Bokrecension: LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

LCHF står för Low Carb High Fat och är en kostmodell som, likt namnet antyder, rekommenderar mindre kolhydrater och mer fett, i syfte att hjälpa med såväl matsmältningen som vikten och det generella måendet. 

Modellen är utvecklad av Annika Dahlqvist, som tillsammans med Birgitta Höglund författat boken som blir fokus för denna recension, det vill säga LCHF för seniorer.

Många av de besvär som plågar äldre svenskar (exempelvis högt blodtryck eller diabetes) kan, enligt Dahlqvist, härstamma från en dålig kost. 

Att äta rätt och riktigt känns som något som borde komma naturligt, men i denna era av bearbetade livsmedel och karamelliserade berg av socker i allt vi äter och dricker blir det som borde vara enkelt istället ytterst komplicerat.

Annika och Birgitta är två som själva haft hälsobesvär, men tack vare en omställning av kosten har de lyckats gå ner i vikt och eliminera besvär som exempelvis IBS. 

Det är just därför som de rekommenderar LCHF till seniorer som lider av liknande besvär, och med både läkaren Annika och köksmästaren Birgitta som författare lovar LCHF för seniorer en gastronomisk upplevelse som blir en fröjd för både gommen och matsmältningssystemet!

Men hur användbar blir boken rent praktiskt? I denna recension får man en närmare titt på LCHF för seniorer och dess innehåll, för att se om det är en bok som kan passa ens eget – eller kanske far- och morföräldrarnas – liv.

Om författarna

Att byta kost är inte enkelt. Mat är något som ligger oss nära om hjärtat; en kulturell prägel som förgyller vardagen och närar våra kroppar. Vem ser inte fram emot en härlig och klassisk svensk middag bestående av köttbullar, potatismos, lingonsylt och kanske lite brunsås efter en lång arbetsdag?

Behöver man byta kost krävs därmed en hel del övertygande, och den kostmodell man byter till måste vara praktisk, rekommenderad av läkare och dietister, samt innehålla minst lika god mat som man är van vid (men helst godare!).

LCHF för seniorer är som tidigare nämnt författad av en allmänläkare i Annika Dahlqvist och en köksmästare i Birgitta Höglund. Det innebär att man här får det bästa av två världar, både det medicinska och det gastronomiska.

Annika är en internationellt berömd allmänläkare som utvecklat kostmodellen som boken baserar sig på. Hon arbetar som familjeläkare på en vårdcentral, driver en blogg om kost och föreläsare. Annika har dessutom många års erfarenhet av att behandla just seniorer, och förstår sig på vad de behöver för att må som allra bäst.

Birgitta har ingen medicinsk bakgrund, men det hon levererar till paketet är flera årtiondens erfarenhet inom den kulinariska världen. Hon har nämligen arbetat som kock och köksmästare i flera olika restauranger genom åren och dessutom arbetat som matkrönikör.

Tillsammans har de lyckats sammanställa ett flertal recept som stimulerar både smaklökarna och matsmältningen, samt en hel del tips och praktisk information att ha i åtanke vid övergång till LCHF.

LCHF

Low Carb High Fat är en kostmodell som låter enkel rent konceptmässigt, men som kan vara något komplicerad att faktiskt implementera rent praktiskt. Går det att äta bröd exempelvis? Eller vad sägs om pizza, det innehåller ju en hel del fett?

LCHF för seniorer inleds med en sammanfattning av vad LCHF är och hur man borde tänka kring kosten. Exempelvis rekommenderar författarna att man minimerar tillsatser i ens mat för att skona matsmältningssystemet – naturligare mat blir hälsosamt!

Fokuset är alltså på enklare recept som inte innehåller 20 olika ingredienser, men enklare mat behöver absolut inte betyda tråkig eller smaklös mat bara för att boken riktar sig främst till seniorer. 

Många recensioner för LCHF för seniorer hyllar särskilt den stora variationen i recepten och den goda smaken på allt som erbjuds. Det innebär att boken (och kosten!) passar alla, oavsett ålder. 

Enklare recept innebär dessutom vanligtvis billigare maträtter, vilket kan vara en fördel för läsaren som vill strama till matbudgeten utan att för den delen kompromissa med vare sig näringen eller smaken.

Boken innehåller en guldgruva av värdefull information om hur man borde strukturera sitt ätande, och om LCHF i synnerhet. Boken lämpar sig därför till alla som är intresserade av olika koster och spännande nya recept.

Något som saknas i boken är information kring makronutrienterna i recepten. 

Det går förstås inte att ge en absolut siffra på mängden protein, fett och kolhydrater – eftersom man inte alltid kan få tag på samma ingredienser eller ingredienser av samma storlek – men en ungefärlig siffra skulle förenkla övergången till LCHF för många läsare och spara tid för de som håller en mer noggrann koll på kosten.

Exempel på recept

En receptbok utan bra recept är inget bra att ha, det spelar ingen roll hur mycket kostinformation som man får på köpet. Som tur nog blir det riktigt smarriga recept i LCHF för seniorer – inte särskilt underligt med tanke på Birgittas bakgrund! Några intressanta recept i boken inkluderar bland annat:

  • Rökt lax med äggsmör
  • Broccolisoppa med räkor och ost
  • Laxpaj med räkor
  • Pannbiff med stuvad vitkål

Det är alltså otroligt enkla men smakrika recept det hela gäller. För den som älskar husmanskost blir det inte bättre än såhär! 

Recepten är dessutom enkla att hantera för läsaren som inte är särskilt erfaren i köket, men vill öva upp färdigheterna med recept som både går snabbt att laga och resulterar i riktigt god mat.

Sammanfattning

LCHF för seniorer är en bok som är en absolut nödvändighet i alla ålderdomshem, men namnet till trots är detta en bok som passar läsare i alla åldrar. 

Tack vare ett samarbete mellan den populära allmänläkaren Annika Dahlqvist och den kulinariskt erfarne Birgitta Höglund får man här mat som både är näringsrikt och gott! 

Recepten är enkla att komma igång med, även för den som inte är särskilt erfaren i köket. Exempel på recept är rökt lax med äggsmör och pannbiff med stuvad vitkål. Boken blir perfekt som present eller som ett tillägg till det egna köket!

Boken köpes enklast hos Bokbörsen i dagsläget.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇