Bokrecension: Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Manglade dukar och vikta servetter
Författare: Ewa Klingberg
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 978-91-7545-695-9
Serie: Huskvarnasviten #1
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 358

Handling

Utan att riktigt förstÄ hur det gick till sÄ hÀr Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgÀster som nu Àr hennes ansvar. En av lÀgenheterna ska hon inreda sjÀlv. 

NÀr Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vÀnds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjÀlp frÄn Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan kÀnner till Àr att en av möblerna döljer en gammal hemlighet. Denna hemlighet leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett vÀlbemedlat hem i Karlskrona Är 1851. 

Ensamheten blir plötsligt ett virrvarr av nya bekantskaper, de gamla murriga vÀggarna fÄr nytt liv och Felicias sÄrade hjÀrta tinar upp. Men hur ska hon hantera en kÀrlek som Àr  omöjlig redan frÄn början?

Mitt omdöme

Manglade dukar och vikta servetter Àr den första delen i serien som författaren kallar Huskvarnaserien dÄ den utspelar sig i just Huskvarna. Jag har följt Ewa Klingbergs blogg Holavedsbrudar samt hennes instagram en lÀngre tid.

Det hÀr Àr en charmig och varm berÀttelse om kÀrlek, livet och vÀnskap. Boken bestÄr av tvÄ parallellberÀttelser som mot slutet vÀvs ihop. DÄtid utspelar sig under 1860-talet i Karlshamn med Nanny, och nutid i Huskvarna med Felicia.

Som vanligt Àr den historiska biten mest intressant. Jag hade velat veta mer om Nanny.

Nutid Àr inte dÄlig men jag hade lite svÄrt för Felicia som person, kÀnde att historien om Nanny var mycket intressantare. KÀrlekshistorien som hon och Jonathan utvecklar Àr bar för himla tramsig.

Hur svÄrt ska det vara att frÄga karln rÀtt ut?!

Varför kan folk inte bara prata med varandra?! Det kÀndes inte riktigt trovÀrdigt. Hon kÀnns sÄ underlig och naiv, blundar för saker som Àr rakt framför nÀsan pÄ henne. Verkligen alla bara kliver in i hennes lÀgenhet och hjÀlper henne med det ena och andra.

Jag har lite svÄrt att tro pÄ det, visst finns det snÀlla och hjÀlpsamma mÀnniskor. Men att varenda en som kliver in i hennes liv bara sÄdÀr utan baktanke hjÀlper henne hela tiden. Mina grannar hÀlsar knappt pÄ varandra i trapphuset sÄ grattis till att hon verkar ha Sveriges 4-5 bÀsta grannar.

De bÄda berÀttelserna vÀvs sÄ smÄningom samman pÄ ett fint sÀtt, trots att jag kÀnde att historien var en aning förutsÀgbar kommer jag pÄ mig sjÀlv med att spekulera hur det skulle knytas samman mot slutet. Det blev inte riktigt som jag tÀnkt mig men slutet var bra.

Jag tycker vÀldigt mycket om hur författaren skriver om de historiska kopplingarna och anekdoter. Mycket sitter i detaljerna, stÀmningen Àr sÄ fin och charmig.

MÄste verkligen se till att skaffa uppföljaren.

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇