Bokrecension: Och bergen svarade av Khaled Hosseini

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: “Och bergen svarade”
Originalets titel: “And the Mountains Echoed”
Författare: Khaled Hosseini
Format: Inbunden
Antal sidor: 361
Förlag: Wahlström & Widstrand
CopyrightÄr: 2013

Baksidetext

Det var Abdullah som uppfostrade henne, fastÀn han fortfarande var ett barn sjÀlv. NÀr Pari var baby var det honom hon vÀckte om natten, det var han som gick omkring och vaggade henne i mörkret. NÀr deras pappa inte lÀngre kan försörja sin nya vÀxande familj sÀtter han dottern i en kÀrra och vandrar genom öknen, frÄn hemmet i den fattiga byn Shadbagh till den larmande storstaden Kabul.

HÀr ska Pari fÄ en ny tillvaro hos ett barnlöst par.

NĂ€r bandet mellan bror och syster bryts skapas en saknad som kommer att pĂ„verka mĂ„ngas liv. Saknaden fĂ€rdas med dem ut i vĂ€rlden, frĂ„n Afghanistan till Paris, till San Fransisco och till den grekiska ön Tinos. Och den dag nĂ€r syskonen möts igen, Ă€r det kanske redan för sent


Mitt omdöme

Vid det hÀr laget vet jag att Hosseini Àr en skicklig berÀttare, och hans senaste bok rubbar inte min uppfattning.

Hosseini skildrar mÀnniskoöden och hela familjers och slÀkters öden pÄ ett mycket skickligt vis, men jag Àr av Äsikten att den hÀr boken faktiskt innehÄller för mÄnga olika berÀttelser.

Visst, det Àr nog tÀnkt att skildra samma berÀttelse ur mÄnga personers ögon, men det blir lite lÄngrandigt emellanÄt, och framför allt Àr det flera lÄnga stycken som absolut inte tillför nÄgot relevant för handlingen.

ÄndĂ„ griper den hĂ€r boken tag i mig och jag kan inte lĂ„ta bli att gilla den.

Den skiljer sig innehĂ„llsmĂ€ssigt mycket frĂ„n Hosseinis tidigare böcker, och jag skulle sĂ€ga att den hĂ€r Ă€r bĂ€ttre Ă€n “Flyga drake”, men Ă€r inte i nĂ€rheten av kvalitĂ©n pĂ„ “Tusen strĂ„lande solar” – om man nu ska jĂ€mföra.

Hur som helst Àr det en vÀlskriven och gripande berÀttelse som jag absolut tycker att man ska lÀsa.

InlÀgg senast uppdaterat: 6 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇