Bokrecension: Kallocain av Karin Boye

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Karin Boyes bok Kallocain Àr en klassiker inom svensk litteratur. I det hÀr inlÀgget har vi tagit oss friheten att recensera boken. Sammantaget Àr det en klassiker av en anledning, nedan redogör vi varför.

Boken Kallocain gavs ut för första gĂ„ngen Ă„r 1940, ett Ă„r innan Karin Boye valde att avsluta sitt liv — nĂ„got som onekligen kom att bidra till hennes mytomspunna image.

Det Àr svÄrt att inte intressera sig för Karin Boyes privatliv nÀr man fÄr reda pÄ att hon avslutat sitt egna liv efter att ha gett ut en bok som kommit att bli en bÀstsÀljare. Jag har dÀrför valt att lÀsa mÄnga av hennes sjÀlvbiografier vilket oundvikligen kan komma att fÀrga av sig pÄ min recension av hennes bok Kallocain.

Det finns en fara i att tolka en författares verk som biografiskt, dÄ ett verk vid analys helst ska stÄ helt fritt frÄn författaren och dennes liv. Efter att ha lÀst hennes dikter, Àr det en upplevelse att Àven lÀsa de romaner som hon skrivit; för Àven om det Àr en annan sorts röst hÀr kÀnner man ÀndÄ igen det starka, taktfasta och symboliska i det skrivna.

Kallocain: Inledning

Kallocain Àr en dystopisk roman som skrevs redan nio Är innan George Orwells 1984 gavs ut, vilket kan vara intressant att pÄpeka. Det Àr dock oklart om Orwell pÄverkades av Boye i sitt skrivande.

Karin Boye gav ut fem romaner och fyra diktsamlingar, samt en diktsamling postumt. Hon blev 41 Ă„r gammal.

Kallocain och 1984 – Den dystopiska duon

Kan den hÀr romanen verkligen nÀmnas i samma mening som 1984? Jag var lite skeptisk inledningsvis. Men Kallocain förtjÀnar övervÀgande vid sidan av 1984, och de Àr verkligen en duo.

Å ena sidan kom mycket av deras inspiration frĂ„n Nazityskland och Stalin och de skildrar bĂ„da livet i en futuristisk, mardrömslik, totalitĂ€r stat.

Men det finns ocksÄ stora skillnader, som att 1984 och Kallocain bÄda Àr fÀrska, unika tillvÀgagÄngssÀtt för ett delat intresse.

Om Orwell tenderade mot den politiska och kulturella diagnosen av den totalitÀra staten, fokuserar Boye pÄ dess implikationer för det mÀnskliga hjÀrtat, utan att vara för sentimental. Orwells Winston Smith blir visserligen kÀr, men det Àr en kÀrleksaffÀr skriven av en engelsman.

Det finns sex, kaffe och sylt – och den dĂ€r mycket brittiska blandningen av djup kĂ€nsla och svaga uttryck. Orwell Ă€r starkast nĂ„gon annanstans, inom den politiska teorins omrĂ„de och kulturens underkastelse under makten. Boye, dĂ€remot, ger sin poetiska kĂ€nslighet till stor effekt pĂ„ de inre liven hos mĂ€nniskor som bor i vĂ€rldsstaten. Orwells mĂ„nga saker — Newspeak, de mĂ„nga kontoren, etc. — Ă€r inte kĂ€llor till fascination i Kallocain. Det hĂ€r Ă€r en bok om inre liv.

En annan markant skillnad gĂ€ller vĂ„ra huvudpersoner. Orwells Winston Smith Ă€r en sĂ„ heroisk figur som man kan hoppas pĂ„ i hans dystopi. FrĂ„n början Ă€r vi sympatiska och hejar pĂ„ honom, vĂ€l medvetna om att han Ă€r dömd. Och Smith följer bĂ„gen frĂ„n frĂ€lst till fördömd. Men Boyes Leo Kall Ă€r en trogen kugge i maskinen, avskyvĂ€rd med i bĂ€sta fall tillfĂ€lliga flimrar av mĂ€nsklighet. TrovĂ€rdigt nog Ă€ndrar han sig och följer bĂ„gen frĂ„n förbannat till 
 ja, vi sitter kvar med optimism, men inget löfte. Kall slutar dĂ€r Smith börjar. I denna mening Ă€r Kallocain mindre mörk, och slutar med budskapet som varje lĂ€sare har inom sig, den gröna biten av livet som besvĂ€rar despoten eftersom det gör kĂ€rlek möjlig.

Om du gillade 1984 gör du dig sjÀlv en stor otjÀnst genom att inte lÀsa den hÀr boken. Liksom 1984 Àr det en övertygande lÀsning med fart framÄt. Och det Àr en varnande berÀttelse som, enligt mig, aldrig kan ÄterberÀttas tillrÀckligt ofta.

Kallocain: Sammanfattning

Det hÀr Àr förmodligen den bÀsta svenska romanen nÄgonsin. Den Àr skriven i samma stil som Orwells 1984 men dÀr Orwell Àr rent politisk Àr Boye mycket mer existentiell. Kallocain Àr inte bara en kritisk reflexion av den totalitÀra staten utan snarare ett experiment som söker för att ta reda pÄ om den livskraft som finns i varje man och kvinna verkligen kan förstöras (vilket pÄ mÄnga sÀtt Àr syftet med staten i Kallocain). Kanske kan man bara kontrolleras till en viss grad.

Om du pressar ett Àgg för hÄrt kommer det att spricka, och dÄ kan du inte stoppa innehÄllet frÄn att slÀppa dina hÀnder. Det Àr knappast nÄgon slump att substansen som gett romanen dess namn Àr grön; livets fÀrg.

Jag rekommenderar starkt alla att lÀsa denna bok (om och om igen om möjligt).

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇