Bokrecension: Nemesis av Philip Roth

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Att slÄ upp Philip Roths Nemesis och börjar lÀsa Àr nÀstan som att komma hem. I alla fall om man som jag Àr en van Roth-lÀsare. För Äterigen placerar Roth sin berÀttelse i Newarks Weequahic-omrÄde, samma kvarter dÀr han sjÀlv vÀxte upp.

Även om jag sjĂ€lv aldrig har varit dĂ€r sĂ„ har jag lĂ€st tillrĂ€ckligt mĂ„nga romaner av Philip Roth för att kĂ€nna igen gatorna han nĂ€mner och uppleva en hemtam trygghet i miljöbeskrivningarna. För han rör sig bokstavligen pĂ„ mammas gata.

Det Àr sommaren 1944. Ute i vÀrlden rasar kriget för fullt. De allierade har invaderat Normandie och i Stilla Havet rycker de amerikanska trupperna allt nÀrmre Japan. I Newark Àr sommaren varmare Àn nÄgonsin. De förÀldrar som har rÄd skickar sina barn pÄ sommarlÀger eller flyr ut till Atlantkusten och sina sommarnöjen.

De fattiga barnen dÀremot fÄr nöja sig med de kommunala lek- och idrottsplatserna, sÄ Àven de judiska barnen i Weequahic. Ansvarig för just den lekplatsen Àr den unge gympalÀrare Bucky Cantor.

För trots att han frisk och vÀltrÀnad har han nekats möjligheten att bli soldat eftersom han Àr gravt nÀrsynt. Innerst inne anklagar han bittert sig sjÀlv för att hans bÀsta vÀnner Àr i Europa och kÀmpar mot Hitler, medan han hjÀlper kvarterets judiska pojkar att spela softball.

Fast just sommaren 1944 drabbas Newark av en fruktansvÀrd polioepidemi. Den börjar i de italienska kvarteren men sprider sig snabbt till det judiska omrÄdet Weequahic. Till en början Àr allt lugnt, men nÀr tvÄ av Buckys lekplatsbarn avlider börjar paniken sprida sig genom omrÄdet, men ocksÄ i Bucky.

Slutligen blir situationen sÄ svÄr att Bucky flyr till till ett sommarlÀgar dÀr han börjar jobba som simlÀrare. Men Àven lÀgret drabbas av polio och en pojke dör. Till slut insjuknar Àven Bucky och blir handikappad för livet. Inte bara av polioinfektionen utan ocksÄ av bitterhet, sjÀlvanklagelser och skuldkÀnslor.

Boken Àr uppdelad i tre avsnitt. Det första (som tar upp exakt halva boken) handlar om Newark och hur polioepidemin sprider sig genom staden. Andra avsnittet utspelar sig pÄ sommarlÀgret dit Bucky flyr och först upplever riktig sommarlycka, som sedan förbyts i sorg och skrÀck nÀr de första poliofallen dyker upp.

I det tredje avsnittet förflyttas vi till 1971 dÀr bokens berÀttare Äter stöter ihop med Bucky Cantor och det Àr dÄ han fÄr hela den historia som har ÄterberÀttats i bokens tvÄ första delar.

Just greppet med att berÀttaren stöter ihop med den person vars historia Äterges Àr ett grepp Philip Roth ofta Äterkommer till, bland annat i sin mÀsterliga roman Amerikansk pastoral. Fast skillnaden mot Nemesis Àr att dÀr sker mötet i början av boken och inte slutet.

Bucky och berÀttarens samtal rör sig förstÄs kring 1944 Ärs polioepidemi. Men Philip Roth stÀller ocksÄ Buckys bitterhet och misslyckade liv mot berÀttarens framgÄngar trots sitt handikapp, Àven det orsakt av polioepidemin i Newark 1944.

För Nemesis genomgÄende tema Àr sorg och skuld. Framförallt dÄ den skuld överlevande efter en katastrof kÀnner gentemot de som har förlorats. Men ocksÄ hur den sorgen och skulden kan fullkomligt besegra en person och göra honom handlingsförlamad.

I Nemesis kÀnns Philip Roth nedtonad, nÀstintill melankolisk, pÄ ett sÀtt jag knappt kÀnner igen frÄn hans andra böcker.

DÀr tycker jag att han har en mycket mer kraftfull, mer kolerisk sÄ att sÀga. Fast det Àr ju den nedtonade prosan som gör att polioepidemins tragedi blir sÄ kÀnslomÀssigt drabbande för lÀsaren.

InlÀgg senast uppdaterat: 4 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇