Bokrecension: Sista vakten av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag vet att jag har varit frÄnvarande frÄn bloggen alldeles för lÀnge, och det gÀller kanske recensionsinlÀggen mer Àn nÄgra andra. Livet och lÀsandet Àr lite vad det Àr, och ibland hinner det förra ikapp det senare. Jag har helt enkelt inte riktigt hunnit med. Men sÄ dÀckades jag i Ärets första förkylning i en lÀgenhet utan internet, och det blev pushen som tydligen behövdes för att jag skulle ta mig upp pÄ banan igen.

Boken i frÄga blev den sista i Stephen Kings thriller-trilogi om Bill Hodges.

Trots att Bill och hans medhjÀlpare lyckats fÄ fast Brady Hartsfield, mannen som kallade sig Mercedesmördaren, och till och med gjort honom till invalid för livet pÄ stadens sjukhus, sÄ verkar historien om honom inte överspelad. NÀr mÀnniskor med kopplingar till Hartsfield oförklarligt börjar ta livet av sig misstÀnker Hodges att Hartsfield inte Àr sÄ borta som han vill tro.

Ligger det nÄgot i alla de rykten frÄn sjukhuset, de om att mystiska saker hÀnder i Hartsfields rum?

Trots att det verkar omöjligt leder alla trĂ„dar ofrĂ„nkomligen tillbaka till den lealöse mannen i sin sjukhussĂ€ng – och till en serie utdaterade spelkonsoler vid namn Zappit. Snart inser Hodges att han stĂ„r inför nĂ„got han aldrig kunnat drömma om, och tiden rinner ut snabbare Ă€n han vill erkĂ€nna.

Jag har gillat de bĂ„da första böckerna i den hĂ€r trilogin lĂ„ngt mer Ă€n vad jag vĂ€ntat mig, jag som normalt inte har sĂ„ mycket till övers för deckare eller kriminalromaner. Även om jag tyckt att karaktĂ€rerna ibland Ă€r lite vĂ€l platta sĂ„ har de haft sin charm, och King Ă€r som vanligt hemskt duktig pĂ„ det han gör.

Han Àr effektfull nÀr han behöver vara det, tillbakahÄllen nÀr det krÀvs och vrider tempot upp och ned precis vid rÀtt tillfÀllen. Ibland kan det kÀnnas en aning som en formula, men det gÄr inte att förneka att det Àr en formula som fungerar.

Jag Ă€r lite tveksam till den sista bokens inslag av övernaturligheter, eftersom jag pĂ„ sĂ€tt och vis gillade att se King helt förkasta det greppet, som han normalt sĂ„ ofta Ă„tervĂ€nder till. De första tvĂ„ böckerna var en ganska trevlig försĂ€kran om att jo – han kan ju skriva annat ocksĂ„.

Och han gör det bra. ÄndĂ„ tycker jag nog att de övernaturliga elementen i Sista vakten Àr sĂ„ pass stramt hĂ„llna att det Ă€ndĂ„ fungerar, Ă€ven om jag kanske hade gillat serien mer om den var enhetlig pĂ„ den punkten.

Sista vakten fungerar, rakt igenom, och Àr en bok som man liksom kan hoppa pÄ i farten och sen bara njuta av fÀrden. King kan konsten att hÄlla en underhÄllen, undrande, och pÄ helspÀnn, och de sista hundra sidorna Àr svÄra att slÀppa.

Jag har ocksĂ„ gillat konceptet med en trilogi. Det Ă€r inte ofta King skriver serier – rĂ€tta mig om jag har fel men jag tror bara att det Ă€r hans Det mörka tornet-serie som finns, utöver den hĂ€r lilla trilogin, och det har varit roligt med utsikten att ha karaktĂ€rer att Ă„tervĂ€nda till.

Serien som helhet Àr snygg och vÀl ihophÄllen, den har en formula utan att vara trÄkig, och passar helt och hÄllet in i deckargenren utan att för den sakens skull kÀnnas trist. I efterhand kan kanske den andra boken, som jag visserligen gillade skarpt, kÀnnas lite som den udda fÄgeln i sammanhanget, men det gör mig inte sÀrskilt mycket.

Det som dock stört min lÀsning en smula har varit en översÀttning som emellanÄt skaver. Det förvÄnar mig, eftersom översÀttaren, John-Henri Holmberg, normalt gör ett enastÄende jobb med sina King-översÀttningar.

Det finns ordval som kĂ€nns mĂ€rkliga eller slarviga, för att inte tala om de otaliga stavfel – och ett par formgivningsfel – som smugit sig in. Det sĂ€nker helhetsbilden av romanen.

Men kort sagt har Sista vakten varit en perfekt bok att ta sig an nÀr man legat vrÄlförkyld i radioskuggans land. Det Àr en vÀrdig och passande avslutning pÄ en fin trilogi som kÀnns unik för Stephen King, och just dÀrför bÄde rolig och frÀsch att lÀsa.

En bra första bok att börja Äret med, med andra ord.

”End of Watch”, 2016

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇