Bokrecension: Jellicoe Road av Melina Marchetta

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Jag har nu lÀst min andra bok av Melina Marchetta och Àr sÄ himla imponerad. Det Àr nÄgot med hennes ungdomsböcker som fÄr en att kastas in i en vÀrld som man absolut inte vill lÀmna. Saving Francesca kanske inte Àr lika bra som Jellicoe Road, men den fÄr mig ÀndÄ att skratta och le och lida tillsammans med karaktÀrerna Ànda fram till sista sidan.

Boken handlar om Francesca som befinner sig i en tid dÄ allt stormar. Hon Àr sexton Är och allt Àr jobbigt redan som det Àr i den Äldern med kompisar och skolan, men nÀr hennes mamma en dag vÀgrar gÄ upp ur sÀngen försvinner Francescas enda fasta punkt i livet.

Precis som i Jellicoe Road sÄ spelar mamma-karaktÀren en viktig roll i berÀttelsen. Mamman Àr speciell och bÀr pÄ nÄgot som hon bara kan hÄlla för sig sjÀlv. I detta fall en depression Francesca inte kan förstÄ och i Jellicoe Road hemligheter som Taylor inte fÄr veta om sin uppvÀxt.

Men Melina Marchetta lyckas med att inte fÄ allt att bli sÄ elÀndigt. TvÀrtom sÄ blir jag glad av att lÀsa hennes böcker.

Dialogerna Àr roliga och alltid med en tvist som fÄr det sorgliga och jobbiga att blandas ut med vÀnskap, glÀdje och kÀrlek.

Sedan Àr det omöjligt att inte Àlska hennes karaktÀrer som Àr sÄ levande och alltid har starka personligheter som man i vanliga fall skulle stört sig pÄ, men nu bara vill ha mer och mer av.

Hon skriver sĂ„ himla fina böcker helt enkelt och jag ser fram att lĂ€sa hennes andra böcker The Piper’s Son och Looking for Alibrandi.

The Piper’s Son ska dessutom vara en fortsĂ€ttning pÄ Saving Francesca!

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇