Bokrecension: Oligarkerna av Claes Ericson

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

NÀr Sovjetunionen och dess system kollapsade i början av 1990-talet inleddes omfattande privatiseringar och gav i förlÀngningen upphov till de sÄ kallade oligarkerna. MÀktiga kapitalister som inte bara dominerade det ryska nÀringslivet utan i mÄnga fall ocksÄ fÄ den lagstiftning de behövde för att fortsÀtta tillskansa sig ytterligare rikedomar.

Jag blev positivt överraskad av Oligarkerna nÀr jag lÀste den, frÀmst för att den visade sig vara mycket mer ambitiös Àn vad mina fördomar sa mig nÀr jag först sÄg boken. Jag trodde att det mest skulle vara en serie biografiska reportage om olika oligarker, deras spektakulÀra upptÄg och överdrivna lyxkonsumtion.

Fast Oligarkerna visade sig vara mer Dokument UtifrÄn Àn Lifestyles of the Rich and Famous. Claes Ericson bygger en rejÀl historisk grund för sin undersökning och reder noggrant ut hur Ryssland kunde skapa sina oligarker.

Claes Ericson visar hur den politiska och ekonomiska makten har gÄtt hand i hand under den post-sovjetiska eran i rysk historia. Men ocksÄ hur dessa makter har gÄtt i klinch med varandra nÀr deras intressen hamnat pÄ kollisionskurs.

InsprÀngt genom hela boken finns smÄ avsnitt med presentationer av de viktigaste aktörerna och företeelserna under de tvÄ Ärtionde boken tÀcker. Dessutom avslutar Claes Ericson med en översikt av Rysslands och Sovjetunionens historia fram till Gorbatjovs reformer pÄ 80-talet.

Oligarkerna Àr en mycket intressant bok och visar upp en bild av det nya Ryssland som vÀxt fram sedan Sovjetsystemets kollaps. Och tÀcker inte bara det kapitalistiska experimentet Ryssland gÄtt genom utan Àven det politiska under Jeltsin och Putin.

InlÀgg senast uppdaterat: 6 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇