Bokrecension: Örådet av Jakob Sverker

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

För fans av författaren Jakob Sverker är Örådet en het ny bok som lovar mycket spänning och en något annorlunda handling.

Romanen utspelar sig i Sydostasien, en exotisk och fängslande miljö som direkt fångar läsarens intresse. Under inspelning av en reality-tv-serie på en öde ö – likt det populära Survivor, fast för svensk TV – slår saker och ting snabbt slint.

Den lokala militären försöker sig på en statskupp, och svenskarna hamnar i mitten, trots att de är utomstående. Prästen Cecilia kidnappas och de övriga deltagarna slår sig ihop för att rädda henne. Men det innebär att de själva måste bege sig in i striden.

På papper ter sig boken vara otroligt spännande och något annorlunda, men hur ser Örådet ut lite närmare? I denna artikel får du en närmare titt på boken för att se om den kanske passar dig själv!

Boken köper du enklast genom följande länk:

https://www.bokus.com/bok/9789198182781/oradet/

Om författaren

Örådet blir Sverkers fjärde publicerade roman, men du behöver inte läsa de tidigare böckerna för att begripa dig på denna.

Sverkers Europatrilogi har nominerats till Selmapriset två gånger och fått väldigt positiva omdömen från läsare.

Sverker hade tidigare haft planer på att doktorera i litteraturvetenskap, men trots det brinnande intresset för litteratur visste författaren mer än väl att den vägen skulle medföra ekonomiska svårigheter. Han valde därför en karriär inom IT istället.

Idag har han lyckats publicera fyra böcker och arbetar även som skrivcoach vid sidan om!

När TV-underhållning blir verklighet

Örådet inleds med en TV-serie, där deltagarna får uppleva svårigheterna som livet på en öde ö medför.

Formatet av en dokusåpa innebär förstås konstgjort drama, men verkligheten för folket som bor i regionen är långt ifrån konstgjord. Det går att argumentera för att dokusåpan i viss mån gör narr av verkligt lidande.

Denna kontrast mellan folkets lidande och dokusåpans underhållning är definitivt tankeväckande och ger ett extra djup till romanen.

Den första halvan av romanen handlar främst om dokusåpan. Man får läsa om deltagarnas bakgrund, se hur de klarar av TV-seriens många utmaningar, samt lära sig mer om dynamiken mellan dem.

Bokens andra halva handlar istället om den väpnade konflikten som uppstår. Det roliga är nu över, och deltagarnas liv står på spel. Karaktärer i militären får inte riktigt samma djup som deltagarna, men det är förståeligt eftersom det är deltagarna som är det sanna fokuset för denna roman.

Filosofisk och existentiell spänningsroman

Precis som med Sverkers tidigare verk är karaktärerna och deras resor (både mentalt och fysiskt) det som utmärker boken. Totalt sett finns det 18 karaktärer, vilket innebär att man inte kommer tycka om alla lika mycket.

Prästen Cecilia är den mest underliga karaktären och hennes filosofi hör inte riktigt hemma i modern tid. Trots det lyckas hon stimulera resterande karaktärer att fundera lite mer över livet. Vad är meningen med livet i allt detta elände?

Sammanfattning

Örådet är en spännande bok som erbjuder mycket drama och ett flertal intressanta karaktärer. Den senare halvan av boken blir riktigt hektisk och utgör en stark kontrast relativt till den första halvan som följer formatet av en dokusåpa!

Boken rekommenderas till dig som är på jakt efter en nervkittlande bok som behandlar djupare frågor om liv, död och kärlek.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇