Bokrecension: Middagsmörker av Charlotte Cederlund

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Middagsmörker
Författare: Charlotte Cederlund
Serie: Idijärvi #1
Sidor: 300
Recex: Ja

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar. 

Jag följde Charlottes blogg i flera år, och har varit sugen på att läsa hennes debutbok sedan hon först släppte beskedet. Sedan blev den liksom lite bortglömd, och det var inte förrän jag fick mailet om att läsa andra boken i serien som jag kom på det igen. Och då hade jag turen att få Middagsmörker som recex, och jag måste säga att jag gillade den skarpt.

Jag måste ju erkänna att jag vet pinsamt lite (läs ingenting) om samekulturen, och jag uppskattade verkligen att få lära mig mer här. Kulturen och historian var väldigt intressant, och de samiska fraser som förekom vävdes snyggt in i bokens övriga språk. Plus också för ordlistan längst bra.

Handlingen var dessutom vansinnigt spännande, och när jag väl kom in i boken ville jag inte sluta läsa. Slutet var så himla bra, och jag längtar nu med spänning efter nästa bok.

När det kommer till karaktärerna så var jag väldigt förtjust i Áili. Hon var charmig och väldigt lätt att följa. Jag tyckte dessutom mycket om Olivia och Ráijá. Válde var jag dock aldrig särskilt förtjust i, tyckte mest att han verkade skum, och jag var ganska nöjd med att lämna honom där i slutet. Jag undrar dock vad som kommer att hända längre fram…

Middagsmörker var en klar överraskning, och en bok jag verkligen tyckte om. En oerhört bra debut, och där jag verkligen längtar efter att få läsa mer. Tur att det inte alls är så långt kvar (i skrivande stund) tills andra boken släpps, för jag behöver mer nu. Rekommenderas varmt.

8 / 10 👍

Inlägg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇