Bokrecension: Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Man är det man äter och äter man tallrik på tallrik av onyttig mat kommer man att känna sig slö och sjuk – helt klart. Men med rätt kost kan man må så otroligt mycket bättre!

Genom att äta god och nyttig mat kan man gå ner i vikt, må bättre både fysiskt och mentalt, samt ha mer energi att ägna åt det man älskar i livet. Kan man åstadkomma detta och samtidigt kunna fortsätta äta ens favoritmat blir det förstås ännu bättre!

Det är precis vad författarna till Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker har lyckats med. Efter att ha kämpat med dålig hälsa och dåligt mående lyckades de få livet tillbaka på rälsen igen med en omkullkastning av kosten.

Nu vill de dela med sig av erfarenheterna till omvärlden! Paret driver bland annat bloggen Under vårt tak som går in på djupet om deras kostresa och deras hälsa. Kokboken innehåller mer konkreta recept: mat som ligger dem allra närmast om hjärtat.

Nyttigare Gott är inte den första kokboken som paret publicerat, utan de har tidigare levererat den väldigt omtyckta och välrecenserade kokboken Ren & Naturlig Mat. Nyttigare Gott är mer goda recept i samma linje, fast nu ligger fokuset på sådant som inte är helt nödvändigt för en bra kost, som exempelvis tårtor och paj.

Kanske inte essentiell mat, men det närar definitivt själen!

Bakelserna man hittar här är fria från gluten, laktos och vitt socker, vilket innebär att de lämpar sig alldeles utmärkt till läsare med känsligare magar.

Boken ligger på 156 sidor och innehåller flera dussin olika recept (hela 49!) samt hjälpsamma tips. Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker utkom år 2019.

Men hur ser recepten i boken egentligen ut? I denna artikel får man en närmare titt på Nyttigare Gott för att se om det är en receptbok som kanske passar en själv. Rätt recept kan spela en avgörande roll för såväl välmåendet som humöret!

Boken hittar man enklast på följande länk!

https://www.adlibris.com/se/bok/nyttigare-gott-9789185089154

Köper du däremot boken direkt från Under vårt tak signeras den av författarna själva. Perfekt för tidigare fans av Jenny och Magnus Andersson samt bloggen!

Om författarna

Jenny och Magnus Andersson är författarna till denna härliga kokbok. Paret har tidigare kämpat med sjukdomsproblematik, och svaret på problematiken blev kosten.

Idag driver de bloggen och företaget Under vårt tak för att hjälpa andra att komma underfund med den mat som de äter. Både Jenny och Magnus är licensierade kostrådgivare som kan det där med nyttig mat.

Nu är paret dessutom författare. Målet med Under vårt tak har alltid vara att främja en mer ren och hälsosam livsstil för läsare genom god och naturlig mat. Allt börjar från magen!

Det går att klicka in på deras hemsida för att läsa mer om parets mål och det arbete som de bedriver tillsammans.

Fritt från gluten, laktos och vitt socker – varför?

Tanken bakom kokboken är att minimera intaget av gluten, laktos och vitt socker. Men varför spelar det egentligen roll? De allra flesta bakelser innehåller förstås alla tre ingredienser, men det är absolut inget måste, utan man kan faktiskt baka utan dem!

Anledningen är egentligen relativt enkel. Våra kroppar har ofta svårt att hantera dessa tre ingredienser!

Har man exempelvis glutenintolerans kan man faktiskt bli sjuk av att äta vanligt bröd, tårtor och dylik mat. Detta eftersom det gluten som denna mat innehåller ger upphov till en reaktion från immunförsvaret. Denna reaktion kan i sin tur påverka strukturen på ens tarm och sätta käpp i hjulet för matsmältningen. Detta leder till kraftig viktminskning och dålig hälsa.

På samma sätt kan man dessutom ha laktosintolerans, vilket kan leda till diarré, uppbyggnad av gas och illamående. Mejeriprodukter tenderar dessutom att vara höga i fett, vilket kan vara en bidragande faktor till hjärtsjukdom och Alzheimers.

Vitt socker är socker som “renats”, ofta med hjälp av ben från kor. Denna raffineringsprocess innebär att vitt socker kan leda till en ökad risk för fetma, diabetes och hjärtsjukdom.

Kokboken är alltså väl genomtänkt och har som mål att skära bort sådant som är onödigt och som medför en risk för sjukdom! Detta till skillnad från många liknande kokböcker som helt enkelt hakat på en viss trend.

Skräddarsydda recept

Alla recept i Nyttigare Gott har författarna själva designat. Boken innehåller alltså skräddarsydda recept för den som är på jakt efter nyttigare bakelser helt utan gluten, laktos och vitt socker!

Exempel på recept inkluderar:

  • Knaprigt matbröd
  • Härliga kanelbullar
  • Glutenfria tårtor
  • Och mycket mer!

Det är viktigt att hålla extra noga koll på måtten när man bakar utan gluten, laktos och vitt socker. Detta eftersom denna form av bakning är ännu känsligare än vanligt. Bakar man en vanlig tårta kan det gå bra att ha i mindre socker eller lite mer mjöl – resultatet blir inte perfekt, men det blir ätbart!

Utan gluten kan bakningen dock bli riktigt krånglig, varför det är viktigt att man följer anvisningarna i boken så bra man kan för optimala resultat!

Sammanfattning

Nyttigare Gott – fritt från gluten, laktos och vitt socker är en receptbok som skiljer sig från normen och erbjuder läsare en något annorlunda kulinarisk upplevelse. Man behöver inte använda vare sig gluten eller laktos för att producera smarriga bakelser som imponerar på gäster och värmer själen!

Författarna Jenny och Magnus Andersson mår idag mycket bättre efter en total förändring av kosten, och nu vill de dela med sig av erfarenheterna (och recepten) till sina läsare.

Här får man 49 olika recept som alla är goda och nyttiga!

Boken lämpar sig alldeles utmärkt till läsare som är gluten- eller laktosintoleranta samt läsare som vill undvika vitt socker. Nyttigare Gott blir därför en utmärkt present att ge bort till exempelvis den glutenintoleranta i ens liv, men passar minst lika bra på ens egen bokhylla.

Hälsan börjar från tallriken. Om man inte känner sig bekväm med vikten eller välmåendet – varför inte testa något lite annorlunda?

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇