Bokrecension: Sandmannen av Lars Kepler

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 517
OriginalsprĂ„k: Svenska
Originaltitel: â€“
ÖversĂ€ttare: â€“
Serie: Joona Linna 4
Förlag: Albert Bonniers Förlag
UtgivningsĂ„r: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
UtlĂ€st: 20 juni 2015

Första meningen: Det Ă€r mitt i natten och snö blĂ„ser in frĂ„n havet.

Baksidetext

En ung man hittas gÄende pÄ en hög jÀrnvÀgsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionÀrssjukan och Àr svÄrt nerkyld.

PÄ Södersjukhuset visar det sig att han Àr dödförklarad sedan sju Är. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rÀttspsykiatrisk vÄrd och total isolering.

Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans ovÀntade vittnesmÄl gör att det gamla fallet mÄste tas upp igen. Det Àr brÄttom. NÄgon mÄste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Ingen kan gömma sig för Sandmannen. Stanna inte, somna inte. Mardrömmen har bara börjat.

Mitt omdöme

Efter att ha haft vÀldigt blandade kÀnslor för Keplers tidigare böcker sÄ har Sandmannen inte lockat speciellt mycket.

Det börjar vĂ€ldigt bra. Faktiskt nĂ€stan exakt som Eldvittnet slutar. Jag sĂ€ger nĂ€stan för det Ă€r en del som skiljer sig Ă„t, vilket jag tycker Ă€r vĂ€ldigt mĂ€rkligt. Det konstigaste Ă€r Ă€ndĂ„ att medicinen som ska överdoseras plötsligt har bytts ut mellan böckerna. Tycker nog att man fĂ„r ha lite koll nĂ€r man Ă„teranvĂ€nder text.

TyvĂ€rr Ă€r det samma ĂŒbermĂ€nniskor i den hĂ€r boken; Joona som har en helt övernaturlig förmĂ„ga att se saker som andra missar, Saga som Ă€r sĂ„ övernaturligt vacker att mĂ€nniskor knappt klarar att titta pĂ„ henne, Jurek som nĂ€stan pĂ„ ett övernaturligt sĂ€tt manipulerar mĂ€nniskor bara genom att sĂ€ga nĂ„gra ord.

NÄja, jag förstÄr ju att det inte Àr meningen att det ska vara trovÀrdigt pÄ nÄgot sÀtt, men det finns faktiskt en grÀns. NÄgot annat som Àr precis som vanligt Àr de extremt korta kapitlen, i genomsnitt tre sidor lÄnga och den otroliga mÀngden karaktÀrer.

Vad som skiljer sig frÄn de andra böckerna Àr att det i denna i stort sett inte alls finns de dÀr sammanfattande förklaringarna av vad som hÀnde tio sidor innan. Tack och lov! Det gjorde lÀsningen mycket mer behaglig och utan vredesutbrott. Namnen pÄ karaktÀrerna har ocksÄ förÀndrats, till det bÀttre, de flesta har alldeles vanliga och normala namn.

Det börjar som sagt vÀldigt bra och fantastiskt spÀnnande. Sedan hÀnder det nÄgot och jag tycker det blir segt, förmodligen Àr det nÀr vissa saker Àgnas lite för mycket tid. Men ibland, ganska ofta, Àr det andlöst spÀnnande.

Vi fĂ„r bland annat Ă€ntligen veta bakgrunden till varför Joona Ă€r som han Ă€r. Även Sagas bakgrund blir lite klarare.

Det som jag tycker Àr mest otÀckt Àr vad som hÀnder Saga nÀr hon infiltrerar sÀkerhetsavdelningen dÀr Jurek sitter. Jag har ingen aning om det Àr trovÀrdigt att man placerar en kvinna pÄ samma stÀlle som en serievÄldtÀktsman, utan egentlig övervakning, men det Àr egentligen inte det som Àr det lÀskiga.

Den som Àr mest skrÀmmande och höjer mitt blodtryck till farliga nivÄer Àr lÀkaren som har ansvaret dÀr. Jag fÄr nÀstan panik. Efter allt man lÀst/sett i nyheterna sÄ Àr det vÀl tyvÀrr ocksÄ denna del som Àr mest trovÀrdig. Jag Àr vÀldigt glad över att lÀkaren fÄr vad han förtjÀnar.

Slutet fĂ„r man nog kalla en rejĂ€l cliffhanger och helt Ă€rligt vet jag inte alls vad jag ska göra nu. Detta var ju sista delen jag hade hemma och jag hade tĂ€nkt att ge upp serien med den. Men Sandmannen Ă€r sĂ„ mycket bĂ€ttre Ă€n de tvĂ„ tidigare delarna. SĂ„ hur ska jag göra nu?

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇