Bokrecension: Himlen är nära av Dean Koontz

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

När jag var tonåring tror jag att jag läste alla böcker som Stephen King gav ut på 1980-talet. Jag läste även några böcker av Dean Koontz, men inte alls lika många. Nu tänkte jag åtgärda det. Jag har läst Himlen är nära som Koontz gav ut 2001 (på svenska 2003). Jag har även en till bok av Koontz som ligger och väntar på att bli läst och recenserad.

I en av solen förbränd husvagnspark i Kalifornien funderar Micky Bellsong över sitt liv. Hon är 28 år, har hittills haft ett trassligt liv, som hon nu avser att försöka reda ut, genom att flytta till sin fasters husvagn. Men det är lättare sagt än gjort.

En dag får hon en ny granne i den snart 10-åriga flickan Leilani. Flickan har en lätt missbildad hand, samt ett ben som inte fungerar som det ska och bär därför benskena. Men det är ingen vanlig flicka, utan en mycket intelligent liten dam, som möter livets prövningar med en ordentlig dos humor.

Tyvärr så hjälper inte alltid det, särskilt inte mot onda människor och sådana finns det ju som bekant gott om. Helt plötsligt försvinner Leilani och Micky känner på sig att flickan är i dödlig fara.

Vi får också möta privatdeckaren Noah som även han har haft ett trassligt liv, i form av en trasslig och stökig uppväxt, men han kunde ta sig ur det och blev polis. Han har en person som han måste ta hand om, en person som är hela hans liv. Om något händer henne vet Noah inte vad han skulle göra, då skulle allt vara meningslöst.

En pojke flyr för sitt liv. Några onda människor har dödat hans mamma och nu är de ute efter honom.

Där han flyr i natten funderar han över sitt förflutna och sin framtid och den uppgift som är ålagd honom.

Han kommer till ett hus där han bryter sig in, tar lite mat och pengar och även kläder från en pojke som ser ut att vara i samma ålder som honom. Men han får bråttom därifrån, för de onda kommer efter honom, de dödar familjen som bor i huset. Utom en hund, som nu blir pojkens enda sällskap.

Dessa människors vägar leder oundvikligen i en riktning som innebär att de kommer att korsas och en kataklysm mellan två världar kommer att ske.

Dean Koontz skriver med en fermitet och berättarglädje som det var längesedan jag såg hos en författare.

Språket är mustigt, intrigen kanske inte så komplex, men Koontz diskuterar genom sina karaktärer många olika företeelser i vårt samhälle – alltifrån om det finns liv på andra platser än vår jord till om det finns en Gud – men det som genomsyrar hela romanen är kampen mellan det onda och goda.

Den kampen är vild och rå och med en del offer, en del hjältar och en hel del vanliga människor som bara för sitt bästa för att överleva.

Inlägg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇