Bokrecension: Hellre arg än död av Marie Niljung

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Livet kan liknas vid en berg- och dalbana.

Det svänger både uppåt och nedåt, men ibland åker man ner alldeles för fort. 

När livet är allra tuffast kan det vara svårt att se en väg framåt, och det är just då man behöver som mest hjälp. Men ofta vågar inte de runt omkring ställa upp. 

Det är svårt att diskutera ämnen såsom självmordstankar och destruktivt beteende. Självskada, drogmissbruk och dylikt är tunga ämnen som de allra flesta inte vågar sig på.

Hellre arg än död handlar om modet att våga vara medmänniska.

Att fråga hur kompisen mår och våga höra svaret. Det modet är något som kan rädda liv på dem runt omkring. Att ta det första steget är svårt, men nödvändigt och livsviktigt.

Ändå är det många som väljer att stoppa fingrarna i öronen och ignorera det som sker precis bredvid. Detta eftersom man inte vill uppröra eller störa. De kanske inte mår dåligt; det kanske är en själv som inbillar sig. 

Frågar man då finns risken att personen blir arg. Men är lite ilska det värsta som kan hända? Enligt författaren Marie Niljung: hellre arg än död.

I denna artikel får man lära sig mer om boken Hellre arg än död som utkom i slutet på år 2019. Detta är en tung bok med ett väldigt djupt och viktigt budskap.

Om författaren

Självmord är något som påverkat författaren på en väldigt personlig nivå. Båda föräldrar begick nämligen självmord bara några år isär. 

Det var det som drev Marie Niljung till att försöka ta handling. Hon valde att utbilda sig själv och så småningom andra om vad det är som driver folk till att helt tappa hoppet. 

Enligt Niljung själv skulle föräldrarna fortfarande leva idag om hon hade haft rätt kunskap alla de åren tillbaka.

Marie Niljung har tidigare varit föreläsare och chef på Suicide Zero, en organisation med målet att förebygga självmord och se till att folk får den hjälp de behöver innan det är för sent. 

Idag driver hon sitt eget företag där hon utbildar andra om självmord och mental hälsa. Målet är att hjälpa folk utveckla en arbetsmiljö och arbetsmetodik som uppmuntrar till god psykisk hälsa. 

Det är i linje med detta mål som hon skrivit boken Hellre arg än död, som dessutom utgör hennes debut som författare.

Niljung är rehabkonsult och HR-specialist. Hon är alltså otroligt kunnig vad gäller det mänskliga psyket, och förstår sig på vad människor kräver för att må bra. Hon vill nu dela med sig av denna kunskap, i hopp om att det kan rädda liv och ändra på gamla tankesätt.

Destruktivt beteende

Varje individ har själv det största ansvaret över sitt liv. Det är upp till en själv att söka hjälp när man behöver det, och att lyssna på det råd man får från läkare, psykologer och andra experter kring mental hälsa. 

Det innebär dock inte att de runt omkring inte har något ansvar alls. När man ser någon engagera sig i destruktivt beteende får man inte vända sig ifrån det eller bortförklara det.  

Destruktivt beteende tenderar nämligen att bli värre och värre utan extern hjälp. Mår man dåligt blir det ännu sämre av att missbruka droger, skada sig själv eller skippa jobbpasset.

Samtidigt kan man inte tvinga någon till att ta handling som inte vill. Denna balans är något som författaren förstår sig på väl, eftersom hon själv varit med om det med sina egna föräldrar, särskilt pappan Sven.

Självmord – ett ord med fel betoning

Niljung gillar inte begreppet självmord. Mord är ju ett ohyggligt brott, och termen ter sig därför klandra den som dött. Men den som begått självmord är förstås ett offer, och den egentliga förövaren är den mänskliga hjärnan. 

Trots det finns det ett ansvar för det som skett både hos den som avlidit och de runt omkring. Författaren föredrar därför termen ”psykologiskt olycksfall”. 

Det känns som något man kan ta itu med, inte bara något oundvikligt som plötsligt händer. Olyckor är vanligtvis något man kan förhindra, medan självmord känns hopplöst och obegripligt.

Psykologiska olycksfall kan drabba alla. Det är inte alltid lätt att se tecknen, och de som är seriöst självmordsbenägna väljer vanligtvis inte att dela med sig av tankarna självmant. 

De vill ju egentligen inte att någon ska försöka stoppa dem. Ändå är det viktigt att försöka hålla utkik efter de tecken som finns, och ställa upp när någon behöver hjälp. Ibland kan en tröstande axel och ett lyssnande öra vara skillnaden mellan liv och död.

Tecken att hålla utkik efter

Det kan vara svårt att identifiera när någon känner sig självmordsbenägen. Det finns idag ett stigma kring ämnet, och många som mår sämre skäms över de egna tankarna. 

Man vill inte heller att någon ska försöka stoppa en. Det viktigaste man kan göra som utomstående är att fråga personen direkt: hur mår de? 

Det värsta som kan hända är att de blir arga eller upprörda; hellre arg än död, som författaren själv säger.

Ett tecken att hålla utkik efter är snabba förändringar i måendet. Om en person plötsligt ter sig må mycket bättre, efter att ha mått dåligt under en längre period, kan det indikera ett framtida självmordsförsök. 

Detta eftersom människor tenderar att må bättre när osäkerheten väl är över och ”friheten” ter sig nära till hands.

Ytterligare ett tecken är ett fokus på hur mycket bättre allt skulle vara om personen inte fanns kvar. Många som är självmordsbenägna känner sig som en börda till de runt omkring. 

Ett fokus på den egna hjälplösheten eller tankar kring att vara värdelös kan vara ett tecken på en självmordsbenägen person.

Det finns förstås många fler tecken. Det går att hitta mer information kring självmordstankar och vad man själv kan göra som utomstående i boken.

Summering

Hellre arg än död är en otrolig viktig bok som alla borde läsa. Boken vänder sig först och främst till utomstående personer som vill hjälpa andra. 

En enda person med rätt kunskap och rätt attityd kan nämligen vara skillnaden mellan liv och död. Detta är en viktig bok med mycket att erbjuda alla läsare, men materialet är förstås väldigt tungt. 

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇