Bokrecension: Sluta stressa på jobbet av Helén Vedlé och Rune Nilsson

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Jobbstress är något som de flesta fått uppleva, och känns som något oundvikligt, särskilt när deadlinen börjar närma sig. Men att leva i ständig stress är inte särskilt hälsosamt. Det är inte heller nödvändigt, utan det går faktiskt att undvika – med rätt strategi och rätt tankesätt, förstås.

Att stoppa stressen helt är inte något realistiskt; stress är en naturlig del av människans psyke, och en nödvändighet för vår överlevnad. Men att dämpa stressen och känna att man kan tygla den är något som är fullt möjligt.

Det är precis det som Sluta stressa på jobbet av Helén Vedle och Rune Nilsson går ut på. Den allra största källan till stress är förstås jobbet, och den som vill sänka på stressnivåerna behöver först ta itu med den egna arbetsmentaliteten.

Boken är skriven för läsaren som upplever att varje arbetsdag känns alldeles för mycket, och att det inte går att hitta en balans mellan privatlivet och jobbet. Lite stress då och då är normalt, men om varje dag känns överväldigande är det något som gått fel.

Sluta stressa på jobbet säger sig erbjuda de redskap som man behöver för att helt förändra sin arbetssituation och sitt tankesätt. Här hittar man hundratals tips kring hur man arbetar smartare, för att dämpa på stressen och må bättre generellt.

I denna artikel får man en närmare titt på boken och dess innehåll, för att se om de redskap som den utlovar faktiskt fungerar i praktiken.

Vilka är författarna?

Böcker inom arbetspsykologi kan inte skrivas av vemsomhelst, utan det krävs experter inom ämnet som kan erbjuda beprövade strategier. De två medförfattarna Helén Vedlé och Rune Nilsson är föreläsare och utbildare med specialisering inom just arbetspsykologi och stress.

De kan därför erbjuda sina läsare konkreta råd både vad gäller den egna mentaliteten och arbetsmetodiken.

Den kombinerade erfarenheten de har gör att det blir mycket enklare att lita på den information som man får i Sluta stressa på jobbet.

Helén är föreläsare, coach och expert inom arbetsmetodik. Hon är även – förstås – författare. Eftersom hon är erfaren utbildare blir boken enkel att följa och alla tips presenteras på ett naturligt sätt.

Rune är planeringsexpert, utbildare och författare. Med sin långa erfarenhet av planeringsarbete förstår han sig väl på hur människor vill ha sina rutiner, och vad som behövs för att en arbetsdag ska gå så smidigt som möjligt.

Jobbet och privatlivet måste hållas separat

Något som många svenskar idag lider av är att de tar med sig arbetet hem. De tänker på jobbet alldeles för ofta även när de har ledigt, och det leder till en ökad stress och ett sämre välmående. Det är ingen som vill ha jobbet hängandes över sig hela livet ut.

Ens professionella liv och ens privata liv måste således hållas separat, men det är mycket lättare sagt än gjort. Hur bryter man detta tankesätt, för att sluta känna sig så besatt av jobbet?

Ett sätt att åstadkomma detta på är att ha en bra struktur genom dagens gång. Sätter man ut tydliga mål varje dag, och strukturerar upp tiden så att man hinner med det man ska när arbetsdagen väl är över, kan man slappna av mycket bättre när man väl tar sig hem.

Med en god struktur på veckan vet man om att det man inte hunnit med idag hinner man med imorgon. Det handlar alltså om planering och prioritering. På så vis kan man få jobbet ur tankarna och koppla av med en bra bok eller sin favoritserie på TV.

Hundratals tips

Boken innehåller hundratals tips och tricks kring god planering och effektiva arbetsmetoder. Denna struktur gör det lätt att plocka upp och sätta ned boken för läsaren som har ont om tid, men ändå vill ändra på sin arbetsmetodik.

Det blir dessutom mycket enklare att ta till sig informationen när författarna brutit ned allt det essentiella i koncisa och konkreta tips. Detta är alltså en väldigt lättläst bok som inte känns alldeles för seg eller tråkig.

Det finns här mycket information för alla sorters läsare.

Exempel på tips som förekommer i boken är:

  • Hur man rangordnar det man behöver göra under dagens gång.
  • Hur man strukturerar upp en handlingsplan för att minska stress.
  • Satsa 20 minuter i veckan på god planering, för att spara tid i långändan och få en större tidsrealism.
  • Hur almanackan kan minska stress och vara ett livsviktigt verktyg i arbetet.

Det är dock inte tänkt att läsare ska ta till sig och implementera varenda tips i boken. Alla människor är förstås olika, och behöver olika strategier och tips som fungerar för just dem. Författarna rekommenderar därför att man som läser inte försöker sig på att ta alla tips.

Man behåller det som fungerar, men ändrar på det som är dysfunktionellt. Sluta stressa på jobbet är alltså en bok som passar alla, oavsett personlighet och preferenser.

Summering

Sluta stressa på jobbet är resultatet av en kollaboration mellan två experter inom arbetsmetodik och arbetsplanering. Författarna Helén Vedlé och Rune Nilsson har lång erfarenhet inom såväl dessa områden som utbildning, vilket innebär att boken är pålitlig och lätt att hänga med i.

Här får man hundratals konkreta tips som passar olika personer med olika behov. Det är alltså inte tänkt att man ska implementera varje tips i sitt eget liv, utan man plockar ut det som känns relevant för en själv och behåller det som fungerar.

Sluta stressa på jobbet hjälper läsare som har svårt att separera privatlivet från det professionella, och som känner att de aldrig riktigt kan slappna av. Tipsen är konkreta och välstrukturerade, vilket gör läsupplevelsen otroligt mycket smidigare.

Sluta stressa på jobbet är alltså en praktisk handbok som rekommenderas till läsaren som behöver lite extra hjälp med att reducera stressen i livet.

Jobbstress är något som inte går att få bort helt, men med rätt strategier och rätt tankesätt går det att tygla stressen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇