Bokrecension: Medvetna Val: från offerkofta till möjlighetsmantel av Stellan Nordahl

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

 Hur pass mycket kontroll har man egentligen över sitt liv? Det är många som lämnar över ansvaret för hur livet har gått till “ödet” eller “turen”. Det blir ofta mycket enklare så – då slipper man själv agera.

Det är ju enklare att klaga än att faktiskt försöka påverka ens omgivning. Men det måste inte vara så. Genom att slänga av sig offerkoftan och ta en noga titt på dem möjligheter man har framför sig kan livet bli så mycket mer.

Stellan Nordahl, författare till Medvetna Val: från offerkofta till möjlighetsmantel

Det är precis vad Medvetna Val: Från offerkofta till möjlighetsmantel, författad av Stellan Nordahl, går ut på. Här lär man sig om hur medvetna val helt kan förändra ens liv.

Medvetna val-modellen går ut på att försöka förstå sig på vad man själv kan göra för att aktivt ändra på ens omgivning, istället för att lämna över allt ansvar till omständigheterna. Genom att vara medveten om varför man gör det man gör, blir målet mycket tydligare, och man kan välja sådant som är fördelaktigt för just en själv.

Böcker inom genren populärpsykologi kan vara väldigt givande, men tenderar att lova alldeles för mycket. Det är inte ofta som man kastar omkull hela sitt liv bara för att man läst en intressant bok – men plötsligt händer det. Ibland kan en enda bok vara katalysatorn för en helt ny bana i livet.

Hur ser det ut med Medvetna Val: Från offerkofta till möjlighetsmantel? I denna artikel får man lära sig mer om boken, och hur den eventuellt kan påverka ens liv från dag till dag.

Man behöver rätt resurser

Den underliggande strategin i Medvetna Val är just medvetna val-modellen. Den går ut på att man skapar en medvetenhet kring de resurser som krävs för att man ska kunna påverka de situationer som man möts med.

Genom medvetna val-modellen slipper man vara ett offer för sina omständigheter, och kan därför forma ens verklighet utefter det man själv vill åt.

Enligt Nordahl kan man genom att använda sig av denna modell övergå från en offermentalitet till en påverkansmöjlighet. Men att åstadkomma detta kräver förstås en hel del. Det krävs självklart att man är villig att arbeta för det man vill, men utöver det behöver man dessutom rätt resurser.

Med medvetna val-modellen kan man göra sig medveten om dem resurser som behövs för att man ska kunna få påverkansmöjligheter, samt identifiera saker och ting som tar upp onödigt med resurser. Med denna kunskap till hands kan man själv fylla på med resurser vid behov.

Men vad är dessa resurser rent konkret? Det kan handla om både det som är internt (exempelvis den egna motivationen) och det som är externt (såsom ens kollegor). Genom att öka ens medvetenhet om dessa resurser, kan man allokera dem utefter ens egna behov. Sådant som dränerar resurser, exempelvis negativa förhållanden eller prokrastination, blir mycket enklare att slänga ifrån sig när man väl är medveten om dem.

Viktiga begrepp i modellen är ansvar, empati och delaktighet. Med hjälp av dessa resurser kan man påverka mer än enbart en själv, man kan dessutom inspirera och forma dem runt omkring.

Det är just genom att påverka personerna som står en närmast som man kan ta kliven in i möjligheternas land. Tillsammans blir man starkare, vilket innebär en större chans för förändring.

Viktigt att delta aktivt

Att övergå till passivt deltagande, såväl i privatlivet som på arbetsplatsen, är lätt hänt. När man väl hamnat i en rutin är det vanligtvis enklare att röra sig genom livet på autopilot, och människor dras ofta till det som är enklast. Men det är inte det som gör oss lyckliga. 

Det är just därför som Nordahl i sin bok uppmanar till aktivt deltagande. Det är genom att delta aktivt som man kan börja skapa den framtid man själv vill åt, och leda andra mot samma mål.

Fokuset hamnar ofta på ledarskap, och denna bok lämpar sig därför väl till läsare som befinner sig i ledarroller. Detta särskilt om man inte riktigt känner sig bekväm med att leda andra.

Vikten av att delta aktivt i en större grupp är något som författaren själv förstår sig på. Nordahl är civilingenjör, civilekonom och officer, och har i sitt arbete fått samarbeta med en lång rad av olika kollegor. Genom sina erfarenheter har Nordahl fått en mycket bättre förståelse över vad som krävs för att en grupp ska kunna fungera i harmoni. Det viktigaste är – förstås – engagemang.

Det är just därför som Nordahl, tillsammans med sex andra medförfattare, producerat Medvetna Val. För att utbilda andra om dem mjuka delarna i ledarrollen, och visa upp en modell som kan fungera både i privatlivet och arbetslivet. En modell som uppmanar till handling.

Förändring är möjligt

Att man inte kan lära en gammal hund att sitta är ett ordspråk som man fått höra rätt ofta, ända sedan barnsben. Men alla som faktiskt spenderat tid med en äldre hund vet ju om att detta inte alls är sant.

Äldre hundar är kanske mindre benägna att vilja ändra på sig, men de kan lära sig nya tricks förutsatt att de får tillgång till rätt resurser och rätt omgivning. Rätt förutsättningar kan alltså öka förändringsbenägenheten.

Enligt Nordahl är tanken bakom den medvetna val-modellen att hjälpa organisationer att utvecklas i rätt riktning. Detta i syfte att skapa en ökad förändringsbenägenhet. Genom ständig positiv förändring kan man strömlinjeforma sin verksamhet och skapa en miljö som både är produktiv och inspirerande.

Människor vill inte vara offer, det känns inte riktigt naturligt. Man vill känna att man har kontroll över sitt liv, men för det krävs rätt kunskap.

Summering

Medvetna Val: Från offerkofta till möjlighetsmantel är en inspirerande bok som innehåller en hel del praktisk information för den som vill ta en mer aktiv roll i livet.

Fokuset här ligger på hur man kan använda sig av den medvetna val-modellen för att identifiera ens förutsättningar, samt reda ut vad man behöver göra för att röra sig i en positiv riktning. 

Detta är en bok med information som är relevant både i privatlivet och i arbetslivet. Rekommenderas för läsare som vill kunna leda andra på ett positivt och inspirerande vis!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇