Bokrecension: Och allt ska vara kärlek av Kristian Lundberg

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Han är tillbaka på Yarden, i tanken, beskriver sina misstag och funderar över relationen till sig själv, till andra och kärleken.

Från barndom till vuxenhet. Från ett liv till ett annat. Människor i hans närhet dör. Han är stundtals själv mer död än levande.

Däremot är det något som stör – det är det att han lämnar Yarden, bara går – han skriver att han är en del av det. Men det är han inte.

Han valde att trasa sönder sitt liv. Flyktingarna flydde från döden – han sökte vägen bort från livet. De andra på Yarden är där för att de ville överleva: LEVA, han hamnade där för att han valde att trasa sönder sitt liv.

Kanske att det är en klasskildring, Kristian Lundberg vill lyfta något, en röst för de papperslösa, de vaga och inhuman anställningsformerna – flyktingar utan möjlighet. Och där står han, som är där för att valde bort livet och undrar vad han är för människa.

Det är något i tonen som inte stämmer – dissonans. Dragen av idealism är mer centrerade mot honom själv, hans öde är i slutändan det som tar över trots att det på ytan verkar som att han berättar de andras öde, de som på allvar inte kan värja sig.

Sen är det något om kärleken, som aldrig kommer fram, en ledsamhet över något som förstördes. Och allt ska vara kärlek – men det finns ingen kärlek. Till sonen förvisso, en kärlek till sig själv. Men allt blir inte kärlek. Kanske att det är en känsla av skuld.

Känslan av ensamhet och hopplöshet är stark – först efter ett par dagar verkar det som att bokens olika sidor tränger fram.

En del av mig säger att han är självömkande, han hade ett liv som han förnedrade – hade arbete, skrev – sen förstörde han allt igen. Resultatet är att han blir en ickeperson på Yarden. Men naturligtvis: han var ensam, så fruktansvärt ensam, och oälskad – så därför blir relationen till sonen så intressant. Han tycks onekligen inse att en frånvarande förälder kan leda till avgrundsdjupa besvär – och han valde.

Texten är ifrågasättande på många olika plan – det finns en skavande plåga som släpar i bakgrunden.

Men är det sant, är det ärligt? Det ligger en hinna över allt – det är någon fråga som inte ställs – det är något som inte tränger fram, det är något i all denna ärlighet, nakenhet, som ändå förblir dolt. Kanske att det är en fråga han borde ställa till sig själv? Kanske att det inte hör dit.

Och stundtals är det vackert. Så vackert.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇