiska tankar, och svar, kring saker och ting.

Det Àr hÀrligt att se hur Claire har utvecklats sedan första sidan i FrÀmlingen: frÄn att ha varit en ung kvinna som levt pÄ 1900-talet med dess bekvÀmligheter och varit en bra lÀkare till att ha blivit en vacker kvinna som lever nu pÄ 1700-talet med dess icke bekvÀmligeter och ha blivit en riktigt, riktigt bra lÀkare (eller Vita hÀxan som vissa kallar henne).

Men Jamie har nog gjort mest förÀndring genom Ären. NÀr man fick trÀffa honom för första gÄngen var han bara en yngling som var skadad.

Men nu har han blivit en lÄng, krigshÀrjad man som kan slÄss och ta hand om sin familj. Jag kan se framför mina ögon frÄn första beskrivningen av honom till den sista. Haha, det Àr precis som man har tryckt pÄ en snabbspolar knapp!

Slutet var lite knepigt tyckte jag.
Allt hĂ€nde pĂ„ samma gĂ„ng, sĂ„ jag fick lĂ€sa om det nĂ„gra gĂ„nger innan jag fattade att boken – serien – var slut. Jag var alldeles tom efter det.

Kunde inte fortsÀtta lÀsa, för jag tyckte det var meningslöst. Men nu har jag (som ni kanske sett) ÄterfÄtt lÀslusten och lÀser bok efter bok!

Det ska komma en sammanfattning av hela den hÀr serien, men nÀr vet man aldrig!

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇