Bokrecension: Skuggan: The World of Voodoo av Lars Johansson & Petrus Dahlin

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Rabén & Sjögren, 2012
ISBN 978-91-29-68827-6

FÄr jag presentera en riktigt otÀck bok om voodoo sÄ hÀr i Halloweentider? Som en extra krydda utspelar den sig i mitt i vÄrt svenska samhÀlle: i Stockholm med omnejd. Voodoo Àr en naturkraft som kan hela mÀnniskor, hjÀlpa sjuka och skapa lycka och framgÄng. Men den kan ocksÄ slÀppa loss onda krafter som fÄr mÀnniskor att begÄ hemska dÄd.

Ruben Àr en vanlig, svensk pojke av medelklass som bor med sin mamma i en lÀgenhet. Han har lÀtt för sig i skolan men Àr mobbad av klasskamraterna Kevin och Zack som gör allt för att förnedra honom psykiskt och fysiskt.

PÄ fritiden flyr Ruben in i dataspelet Dead and Dreaming, ett onlinespel dÀr han Àr en defensiv druid. I hans lag ingÄr en vÄldsam kvinnlig assassin (lönnmördare) vid namn Picnic. De kompletterar varandra och utgör ett framgÄngsrikt team.

Bakom karaktÀren Picnic döljer sig överklassflickan Miranda. Hennes förÀldrar har inte en lÀgenhet, de har en vÄning. Miranda har en egen ingÄng, eget badrum och en app för att planera vad hon ska ha pÄ sig. Hon Àr perfektionist och besatt av detaljer.

Hon mÄr sÄ dÄligt nÀr nÄgonting inte Àr perfekt att hon till slut inser att hon behöver ta semester frÄn sig sjÀlv. Trots att hennes förÀldrar Àr lÀkare har de inte kunnat hitta orsaken till Mirandas dÄliga rygg. SmÀrtan kan dyka upp vid de mest olÀmpliga tillfÀllen och förknippas med skam eftersom den gör henne ful.

I skuggorna i parken finns en flykting frÄn Afrika. Hon har flytt frÄn ett vÄldsamt stamkrig som utkÀmpas med hjÀlp av voodoo.

Nu samlar hon kraft för att kunna ÄtervÀnda till sitt hemland. Zouzoufolket har mördat Skuggans mamma genom en expedition, vilket innebÀr att en ande tar över och rider nÄgons kropp. Medan Skuggan samlar kraft och tillkallar andar har hennes fiender fÄtt upp spÄret och kommer allt nÀrmare.

Det Àr personportrÀtten som gör den hÀr boken till nÄgot alldeles extra.

NÀr de hÀr olika personerna, frÄn skilda samhÀllsklasser, strÄlar samman sker det helt fördomsfritt. Mot alla odds uppstÄr en vÀnskap, som inte Àr friktionsfri, men som leder fram mot en punkt dÀr de var och en tvingas möta sina demoner.

Att karaktÀrerna Àr unga gör att boken kan klassas som en ungdomsbok, men min Äsikt Àr att boken passar lika bra för vuxna.

Jag placerar gÀrna in den bÄde som ungdomsbok, Young Adult och Crossover.

Förutom att karaktÀrerna fÄr toppbetyg Àr miljöskildringarna ocksÄ helt suverÀna. Författarna mÄlar upp en stÀmning och det kÀnns som om man Àr dÀr. Boken Àr skriven i tredje person, imperfekt och perspektivet skiftar mellan de olika personerna.

Ibland tenderar förklaringarna att bli övertydliga, men med tanke pÄ att voodoo inte Àr ett Àmne som jag vet sÄ mycket om, Àr det inte nÄgon nackdel. DÀremot reagerar jag pÄ att styckena Àr lÄnga och gÀrna kunde ha delats upp, speciellt med tanke pÄ den unga mÄlgruppen.

Förutom de lÄnga styckena Àr det bara en enda sak som jag skulle vilja Àndra pÄ: Att den ena skurken Àter glass helt tiden.

Det blir ett komiskt inslag som rimmar illa med skurkarnas hÀnsynslöshet och det förtar en del av spÀnningen. Skurkarna Àr inte tillrÀckligt bra för att den hÀr boken ska kunna fÄ en tiopoÀngare av mig. DÀrför blir det bara nio kakor.

InlÀgg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇