Bokrecension: Sms från Soppero av Ann-Helen Laestadius

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

En dag får 13 åriga Agnes ett mystiskt SMS på samiska. Avsändaren visar sig vara 14 åriga Henrik uppe i Soppero som fått höra om Agnes av hennes kusin. Agnes som är halvsamisk kan lite samiska och de börjar smsa.

När Agnes några veckor senare ska upp till Soppero med sin mamma för att hälsa på släkten (och Henrik) har hon planerat en överraskning, men ingenting blir som hon tänkt sig.

Ann-Helén Laestadius vann 2007 tävlingen “Att vara ung same idag” med Sms från Soppero. Men det var inte därför jag bestämde mig för att läsa den, utan för att det kommit ut en fristående fortsättning, “Hej vacker” som jag jätte gärna vill läsa. Och ettan fick mig inte att tappa suget.

Sms från Soppero är en fin kärlekshistoria, men den tar också upp frågan om identitet. Jag tror inte bara det gäller samer som Agnes, utan var man hör hemma i huvud taget när man har föräldrar av två olika folk som talar olika språk. Boken var kort och enkelt berättad.

Jag kunde både gilla och irritera mig på det enkla språket. Irritera mig för att budskapet kom fram väl tydligt och berättelsen kändes mer som en längre novell än en roman. Hade velat ha mera helt enkelt!

Nu finn ju Hej vacker inom räckhåll och jag tror att det kan vara en riktig toppen bok. Här har författaren också fått längre tid på sig, Sms från Soppero skrev hon på bara en månad.

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇