Bokrecension: Skelettkusten av Clive Cussler med Jack du Brul

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Damm förlag 2011

ISBN 978-91-7351-727-0

Vid pennan

Längs Namibias kust har många vrak från förlista fartyg sköljts upp och begravts i den vita sanden. Vraken som ger kusten ett kusligt intryck har gett upphov till namnet Skelettkusten. Boken ”Skelettkusten” ingår i serien Oregonarkiven.

Huvudperson är Juan Cabrillo, kapten på fartyget Oregon, ett skepp som till det yttre ser ut att vara i förfärligt skick men som döljer ett högteknologiskt inre. Juan Cabrillos besättning är i själva verket en grupp internationella legosoldater i rättvisans tjänst, organiserade som ett aktiebolag under namnet Bolaget.

Som så många av Clive Cusslers böcker inleds även det här äventyret med en historisk tillbakablick. Vi får följa äventyraren H.A. Ryder som är på flykt genom Kalahariöknen med en last stulna diamanter.

Väl framme vid kusten och det väntande flyktfartyget överraskas han av en av århundradets värsta stormar.
Fartyget går under i ett hav av sand.

I nutid möter vi Sloane Macintyre, en kvinnlig äventyrare på jakt efter HMS ”Rove”. Hon arbetar på DeBeers säkerhetsavdelning och har i uppdrag att spåra upp diamanterna. Alltför många diamanter på marknaden skulle sänka värdet och därför vill hon hitta dem innan någon annan hinner före.

Samtidigt är Bolaget på uppdrag i Kongofloden. De säljer vapen till Kongos revolutionsarmé försedda med sändare i avsikt att hitta arméns hemliga tillhåll. Men uppdraget går snett och kampen för att ställa allt till rätta igen kommer att bli lång.

Den verkliga storskurken i denna invecklade historia där allting knyts samman är emellertid miljöterroristen Singer.

Han har föresatt sig att skapa ett oljeutsläpp med giftiga ångor och en orkan som ska bära giftet över Atlanten till USA. Allt för att världen ska vakna och inse att något behöver göras åt miljöhotet.

Boken är skriven i tredje person imperfekt med perspektiv som skiftar mellan de olika personerna. Miljöbeskrivningarna är korta och målande och replikerna är rappa. Fokus ligger på äventyr och action. En av mina största invändningar mot serien med Juan Cabrillo och hans besättning är att det blir alltför många personer inblandade.

Bara på fartyget Oregon är det en hel del personer att hålla reda på och sedan tillkommer alla namn på de olika skurkarna.

I större delen av den här boken är emellertid Juan ute på äventyr på egen hand, vilket gör handlingen mycket lättare att följa. I slutstriden, vilken mer liknar ett krig, är det tyvärr åter för många namn att hålla reda på.

Actionscenerna blir inte lika spännande när jag inte lyckas hålla reda på vem som är vem. Efter slutstriden följer ännu en kamp, denna gång mellan hjälten och skurken och där dras jag lättare med i handlingen och kan se scenerna framför mig.

I den allra sista scenen, eller i ”eftersnacket”, får vi möta två hjältar från Cusslers andra bokserie: Kurt Austin och Joe Zavala.

De som följt serien har full koll på vilka dessa är, men för läsare som inte gjort det känns det onödigt att plocka med ytterligare två personer så här på slutet. Det sammanfattande omdömet är alltså att boken skulle vinna på att ett antal bipersoner gallras bort. Betyget landar på en sexa.

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇