“Den odefinierbara” skriver från andra sidan döden

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

I Julia Pastranas namn

Julia Pastrana hånades under sin korta livstid (1834-1860) för hennes minst sagt underliga utseende. “Apkvinnan”, “Den odefinierbara” eller “Vargkvinnan” var tre av hennes scennamn.

Pastranas tjocka kroppshår och något vilda ansiktsdrag gjorde henne populär bland befolkningen i hennes födelseland Mexiko.

Hon uppträdde på scen för att underhålla publiken med hennes vackra sångröst och unika utseende. “Apkvinnan” var intelligent och betänksam, men i publikens ögon var hon helt enkelt en underlighet.

I Julia Pastranas namn är en roman som skildrar för Pastranas liv, med författarens egna reflektioner inbakade mellan de mer faktabaserade delarna.

Detta är ett mellanting mellan en roman och en biografi, trots att subjektet varit död sedan 1860.

I Julia Pastranas namn är en unik bok som har mycket att erbjuda läsaren som vill åt en ny erfarenhet och som vill läsa något som har rötter i verkligheten.

Boken köper du enklast via följande länk: https://www.bokus.com/bok/9789185725601/i-julia-pastranas-namn/

Om författaren

Den som författat I Julia Pastranas namn är ingen annan än Maj-Britt Wiggh, som debuterade i 1989 med romanen Månsådd. Sedan dess har hon publicerat flertalet romaner och upplevt stor framgång som författare.

I Julia Pastranas namn utkom våren 2021.

Skrivet i Pastranas namn – från andra sidan döden

Pastranas livshistoria befinner sig emellan två romandelar som heter Oron I och Oron II.

Här får man läsa om hur “Apkvinnan” hanterade publikens skratt och fascinerade blickar. Pastrana tvingades dölja ansiktet när hon var ute på stan, för att undvika glåpord och ännu värre reaktioner från folket runtomkring.

Karriären blev framgångsrik – till skillnad från många andra “freakshows” fick Pastrana uppträda i fina salonger och fick dessutom klä sig i vackra klänningar och dylikt. Hon gifte sig med managern Mr Lent och levde ett, i viss utsträckning, normalt liv.

Framgången i Mexiko ledde till en världsturné, och Pastrana fick möjlighet att uppträda i bland annat New York, London och Moskva.

Hon avled av feber vid endast 26 års ålder, i barnsäng. Maken kom att stoppa upp både henne och barnet för att kunna fortsätta stoltsera runt “Apkvinnan” för publiker runtom världen.

Det var alltså inte ett enkelt liv som hon ledde. Wiggh lyckas med romanen skriva om Pastrana ur ett jag-perspektiv, utan att för den delen sätta ord i munnen på en död kvinna.

Kvinnan bakom det underliga utseendet

Man får inte döma en bok efter dess omslag. Pastrana var inte den vilde som publik trodde att hon var. Hon hade en utomordentligt vacker sångröst och ett intellektuellt sinne.

Trots de många motgångarna i livet presenteras hon i boken som en kvinna med självförtroende. Pastrana är inte bitter, utan känner sig säker i sig själv trots att publikerna gör sig lustiga över henne.

Boken kan anses vara något kontroversiell i dess presentation, men är samtidigt en stark hyllning för en stark kvinna i Pastrana.

Sammanfattning

I Julia Pastranas namn är en unik och tankeväckande bok som skiljer sig fullkomligt från de romaner som du läst förut.

Här får man ta del av den inspirerande berättelsen om Pastrana på ett innovativt sätt, med faktadelar inbakade mellan mer fiktiva delar. Boken lämpar sig utmärkt som sen julklapp till föräldrarna!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇